Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Gas afsluiten of gasaansluiting verwijderen — wat moet u hiervoor doen?

In 2050 moeten alle huizen aardgasvrij zijn, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.  Wanneer is het nu verstandig om uw gasaansluiting te laten verwijderen? En wat  kost het laten verwijderen van de gasaansluiting?

Ga snel naar:

Gas afsluiten of gasaansluiting verwijderen

Gas afsluiten: hoe doet u dat?

De gasaansluiting is een leiding die vanaf een huis naar de hoofdleiding van gas loopt. Huizen die gas verbruiken, hebben allemaal een eigen gasaansluiting. Als u van het gas af wilt, moet er iets gebeuren met uw gasaansluiting. U kunt er dan voor kiezen om uw gasaansluiting helemaal te laten verwijderen.

Wat houdt verwijderen precies in?

Bij het verwijderen van de gasaansluiting komen verschillende aspecten naar voren. Zo worden de gasmeter, hoofdkraan, drukregelaar en montagemateriaal uit uw meterkast verwijderd. Daarnaast ook de leiding die van de hoofdleiding naar uw huis loopt. Om bij de kabels en leidingen in de grond te komen, moeten netbeheerders de bestrating soms openbreken en terugplaatsen. Het verwijderen van de gasaansluiting is dan ook niet altijd even eenvoudig en brengt voor de netbeheerder veel kosten met zich mee. 

Wanneer gasaansluiting verwijderen en wanneer tijdelijk afsluiten?

Alleen in tijdelijke situaties, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, kunnen netbeheerders uw gasaansluiting tijdelijk afsluiten. Ze zetten de hoofdgaskraan dicht en er komt een slot op. Hiervoor rekenen zij een tarief dat de kosten dekt. Tijdelijk afsluiten is geen structurele oplossing en geldt slechts voor een periode van minder dan 1 jaar. 

Als u definitief van het gas af wilt, moet u de gasaansluiting laten verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld als u maatregelen treft, waardoor uw huis definitief van het gasnet afgekoppeld kan worden. Denk aan de aanschaf van een warmtepomp. Of als u uw gasaansluiting alleen gebruikt om te koken en overstapt op elektrisch koken. In geval van verwijdering hoeft u geen netbeheerkosten voor gas meer te betalen. Hiermee bespaart u ruim 200 euro op jaarbasis. Dit bedrag is gebaseerd op de gemiddelde netbeheerkosten van Eneco, Enexis en Liander bij een standaard gasaansluiting. 

Hoe laat ik mijn gasaansluiting verwijderen?

Het verwijderen van uw aansluiting kunt u aanvragen op mijnaansluiting.nl. Uw netbeheerder voert vervolgens de opdracht uit. Sinds maart 2021 hoeft u voor de verwijdering van de gasaansluiting niks meer te betalen. Dit is een tijdelijke oplossing. Voor een permanente oplossing wordt gewacht op de nieuwe Energiewet. Echter, de tijdelijke regeling is op 20 juni 2023 ongeldig verklaard. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) oordeelde dat het besluit hierover tot stand is gekomen op een manier die in strijd is met Europese wetgeving. Dit houdt in dat netbeheerders de kosten voor het verwijderen van een gasaansluiting weer in rekening mogen brengen (tot 1-2-2024).

Wat kost het laten verwijderen van de gasaansluiting?

Vanaf 1 februari 2024 hoeven huishoudens en kleinverbruikers geen extra kosten te betalen voor het verwijderen van hun gasaansluiting. Dit besluit namen de ACM en netbeheerders op 12 december 2023. Wanneer u uw gasaansluiting wilt laten verwijderen, moet u dit aan uw leverancier laten weten. Hierbij gelden de standaard opzegregels, waaronder een opzegtermijn van 30 dagen en een opzegvergoeding voor het beëindigen van een vast contract. Vervolgens meldt u via mijnaansluiting.nl aan de netbeheerder dat u de aansluiting niet meer gebruikt. De netbeheerder zorgt dan voor de verwijdering, zonder extra kosten voor u. Als u wilt dat de verwijdering op een specifieke datum plaatsvindt, bijvoorbeeld vanwege een verbouwing, zijn daar wel kosten aan verbonden.

Van het gas af: 'complex en onrendabel'

In 2021 werd er voor het eerst gedetailleerd gekeken naar de kostenkant van de proeven met het aardgasvrij maken van wijken. Het Economisch Instuut voor de Bouw (EIB) becijferde dat het een gemiddelde investering van € 40.000 vraagt om een huis van aardgas af te halen. Voor een oude, slecht geïsoleerde woning  zullen de kosten nog hoger zijn. Volgens het EIB worden de kosten door vrijwel elke gemeente te laag ingeschat en de complexere woningen moeten nog komen. "Meer dan de helft van die investering is niet terug te verdienen met besparingen op de energierekening en dus onrendabel" stelt het EIB. 

Besparen door isolatie, zonnepanelen en goedkoop energiecontract

Wilt u toch nu alvast besparen op energie? Dan kunt u uw woning ook verduurzamen met extra isolatie of bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen. Werp daarnaast ook eens een kritische blik op uw energiecontract. Vaak kunnen huishoudens flink besparen door jaarlijks over te stappen. Door het invullen van uw gegevens in de energievergelijker kunt u zien of er een goedkoper contract is dat bij uw situatie past. Eenvoudiger kunnen we kosten besparen niet maken.


Geactualiseerd: maandag 15 januari 2024

Sinie Oskam
Sinie Oskam Head of site information

Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.