Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

‘s Nachts verwarming aan: slim of geldverspilling?

Leestijd: 3 minuten

Is het voordeliger om ‘s nachts de verwarming aan te laten staan zodat je ‘s ochtends niet hoeft te stoken? Of kun je beter de thermostaat omlaag draaien als je slaapt? Wat is geldverspilling?  Het is een discussie die veel mensen bezighoudt en waarover de meningen sterk verschillen. Voor je portemonnee is het beter om ‘s nachts de verwarming omlaag te draaien, anders verwarm je je arm! Een deel van de gestookte warmte verlies je namelijk al ‘s nachts, waardoor je ketel over de hele dag gezien harder werkt. Maar hoe ver moet je de thermostaat dan terugdraaien, vroeg ik mezelf af. Een klein beetje of juist heel ver?

Thuisproefje met de thermostaat

Daarvoor heb ik de proef op de som genomen. Ik heb eerst een half jaar lang de verwarming ‘s nachts op 12 graden gezet. Dan slaat hij niet aan en stook je dus niet. Het tweede half jaar heb ik de thermostaat op 16 graden gezet. Dan houdt de cv het huis ‘s nachts een beetje op temperatuur. Wat bleek? Mijn energierekening was een paar tientjes lager in de periode dat ik ons huis ‘s nachts niet te ver liet afkoelen. Natuurlijk had ik ervoor gezorgd dat beide periodes vergelijkbaar waren, doordat ze een gelijk aantal ‘warme’ en ‘koude’ maanden bevatten. Wetenschappelijk bewijs is het daarmee nog lang niet. Het zal uitmaken in wat voor huis je woont en hoe goed dat geïsoleerd is. Maar bij mij bleek het opwarmen van het huis dus toch meer energie te kosten dan constant op een basistemperatuur warm houden.

Verwarm jij je arm?

milieucentraal: verwarming constante temperatuur of niet

Vloerverwarming? Ook omlaag

Misschien vraag je je af of dit ook geldt voor huizen met vloerverwarming. Je hoort nog wel eens dat installateurs adviseren om de thermostaat op een constante temperatuur te laten staan. Ik heb daar zelf geen ervaring mee, maar volgens Milieu Centraal is het ook dan verstandiger om ‘s nachts de thermostaat omlaag te zetten. Het advies is dan om te kiezen voor een temperatuur van zo’n 18 graden, omdat een huis met vloerverwarming trager opwarmt dan een huis met centrale verwarming. Het opwarmen van het huis kost dan erg veel energie én tijd als je de temperatuur veel lager zet. Zet je thermostaat daarom 2 graden lager dan overdag.

Gebruik een slimme thermostaat

Vergeet je regelmatig om ‘s nachts de verwarming uit te draaien? Gebruik dan een klokthermostaat of een slimme thermostaat. Je kunt de verwarming gerust een uur voor je naar bed gaat uitzetten. De kamer blijft dan namelijk nog wel even warm, de warmte verdwijnt tenslotte geleidelijk. Ook als je niet stookt. En wordt het vooruitzicht om onder de wol te kruipen niet erg aantrekkelijk als je merkt dat het koud begint te worden? Door de verwarming al eerder omlaag te zetten bespaar je naar schatting nog eens 20 euro per jaar. Verder is het natuurlijk voordeliger om alleen de verwarming aan te zetten waar en wanneer dat nodig is. Check dus eens of de radiator in de badkamer, de hal en het rommelhok niet dicht zou kunnen. Veel besparingssucces en vergeet niet over te stappen, want daarmee bespaar je het allermeest!

‘s Nachts verwarming aan: slim of geldverspilling?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 17 augustus 2023

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.