Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Overstapexpert in 10 minuten

Leestijd: 4 minuten

Overstappen van energieleverancier kan je elk jaar veel geld opleveren. Maar hoe doe je dat precies en waar moet je opletten? Met deze tien tips word jij ook een overstapexpert!

Tip 1: Check of je al kunt overstappen

Check altijd de einddatum van je huidige contract. Als je nog nooit bent overgestapt, kan je meestal boetevrij weg. Er is één uitzondering: als je recent bent ingegaan op een verlengingsvoorstel van je huidige energieleverancier, zit je misschien nog vast aan je contract. Als je binnen twee maanden voor de einddatum van je contract overstapt, zit je altijd veilig. Je nieuwe energieleverancier wacht dan met de overname tot je huidige contract is afgelopen.

Tip 2: Weet wat je verbruikt

Om een goede vergelijking te maken, is het belangrijk dat je weet hoeveel gas en stroom je jaarlijks verbruikt. Dat kun je zien op de jaarafrekening die je van jouw energieleverancier krijgt. Als je zonnepanelen hebt, kun je de opbrengst daarvan meenemen in je energievergelijking.

Tip 3: Stap over via een vergelijkingssite

Je kunt het beste overstappen via een vergelijkingssite, zoals Gaslicht.com. Daar vind je de beste aanbiedingen van dit moment, omdat energieleveranciers er concurreren om jou als klant binnen te halen! Aanbiedingen die je aan de deur krijgt zijn vaak duurder. Dat geldt meestal ook voor energieveilingen en collectieve inkopen. Bovendien kun je bij Gaslicht.com altijd terugvallen op een deskundige servicedesk.

Tip 4: Laagste maandlasten of totaalprijs?

Elk energiecontract heeft zijn eigen prijsdetails. Op Gaslicht.com zie je in het vergelijkingsoverzicht wat een contract jou op jaarbasis kost. Je kunt gaan voor de laagste totaalprijs, maar misschien wil je liever zo laag mogelijke maandlasten. In dat geval kun je beter kiezen voor een contract met zo laag mogelijke tarieven voor gas en stroom. Een pakket met een hoge korting heeft vaak ook een wat hoger termijnbedrag.

Tip 5: Een contract voor korte of lange tijd?

Als je zoveel mogelijk wilt besparen, is het slim om elk jaar over te stappen van energieleverancier. Je profiteert dan altijd van de laagste prijs op dat moment. Het vastleggen van tarieven voor drie of vijf jaar, lijkt misschien aantrekkelijk omdat je dan beschermd bent tegen prijsstijgingen. Maar dan loop je ook jaarlijks een eventuele korting mis. In de afgelopen jaren bleken meerdere korte contracten altijd voordeliger dan een meerjarig contract. Let op: sommige energiecontracten hebben een vaste einddatum. De looptijd is dan over het algemeen iets korter dan een jaar.

Tip 6: Je krijgt alleen korting op de levering

Je energierekening bestaat uit meerdere componenten. Je betaalt naast de leveringskosten voor gas en stroom ook vaste leveringskosten (voorheen vastrecht genoemd), netbeheerkosten (voor het gebruik van leidingen en kabels) energiebelasting (om de ontwikkeling van duurzame energie te stimuleren) en btw. De kortingen die energieleveranciers geven zijn altijd alleen over de leveringskosten voor gas en stroom.

Tip 7: Kijk ook in de pakketdetails

De voorwaarden van je contract doorlezen is geen pretje. Daarom hebben we bij Gaslicht.com de belangrijkste punten daaruit op een rij gezet. In de ‘pakketdetails’ zie je bijvoorbeeld wat er gebeurt als je contract afloopt of hoe de leverancier zonne-energie saldeert. Maar je ontdekt ook waar de stroom vandaan komt die je straks gebruikt en of de klantenservice misschien verstopt zit achter een duur 0900-nummer.

Tip 8: Doe je voordeel met reviews van overstappers

Kloppen de facturen van je nieuwe energieleverancier? Reageert de klantenservice snel op vragen? Zijn de servicemedewerkers deskundig? Op Gaslicht.com vind je reviews van mensen die zijn overgestapt en uitkomsten van ons eigen onderzoek. Je vindt ze door op een pakket te klikken en daarna te kijken bij ‘leverancierswaardering’.

Tip 9: Staar je niet blind op grote namen

Misschien vind je het spannend om over te stappen naar een relatief nieuwe energieleverancier. Wees gerust: elke energieleverancier moet voldoen aan strenge eisen van toezichthouder ACM. En ze worden voortdurend gecontroleerd. Alle leveranciers in ons overzicht voldoen dus aan de wettelijke eisen.

Tip 10: Check of de overstap goed is gegaan

Nadat je de energievergelijker hebt ingevuld en een energiecontract hebt gekozen, stuurt Gaslicht.com jouw gegevens naar je nieuwe energieleverancier. Je hebt dan nog 14 dagen bedenktijd. In die tijd kun je nog onder je nieuwe contract uit. Daarna gaat jouw nieuwe energieleverancier de overstap regelen. Check altijd even of de tarieven die jouw energieleverancier stuurt, overeenkomen met wat je hebt vastgelegd via Gaslicht.com. Dat kun je doen aan de hand van de bevestigingsmail die je van ons krijgt. Overstappen gaat eigenlijk altijd goed. Maar mocht het toch mis gaan, dan is het makkelijker als je er snel bij bent. Dan helpen wij jou om dat recht te zetten.

Overstapexpert in 10 minuten
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 1 juni 2023

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.