Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Van het gas af: wie bepaalt, betaalt?

6 reacties Leestijd: 3 minuten

In 2050 moeten alle huizen van het gas af zijn om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen en daarmee de CO2 uitstoot te verminderen. Althans dat waren de plannen. Want er ontstaat steeds meer discussie hoe realistisch dat streven nog is. Dus hoe verstandig is het om je gasaansluiting, ook nu dat gratis kan, te laten verwijderen? 

Van het gas af: complex en onrendabel 

Het leek een mooi plan, in 2050 aardgasvrij wonen. En dus zijn er inmiddels huishoudens die geen gebruik meer maken van aardgas. Maar om de doelstellingen van 2030 te halen is nu al een flinke inhaalslag nodig. Het wordt steeds duidelijker dat het plan om alle woningen van het gas af te halen wellicht wat te ambitieus was. Zo blijkt er veel meer maatwerk nodig dan eerst gedacht als het gaat om de verschillende warmteopties en de wensen van de verschillende type bewoners. Bovendien blijken de kosten een stuk hoger te liggen dan aanvankelijk werd ingeschat.  

Discussie over haalbaarheid 2050 

Vaak gaan de investeringen die nodig zijn om van het gas af te gaan om tienduizenden euro’s. Kosten die veel huishoudens niet kunnen dragen. Daarmee wordt steeds vaker de vraag gesteld hoe rendabel het is om van het gas af te willen? En is het wellicht toch niet verstandig om eerst af te wachten wat deze discussie voor mogelijke veranderingen teweeg gaat brengen in de doelstellingen en het beleid vanuit de overheid? Zeker nu ook vanuit de overheid steeds vaker geluiden klinken dat het een lastiger opgave blijkt dan gedacht. Daarbij lijken er ook goede tussenoplossingen te zijn. Denk bijvoorbeeld aan hybride warmtepompen of waterstofketels. Dit zijn ook realistische mogelijkheden als het gaat om verduurzamen.  

Verwijderen gasaansluiting: haalbaar en betaalbaar? 

Voor mensen die inmiddels het gas niet meer nodig hebben maar nog wel een gasleiding naar hun huis hebben lopen, is er nu ook goed nieuws. De kosten die gepaard gaan met het verwijderen van de gasaansluiting worden per 1 maart 2021 niet langer in rekening gebracht bij de eigenaar van de woning. De kosten voor het verwijderen van je gasaansluiting konden zomaar oplopen tot wel 800 euro. Tijdenlang werd ervoor gelobbyd. Want hoe logisch is het om enerzijds aardgasvrij wonen te stimuleren, maar anderzijds een fikse rekening gepresenteerd krijgen op het moment dat het gas niet meer nodig is?  

Gasrekening wederom hoger? 

energiebelasting-2015-2021-per-kwh-stroom-en-gas-3.pngDe kosten voor het verwijderen van de gasaansluiting worden dus vergoed. Dit lijkt goed nieuws. De keerzijde is echter dat die rekening nu wordt doorberekend aan de huishoudens die nog wel gas nodig hebben. Volgens voormalig minister Wiebes is dit een tijdelijke oplossing tot de nieuwe Energiewet er is. Dan wordt er opnieuw naar de verdeling van de kosten gekeken. De verwachting is dat deze tijdelijke oplossing nauwelijks voelbaar zal zijn voor de ‘achterblijvers’. Omdat het om een relatief beperkt aantal huishoudens gaat die hun gasaansluiting willen laten verwijderen. Maar het is opnieuw een verhoging van de kosten voor huishoudens die niet van het gas af kunnen of financieel daar niet de middelen voor hebben. 

Naast de opnieuw verhoogde energiebelasting op gas in 2021 is dit een bittere pil voor deze huishoudens. De belasting op gas is in 6 jaar tijd bijna verdubbeld: van € 0,23 naar € 0,42 per kubieke meter.  Wat betekent dat voor wie in een groot, oud en slecht geisoleerd huis woont? De energierekening stijgt een paar honderd euro, alleen al aan belasting...

Van het gas af: wat zijn de kosten?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 20 juli 2022

Reacties (6)

Geplaatst door: Gerda en Piet van Elswijk ()

. Wonen in een woning van Woonforte en . wij willen een inductiefornuis kopen. Moeten de aanpassing (electriciteit) zelf betalen en hebben offerte gevraagd aan Windhorst Boskoop. Hebben nog niets ontvangen maar als we de prijzen zien op de website vragen we ons af of we maar beter met gas door kunnen gaan. We zijn 85 en 81 milieubewust, maar onze portemonnee is gauw leeg. De wil is er wel maar het is niet betaalbaar zo'n aansluiting.

Geplaatst door: Johan Mengerink ()

Dit is de grootste dwaling van de overheid om van het gas af te moeten, in andere Europese landen krijgen ze juist een bonus, omdat het schoon is. Ze zullen over 15 jaar wel zeggen, met de kennis van nu……..! Veel rijke heren genieten nu van al het grote geld dat ze binnen kunnen schrapen en geven ze allemaal echt om het milieu??????? Ja wij moeten wat doen aan ons klimaat, daar ben ik het helemaal mee eens en zuinig zijn op onze aarde, vooruitgang met technologie, dat vind ik helemaal OK. Maar samen met zoveel mogelijk landen dit probleem aanpakken, want er is maar een bewoonde planeet.
Met vriendelijke groet, Johan.
Johan M.

Geplaatst door: M. Dieteren ()

De overheid denkt er te gemakkelijk over. Waar moet dat allemaal van betaald worden.
Mijn man en ik zijn respectievelijk 79 en 78 jaar. Dat kunnen we nooit meer terug verdienen.

Geplaatst door: Piet Jongkees ()

Ik heb een nare ervaring, met leverancier energieflex in 2018. Die ging failliet. Dag voordeel met goedkope tarieven
Daarom zou Gaslicht alleen energie-leveranciers op haar platform moeten toelaten, die er financieel stevig voor staan. Zoals b.v. de consumentenbond wel doet, die stelt eisen als een leverancier via hen energie wil aanbieden.
Beetje veel moeilijk om dat vooraf te beoordelen, maar toch. Ik vind dat Gaslicht er zich niet vanaf kunnen maken met - Wij bemiddelen alleen, doen geen fin. check . - (Maar ze verdienen er wel aan en dat mag) Dus gaslicht, praat eens met de consumentenbond.
Met ENECO zullen we de eerste 2 jaar wel goed zitten, net overgenomen door Mitsubishi.

Opmerking van de redactie op 25-03-2021
Beste meneer Jongkees,

Bedankt voor uw reactie. Uiteraard stellen wij ook eisen aan de energieleveranciers om op onze website te mogen staan. De energieleveranciers moeten bijvoorbeeld een leveringsvergunning hebben. Zij staan dan onder toezicht van de Autoriteit Consument en Markt. De ACM houdd toezicht op de energieleveranciers en of zij er financieel wel goed voor staan. Mocht het mis dreigen te gaan dan grijpt de ACM in.

De Consumentenbond heeft inderdaad onderzoek gedaan naar de financiële situatie van de energieleverancier. Het lastige hieraan is dat er onder een energieleverancier, verschillende bedrijven kunnen vallen. Hierdoor is het erg lastig om uit te zoeken hoe een energieleveranciers er nu daadwerkelijk voor staat. Als je in dit onderzoek kijkt, zie je alleen wat de situatie is van de energieleverancier zelf en niet over de bedrijven die hieronder vallen. Bij elkaar kan de situatie dan weer heel anders zijn.

Wij houden daarom de ACM goed in de gaten. Mochten wij meldingen krijgen dat het niet goed gaat met een energieleverancier dan zullen ook actie ondernemen. Dit hebben wij destijds ook bij EnergieFlex gedaan.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Daan Visser ()

Wij zijn overgestapt van Eneco naar Greenchoice via jullie.

Opmerking van de redactie op 25-03-2021
Beste meneer Visser,

Goed om te horen dat ook u bent overgestapt! Zo kunt u gaan besparen op de energierekening.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Jan Snijders ()

Ik ben verleden week overgestapt van Oxxio naar Greenchoice via jullie
Succes verder

Opmerking van de redactie op 25-03-2021
Beste meneer Snijders,

Bedankt voor uw reactie. Goed om te horen dat u overstapt en geld gaat besparen!

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.