Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Dit zijn de 5 meestgestelde vragen van het Energiespreekuur 2025

Leestijd: 4 minuten
door Ӕde de Jong

Dinsdag 1 juli was het zover: het 17e Energiespreekuur bij De Telegraaf. Samen met toezichthouder ACM ConsuWijzer, Milieu Centraal en Vereniging Eigen Huis beantwoordden wij vragen van lezers van De Telegraaf over energie. Dit zijn de vijf meestgestelde vragen. 

1. Hoe kan ik mijn terugleverkosten zo laag mogelijk houden?
2. Kan ik het beste een vast, variabel of dynamisch energiecontract afsluiten?
3. Moet ik mijn energiecontract verlengen of kan ik beter overstappen?
4. Welk contract kan ik het beste afsluiten nu de salderingsregeling stopt?
5. Lonen zonnepanelen en thuisbatterijen nog?

1. Hoe kan ik mijn terugleverkosten zo laag mogelijk houden?

Als je zo min mogelijk terugleverkosten wilt betalen, moet je je teruglevering laag houden. Dat doe je door zo veel mogelijk van de opgewekte stroom zelf te verbruiken. Dan lever je minder stroom terug, neem je minder stroom af van je leverancier en zijn je terugleverkosten lager.

De belangrijkste tips:

  • Verbruik zo veel mogelijk stroom overdag, als de zon schijnt.
  • Laad je elektrische auto overdag op, doe de was als de zon schijnt, maar zet de apparaten na elkaar aan. Anders verbruik je waarschijnlijk meer stroom dan je opwekt en neem je alsnog stroom af van het net. Omdat je op jaarbasis evenveel of meer stroom teruglevert, saldeer je dit verbruik. En dat wil je nou net voorkomen.
  • Sla je opgewekte stroom op in een thuisbatterij. Hierdoor stijgt je eigen verbruik van 30% naar ongeveer 60%.

2. Kan ik het beste een vast, variabel of dynamisch energiecontract afsluiten?

Bij een dynamisch energiecontract veranderen de stroomprijzen elk uur en de gasprijzen per dag. Met een variabel contract kunnen de tarieven ook tussentijds omhoog of omlaag gaan, maar dan krijg je altijd minstens 30 dagen van tevoren bericht. Zo heb je tijd om over te stappen als de prijzen stijgen. Kies je voor vaste tarieven, dan staan je energiekosten voor de hele contractperiode vast. Je weet dan precies waar je aan toe bent. In de praktijk blijkt een 1-jarig vast contract vaak de voordeligste keuze.

3. Moet ik mijn energiecontract verlengen of kan ik beter overstappen?

Het is vrijwel altijd goedkoper om jaarlijks een overstap te maken dan te verlengen bij je huidige energieleverancier. Wil je het zeker weten? Vul dan onze vergelijker in en vergelijk het goedkoopste contract met het verlengaanbod van je huidige energieleverancier.

4. Welk contract kan ik het beste afsluiten nu de salderingsregeling stopt?

Het aanbod contracten dat doorloopt tot na de afschaffing van de salderingsregeling is op dit moment nog erg beperkt. Alleen bij meerjarige contracten krijg je nu al duidelijkheid over hoe het contract eruitziet zodra de salderingsregeling stopt. Ons advies? Richt je voorlopig vooral op het maximaal benutten van de salderingsregeling binnen je huidige contract. Naarmate 1 januari 2027 dichterbij komt, wordt vanzelf duidelijk wat voor contracten energieleveranciers gaan aanbieden. Nu is dat simpelweg nog onbekend. Daarom is het verstandig om nú vooral slim te salderen en volgend jaar opnieuw te bekijken wat de beste keuze is.

5. Lonen zonnepanelen en thuisbatterijen nog?

Zonnepanelen zijn nog steeds rendabel, ook nu energieleveranciers extra kosten en terugleverkosten rekenen aan zonnepaneelbezitters. De terugverdientijd is wel wat langer geworden, maar over een periode van 25 jaar leveren zonnepanelen nog steeds een rendement op dat vergelijkbaar is met zo’n 4 procent spaarrente. Daarmee blijven zonnepanelen een interessante én groene investering.

Een thuisbatterij wordt pas interessant zodra de aanschafprijs daalt. Mochten thuisbatterijen goedkoper worden, dan kan het, zeker zodra de salderingsregeling gestopt is, interessant zijn om in een thuisbatterij te investeren.

Staat je vraag er niet tussen?

Bekijk dan de meestgestelde vragen van het Energiespreekuur 2024, raadpleeg onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. 

Dit zijn de 5 meestgestelde vragen van het Energiespreekuur 2025
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 3 juli 2025

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer & AI-specialist

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer en AI-specialist bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Reageren

Google ReCaptcha
Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.