Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Stijgt de energierekening volgend jaar?

door Maartje Sebek Leestijd: 2 minuten

In 2021 stijgen de belastingen op gas wederom. Ondanks de opnieuw verhoogde vermindering energiebelasting (heffingskorting) valt de energierekening daardoor iets hoger uit voor een gemiddeld huishouden. Dit blijkt uit berekeningen van de onafhankelijke energievergelijker Gaslicht.com, naar aanleiding van de door het kabinet gepresenteerde Prinsjesdag cijfers.   

Vermindering energiebelasting opnieuw verhoogd   

De enorme ophef rondom de overheidsheffingen op de energierekening in 2019 zorgde er afgelopen jaar voor dat de vermindering energiebelasting flink werd opgeschroefd. Die ging plots met 216 euro omhoog. Een goedmakertje vanuit het kabinet voor de onjuist ingeschatte veranderingen op de energierekening een jaar eerder. Die aanpak lijkt nu een structureel karakter te krijgen. Want opnieuw zorgt een verhoging van de vermindering energiebelasting van 31 euro er volgend jaar voor dat stijgingen op de overheidsheffingen voor een gemiddeld huishouden nauwelijks voelbaar zullen zijn. Die stijging is gemiddeld slechts 7,50 euro op jaarbasis, blijkt uit berekeningen van energievergelijkingssite Gaslicht.com.   

vermindering-energiebelastingfinal-1.png

Belastingen op gas verder omhoog   

De op Prinsjesdag gepresenteerde plannen laten zien dat per 1 januari 2021 de overheidsheffing op gas met bijna 3 cent per kuub omhoog gaat. Hierdoor betaalt een huishouden 52,57 cent per m3 gas aan belastingen. Daarentegen is de verlaging van de overheidsheffing op stroom maar minimaal. Nu betaalt een huishouden nog 15,13 cent per kWh, volgend jaar wordt dat 15,04 cent. Hoewel de stroombelasting wel omlaag gaat, wordt dat grotendeels tenietgedaan door een verhoging van de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) op stroom.   

energiebelasting-2015-2020-per-kwh-stroom-en-gas.jpg

Hoog gasverbruik = hoge energierekening   

Hoewel de energierekening voor een gemiddeld huishouden per saldo niet veel verandert, worden de verschillen tussen een woningbezitter die al kan besparen op gasverbruik en een die dat nog niet lukt alsmaar groter concludeert Gaslicht.com. In 2012 betaalde een gemiddeld huishouden nog 303 euro aan belastingen op gas, in 2021 wordt dat met de huidige plannen maar liefst 787 euro.   

Verduurzamen woning geforceerd   

De overheid wil met extra belastingen op gas stimuleren dat huishoudens gaan besparen op hun gasverbruik, bijvoorbeeld door hun huis beter te isoleren. “Voor huishoudens met een oudere woning is het interessant om te investeren in een nieuwe zuinige cv-ketel om daarmee het gasverbruik te verminderen, of door te kiezen voor een hybride oplossing van een cv-ketel in combinatie met een elektrische warmtepomp”, aldus Ben Woldring, oprichter van energievergelijkingssite Gaslicht.com.  

Stijgt de energierekening volgend jaar?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 16 september 2020

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.