Genomineerd voor 2023!
Stem op Gaslicht.com
En win een PlayStation 5
Door deel te nemen maakt u kans op:
  • Playstation 5 (t.w.v. 550 euro)
  • 2x Philips XL airfyer (t.w.v. 300 euro)
  • Ninja Creami ijsmaker (t.w.v. 250 euro)
  • Skydive (t.w.v. 200 euro)
  • 5x Air up starterspakket
Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Gas afsluiten of gasaansluiting verwijderen — wat moet u hiervoor doen?

In 2050 moeten alle huizen aardgasvrij zijn, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De overheid heeft het laten verwijderen van de gasaansluiting (tijdelijk) gratis gemaakt. Maar door een uitspraak van de rechter op 20 juni 2023 mogen consumenten dit niet meer gratis laten doen. "Netbeheerders mogen de kosten voor het verwijderen van gasaansluitingen vooralsnog bij huishoudens en andere kleinverbruikers in rekening brengen", zo meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Wanneer is het nu verstandig om uw gasaansluiting te laten verwijderen?

Ga snel naar:

Gas afsluiten of gasaansluiting verwijderen

Gas afsluiten: hoe doet u dat?

De gasaansluiting is een leiding die vanaf een huis naar de hoofdleiding van gas loopt. Huizen die gas verbruiken, hebben allemaal een eigen gasaansluiting. Als u van het gas af wilt, moet er iets gebeuren met uw gasaansluiting. U kunt er dan voor kiezen om uw gasaansluiting helemaal te laten verwijderen.

Wat houdt verwijderen precies in?

Bij het verwijderen van de gasaansluiting komen verschillende aspecten naar voren. Zo worden de gasmeter, hoofdkraan, drukregelaar en montagemateriaal uit uw meterkast verwijderd. Daarnaast ook de leiding die van de hoofdleiding naar uw huis loopt. Om bij de kabels en leidingen in de grond te komen, moeten netbeheerders de bestrating soms openbreken en terugplaatsen. Het verwijderen van de gasaansluiting is dan ook niet altijd even eenvoudig en brengt voor de netbeheerder veel kosten met zich mee. 

Wanneer gasaansluiting verwijderen en wanneer tijdelijk afsluiten?

Alleen in tijdelijke situaties, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, kunnen netbeheerders uw gasaansluiting tijdelijk afsluiten. Ze zetten de hoofdgaskraan dicht en er komt een slot op. Hiervoor rekenen zij een tarief dat de kosten dekt. Tijdelijk afsluiten is geen structurele oplossing en geldt slechts voor een periode van minder dan 1 jaar. 

Als u definitief van het gas af wilt, moet u de gasaansluiting laten verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld als u maatregelen treft, waardoor uw huis definitief van het gasnet afgekoppeld kan worden. Denk aan de aanschaf van een warmtepomp. Of als u uw gasaansluiting alleen gebruikt om te koken en overstapt op elektrisch koken. In geval van verwijdering hoeft u geen netbeheerkosten voor gas meer te betalen. Hiermee bespaart u meer dan 200 euro op jaarbasis. Dit bedrag is gebaseerd op de gemiddelde netbeheerkosten van Eneco, Enexis en Liander bij een standaard gasaansluiting. 

Hoe laat ik mijn gasaansluiting verwijderen?

Het verwijderen van uw aansluiting kunt u aanvragen op mijnaansluiting.nl. Uw netbeheerder voert vervolgens de opdracht uit. Sinds maart 2021 hoeft u voor de verwijdering van de gasaansluiting niks meer te betalen. Dit is echter een tijdelijke oplossing. Voor een permanente oplossing wordt gewacht op de nieuwe Energiewet. Echter, de tijdelijke regeling is op 20 juni 2023 ongeldig verklaard. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) oordeelt dat het besluit hierover tot stand is gekomen op een manier die in strijd is met Europese wetgeving. Dit houdt in dat netbeheerders de kosten voor het verwijderen van een gasaansluiting weer in rekening mogen brengen. Momenteel geven de grote netbeheerders nog aan dat het verwijderen gratis is tot in de nieuwe Energiewet een definitieve oplossing komt voor de verdeling van de kosten(peildatum 26-6-2023).

Van het gas af: complex en onrendabel

Onlangs is er voor het eerst gedetailleerd gekeken naar de kostenkant van de proeven met het aardgasvrij maken van wijken. Het Economisch Instuut voor de Bouw (EIB) becijferde dat het een gemiddelde investering van € 40.000 vraagt om een huis van aardgas af te halen. Houd er rekening mee dat geen enkel huis hetzelfde is. Voor een oude, slecht geïsoleerde woning  zullen de kosten nog hoger zijn. Volgens het EIB worden de kosten door vrijwel elke gemeente te laag ingeschat en de complexere woningen moeten nog komen. "Meer dan de helft van die investering is niet terug te verdienen met besparingen op de energierekening en dus onrendabel" stelt het EIB. 

Besparen door isolatie, zonnepanelen en goedkoop energiecontract

Wilt u toch nu alvast besparen op energie? Dan kunt u uw woning ook verduurzamen met extra isolatie of bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen. Werp daarnaast ook eens een kritische blik op uw energiecontract. Vaak kunnen huishoudens flink besparen door jaarlijks over te stappen. Door het invullen van uw gegevens in de energievergelijker kunt u zien of er een goedkoper contract is dat bij uw situatie past. Eenvoudiger kunnen we kosten besparen niet maken.

wvhj-2023-stemmen-gaslicht-0.png


Geactualiseerd: maandag 26 juni 2023

Sinie Oskam
Sinie Oskam Head of site information

Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com, eerst in Voorthuizen, nu vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie