Aantal groene stroom leveranciers bijna verdubbeld
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
Er zijn nu 25 energieleveranciers op de Nederlandse markt die louter groene stroom leveren. Dat is bijna twee keer zoveel als in 2014. Tegelijkertijd nam het aantal aanbieders van fossiele energie de afgelopen drie jaar af van 22 naar 13. Deze cijfers komen van belangenorganisatie WISE.
'Sjoemelstroom'
WISE voert al jaren campagne tegen zogeheten 'sjoemelstroom'. Dat is de groene stroom uit (Noorse) waterkrachtcentrales. De belangenorganisatie hekelt die praktijk omdat de in het buitenland opgewekte stroom niet bijdraagt aan de vergroening en verduurzaming in Nederland. WISE: 'Er zijn inmiddels 9 aanbieders die óók nog kritisch zijn ten opzichte van biomassa en nu alleen nog maar stroom uit wind en zon verkopen.'
Meer gas, minder kolen
Uit hun analyse van de nieuwste stroometiketten blijkt verder dat grote leveranciers zoals Essent (dat nog verbonden is aan het fossiele RWE), Nuon (Vattenfall), Engie en E.ON (Uniper) in 2016 veel meer stroom uit gas- en minder uit kolencentrales zijn gaan leveren aan hun klanten.
Stroometiket op Gaslicht.com
Ook benieuwd naar het stroometiket van uw energieleverancier? U vindt het stroometiket van het product in de detailinformatie van de energievergelijker door op pakketdetails te klikken. Het stroometiket op bedrijfsniveau vindt u bij de leveranciersgegevens.
CO2-uitstoot
De totale CO2-uitstoot in Nederland steeg in 2016 met 2,7 procent. Volgens WISE komt dat omdat de grote stroomleveranciers simpelweg meer stroom zijn gaan leveren.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Wat betekent de btw-verlaging per 1 juli voor uw energierekening?
25 juni 2022 De btw op energie gaat per 1 juli omlaag van 21% naar 9%. De verlaging geldt vooralsnog tot 1 januar...
-
ACM: helft van de Nederlanders heeft nu variabel energiecontract
15 juni 2022 Veel Nederlanders maken hun huis energiezuiniger vanwege de torenhoge energieprijzen. Dat maakt de a...
-
Gaslicht.com winnaar Shopping Awards 2022
7 juni 2022
-
Grote verschillen in aanpak btw-verlaging energieleveranciers
2 juni 2022
-
Goed nieuws: we hebben weer een Top 5 energiepakketten
1 juni 2022 1e energieleverancier maakt bekend dat variabele tarieven fors stijgen per 1 juli. Gelukkig kunt u n...