De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Aantal groene stroom leveranciers bijna verdubbeld

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Er zijn nu 25 energieleveranciers op de Nederlandse markt die louter groene stroom leveren. Dat is bijna twee keer zoveel als in 2014. Tegelijkertijd nam het aantal aanbieders van fossiele energie de afgelopen drie jaar af van 22 naar 13. Deze cijfers komen van belangenorganisatie WISE.

'Sjoemelstroom'

WISE voert al jaren campagne tegen zogeheten 'sjoemelstroom'. Dat is de groene stroom uit (Noorse) waterkrachtcentrales. De belangenorganisatie hekelt die praktijk omdat de in het buitenland opgewekte stroom niet bijdraagt aan de vergroening en verduurzaming in Nederland. WISE: 'Er zijn inmiddels 9 aanbieders die óók nog kritisch zijn ten opzichte van biomassa en nu alleen nog maar stroom uit wind en zon verkopen.'

Wise_groene-stroom_leveranciers.jpg

Meer gas, minder kolen

Uit hun analyse van de nieuwste stroometiketten blijkt verder dat grote leveranciers zoals Essent (dat nog verbonden is aan het fossiele RWE), Nuon (Vattenfall), Engie en E.ON (Uniper) in 2016 veel meer stroom uit gas- en minder uit kolencentrales zijn gaan leveren aan hun klanten.

Stroometiket op Gaslicht.com

Ook benieuwd naar het stroometiket van uw energieleverancier? U vindt het stroometiket van het product in de detailinformatie van de energievergelijker door op pakketdetails te klikken. Het stroometiket op bedrijfsniveau vindt u bij de leveranciersgegevens.

CO2-uitstoot 

De totale CO2-uitstoot in Nederland steeg in 2016 met 2,7 procent. Volgens WISE komt dat omdat de grote stroomleveranciers simpelweg meer stroom zijn gaan leveren.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 31 mei 2017


Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie