Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Ongewenste energieverkoop, hoe zit dit nu?

door Sinie Oskam 1 reactie Leestijd: 3 minuten

Een bezoekje of telefoontje van een energieverkoper leidt vaak tot ongewenste energieverkoop. Hoe je daarmee om kunt gaan hebben we al eerder uitgelegd. De afgelopen tijd zijn er een hoop ontwikkelingen geweest op het gebied van telefonische- en deurverkoop. Hoe zit het nu met die ongewenste energieverkoop?

Gedragscode Consument en Energieleverancier

Per 1 januari 2021 is er een nieuwe Gedragscode Consument en Energieleverancier van kracht geworden. Deze is vooral gericht op het tegengaan van ongewenste energieverkoop. Naleven van de gedragscode moet de kwaliteit bij de werving van klanten verbeteren. En dat is hoognodig gebleken! Mensen werden vaak overrompeld, dat mag dus niet meer. Voortaan moeten verkopers je goed voorlichten en voldoende tijd en ruimte geven alvorens over te stappen. Zo kun je zelf een betere, weloverwogen keuze maken. Energieleveranciers mogen zelf weten of ze zich hierbij aansluiten.  Welke energieleveranciers de gedragscode Consument en Energieleverancier toepassen zie je in dit overzicht.

Regelgeving telefonische energieverkoop

In de Gedragscode Consument en Energieleverancier staat ook iets te lezen over regelgeving van telefonische energieverkoop. Die is nog strikter geworden om ongewenste energieverkoop te voorkomen. Nu kun je niet meer zomaar een telefonisch energiecontract afsluiten. Als klant heb je het recht om het contract en de algemene voorwaarden eerst in te zien. Anders is een contract niet geldig. Zodra je dit papierwerk hebt gelezen kun je pas akkoord geven op een energiecontract. Geef je een akkoord door ‘ja’ te zeggen op een bandopname of te drukken op een telefoontoets, zonder eerst het contract  in te kunnen zien? Dan is dit niet rechtsgeldig.Gaslicht.com Deursticker

Deurverkoop: strengere richtlijnen

De energieverkoop aan de deur is nog steeds toegestaan.  Maar ook hier gelden strengere richtlijnen waar energieverkopers zich aan moeten houden. Zo moet iedere verkoper vanaf de start van het gesprek duidelijk maken wat het doel is. En heb je geen zin in deze vorm van energieverkoop? Maak dan duidelijk dat je geen energieverkoop aan de deur wil. De verkoper is verplicht om deze keuze te respecteren.

Gaslicht.com doet niet aan telefonische verkoop of deurverkoop

Over het algemeen is de regel nog steeds: luister goed naar wat er wordt beloofd en zeg niet zomaar ‘ja’. Ook niet als het gaat om vrijblijvende informatie. Vaak is dit een van de slimme trucjes van een energieverkoper. We snappen dat dit lastig kan zijn. Wil je geen last meer hebben van deurverkopers? Vraag dan onze gratis deursticker aan. Zo maak je duidelijk dat je 'nee' zegt tegen deurverkoop voor energie en ben je energieverkopers een stap voor. 

Eneco stopt met deur-aan-deurverkoop

Misverstanden aan de deur komen nog steeds vaak voor. Dit is een van de redenen dat Eneco onlangs is gestopt met deur-aan-deurverkoop. Deze leverancier heeft laten weten dat ze deze vorm van energieverkoop te opdringerig en moeilijk controleerbaar vinden. Het is te hopen dat veel bedrijven dit voorbeeld zullen volgen. De meeste mensen vinden deze vorm van klantenwerving uiterst irritant.

Vergelijk zelf, bespaar het meest

Op Gaslicht.com kun je wel op een onafhankelijke, vrijblijvende manier energie vergelijken. Vul je wensen in en zie eenvoudig welk aanbod het best bij je past. VInd je overstappen spannend en weet je niet goed hoe je dit moet regelen? Lees dan deze tips voor vergelijken en overstappen. In deze blog staat uitgelegd waar je op moet letten

Ongewenste energieverkoop, hoe zit dit nu?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 12 maart 2021

Sinie Oskam
Sinie Oskam Head of site information

Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.

Reacties (1)

Geplaatst door: Leo Verhoef ()

Hoe verdient Gaslicht.com zijn geld? Krijgen jullie een vast bedrag per energieleverancier of varieert dat?

Opmerking van de redactie op 26-03-2021
Beste meneer Verhoef,

Bedankt voor uw reactie. Voor elke aanmelding ontvangen wij een vergoeding. Deze vergoeding is voor elke energieleverancier hetzelfde. Hierdoor kunnen wij onafhankelijk zijn. Uiteraard tonen we ook contracten van energieleveranciers die niet via Gaslicht.com zijn af te sluiten.

Daarnaast halen we ook inkomsten uit banners en advertorials. Adverteerders hebben daarbij geen enkele invloed op de vergelijkingsresultaten.

U kunt dit ook terugvinden via: https://www.gaslicht.com/uitleg/13642
Mocht u verdere vragen hebben dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.