De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Waarom je termijnbedrag niet altijd daalt als je overstapt

door Rosalinde van Asselt Leestijd: 3 minuten

Als je via Gaslicht.com een goedkoop energiecontract afsluit, verwacht je misschien dat je maandelijkse termijnbedrag daalt. Maar dat is niet altijd het geval. Hoe kan dat, vragen veel mensen zich af?

Alleen bij de eerste overstap schieten je maandlasten omlaag

Eigenlijk is dat heel simpel. Je termijnbedrag daalt alleen de eerste keer dat je overstapt. Dan ga je namelijk van een duur tarief voor gas en stroom naar een actiepakket met goedkope tarieven. Als je vervolgens jaarlijks overstapt, blijft je termijnbedrag ongeveer gelijk. Je nieuwe actietarieven zijn namelijk meestal niet nóg veel lager dan je oude actietarieven.

Daarna zijn er vooral kleine schommelingen te verwachten

Natuurlijk zijn er wel kleine verschillen mogelijk. Als je nu bijvoorbeeld een pakket met een hoge welkomstpremie hebt gekozen, zal je maandbedrag waarschijnlijk iets stijgen. Een hoge eenmalige korting gaat namelijk vaak gepaard met iets hogere actietarieven voor gas en stroom. Omgekeerd hebben actiepakketten zonder of met een lage welkomstpremie vaak nog iets scherpere tarieven, waardoor jouw maandbedrag nog niets kan dalen.

Als je niets had gedaan, was je wél meer gaan betalen

Ook al daalt je termijnbedrag niet of nauwelijks, je bespaart wel degelijk. Als je namelijk niet opnieuw was overgestapt zou je automatisch het duurdere variabele tarief voor onbepaalde tijd gaan betalen. Daardoor zou ook je maandbedrag omhoog gaan. Door jaarlijks over te stappen voorkom je deze verhoging. Dat levert een besparing op van circa 300 euro per jaar.

Hoe komt het termijnbedrag tot stand?

Als je overstapt, vraagt jouw nieuwe energieleverancier bij de netbeheerder op hoeveel stroom en gas je gemiddeld in de afgelopen drie tot vijf jaar verbruikt heb. Daar kunnen ze voor de zekerheid een marge bovenop rekenen, zodat de kans kleiner is dat je aan het eind van het jaar op de jaarafrekening moet bijbetalen.

Op Gaslicht.com stond een ander maandbedrag

Het termijnbedrag dat je gaat betalen zal waarschijnlijk afwijken van de indicatie die je hebt gezien in de prijsdetails van de actiepakketten op Gaslicht.com. Dat bedrag is namelijk gebaseerd op het verbruik dat je zelf hebt ingevuld in de vergelijking. Wil je zo dicht mogelijk in de buurt zitten? Houd dan je verbruik goed bij. Dat kan bijvoorbeeld via onze Online Meterkaart. Steeds meer energieleveranciers bieden ook de mogelijkheid om tussentijds je verbruik door te geven en bij sommige leveranciers kun je zelfs zien of je termijnbedrag nog aansluit bij je actuele verbruik.

Let op als je gaat verhuizen

Als je dit in je achterhoofd houdt, voorkom je de meeste verrassingen. Er is echter nog één situatie waarin je goed moet opletten. Dat is als je gaat verhuizen en een leverancier voor de nieuwe woning gaat kiezen. Jouw termijnbedrag zal dan namelijk gebaseerd worden op het historische verbruik van de betreffende woning. Zodra jij met een gezin in een huis trekt waar vroeger iemand alleen woonde, kan het gebeuren dat het termijnbedrag veel te laag wordt ingeschat en je aan het eind van het jaar flink bij moet betalen. Gelukkig kun je in zulke gevallen in overleg met je leverancier je termijnbedrag aanpassen. Maar daar moet je wel zelf achteraan.

Waarom je termijnbedrag niet altijd daalt als je overstapt
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 18 oktober 2019

Rosalinde van Asselt
Rosalinde van Asselt Site Information Employee

Ik ben Rosalinde, sinds september 2012 werkzaam voor Gaslicht.com. Ik ben begonnen als medewerker op de servicedesk. Het beantwoorden van vragen en helpen van klanten heb ik altijd heel erg leuk gevonden. Na ruim 4 jaar servicedesk ben ik overgegaan naar Site Information. Dit is weer een hele andere kant van Gaslicht.com maar zeker ook erg leuk. Samen met collega’s hou ik de website up to date en zorg ik ervoor dat alle tarieven en acties goed op de website staan. Zo kan iedereen blijven vergelijken en besparen, mijn visie: Klant is koning.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie