ACM: helft van de Nederlanders heeft nu variabel energiecontract
door Sanne Bins 2 reacties Leestijd: 5 minuten
De gasprijs is het afgelopen jaar met bijna 400 procent gestegen; het tarief voor elektriciteit steeg met 364 procent. Zoals verwacht ervaren veel meer consumenten de energieprijzen als hoog of zeer hoog. Vanwege de torenhoge energieprijzen maken daarom steeds meer mensen hun huis energiezuiniger met isolatie of zonnepanelen. Negen op de tien consumenten hebben al één of meerdere verduurzamingsmaatregelen genomen. Dat meldt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar jaarlijkse energiemonitor. Welke opvallende resultaten blijken nog meer uit het onderzoek?
Zeer bewogen energiemarkt
De ACM wil erop wijzen dat er in het afgelopen jaar sprake was van een zeer bewogen markt. De tarieven zijn als gevolg van onder andere internationale ontwikkelingen flink gestegen. De gevolgen hiervan zijn goed terug te zien in de resultaten van 2022 volgens de toezichthouder.
Helft huishoudens nu variabel energiecontract
Tot en met 2021 daalde het aantal huishoudens met een variabel contract jaarlijks. Het aantal huishoudens met een energiecontract met variabele tarieven is de afgelopen 12 maanden echter gestegen van 44% naar 50%. Dat komt vooral doordat energieleveranciers nauwelijks nog contracten met vaste tarieven aanbieden vanwege de sterk schommelende prijzen. Volgens de toezichthouder willen veel mensen op termijn wel weer een contract met vaste energieprijzen afsluiten. „Maar er zijn ook consumenten die vanwege de onrust op de energiemarkt een voorkeur hebben voor een variabel contract. Zij vinden het een voordeel dat ze makkelijk kunnen overstappen als zij dat willen. Ook wijzen zij er op dat ze niet lang vastzitten aan een hoger tarief als de energieprijzen dalen.”
Waarom overstappen?
Volgens de toezichthouder geven consumenten aan dat zij gemiddeld € 143,81 per maand kwijt zijn aan hun energierekening versus € 127,14 in 2021. Van de consumenten die zijn overgestapt in de afgelopen 12 maanden deed bijna de helft dit om te besparen op maandelijkse kosten en ruim een kwart vanwege de geboden korting of cash back actie.
Verduurzaming van woningen
Een groeiend aantal consumenten geeft aan dat thuis één of meerdere van de voorgelegde verduurzamingsmaatregelen zijn getroffen. De meest voorkomende maatregelen zijn een slimme meter (60%), inzicht in het energieverbruik (39%), spouwmuurisolatie (38%), dakisolatie (38%), HR++ glas (36%) en zonnepanelen op het dak (31%). Het isoleren van een woning is voor consumenten een belangrijke stap om hun huis te verduurzamen en om op hun energierekening te besparen. Van de warmtegebruikers geeft ruim driekwart aan de warmteprijzen (erg) hoog te vinden. Bijna niemand vindt de prijzen (erg) laag.
Vertrouwen en tevredenheid
Dit jaar geeft 29% van de consumenten aan dat zij (zeer) veel vertrouwen hebben in energieleveranciers en 23% heeft (zeer) weinig vertrouwen. Gebruikers van elektriciteit en gas hebben iets meer vertrouwen in hun energieleverancier dan mensen die hun huis verwarmen met warmte. Ook is de tevredenheid hoger op de punten totale dienstverlening, facturering, prijs, afhandeling van vragen/klachten, klantvriendelijkheid en inzicht in gebruik. Ruim een kwart van de warmtegebruikers zou overstappen naar een andere warmteleverancier als dat mogelijk was.
Minder overstappers
In vergelijking met vorig jaar zien we een grote daling in het aantal overstappers. Dit komt doordat energieleveranciers bijna geen contracten aanbieden met een vast tarief en een bepaalde looptijd. De reden hiervoor is dat de energieprijzen zo hoog zijn en omdat onzeker is hoe de prijzen zich ontwikkelen. In de periode van 1 april 2021 tot en met 31 maart 2022 zijn bijna 1,2 miljoen huishoudens overgestapt naar een andere energieleverancier.
Controle energierekening
Het is opvallend dat steeds minder mensen hun energierekening grondig controleren. In 2022 heeft tweederde van de consumenten de jaarrekening niet doorgenomen en gecontroleerd of de bedragen en verbruiken kloppen. Nog minder dan een kwart kijkt alleen naar het bedrag onder de streep. Wat de oorzaak daarvan is, wordt niet vermeld.
Informatie bij prijswijzigingen
Consumenten moeten 'tijdig en persoonlijk' van tevoren worden geïnformeerd over prijswijzigingen. Volgens de onderzoekers kreeg slechts 28 procent van de consumenten met een variabel contract een maand van te voren informatie over de nieuwe prijzen. Ruim een kwart zegt het afgelopen jaar nooit te zijn geïnformeerd Ook het aandeel consumenten dat niet weet of ze zijn geïnformeerd is het afgelopen jaar gestegen. Best verontrustend als de cijfers kloppen. Het is een signaal wat Gaslicht.com opnieuw herkent. Net als vorig jaar hebben leveranciers ook op dit moment nog lang niet alle klanten op de hoogte gebracht over de geplande veranderingen per 1 juli. De verwachting is dat dit voor het overgrote deel pas eind juni zal gebeuren. De ACM riep energieleveranciers het afgelopen jaar daarom dringend op om zich te houden aan de 30 dagen termijn bij prijswijzigingen. Consumenten die door hun energieleverancier niet of te laat worden geïnformeerd over prijswijzigingen kunnen dat melden bij ACM ConsuWijzer.
Vergelijken met huidige energieleverancier?
Net als voorgaande jaren zegt circa de helft dat je niet hoeft over te stappen als je huidige energieleverancier bij de voordeligste aanbieders staat op een prijsvergelijker. Dit misverstand blijkt dus nog steeds te bestaan. Gaslicht.com geeft daarom in een i-tje uitleg op de energievergelijker: Bent u al aangesloten bij een van de leveranciers uit de lijst? Let op, als uw huidige leverancier in de lijst staat, betekent het niet dat u op dit moment profiteert van de getoonde kortingen. Na afloop van het contract bij uw huidige energieleverancier wordt uw contract automatisch omgezet naar een contract met variabele tarieven. De acties op deze site worden door de energieleveranciers alleen aangeboden aan overstappers via deze site. Daarom loont het elk jaar om over te stappen. Heeft u een verlengaanbod ontvangen van uw huidige leverancier? Vergelijk dan ook op deze site hoeveel meer u kunt besparen.
Vragen?
Wilt u iets weten over de energierekening of het overstappen van gas- en stroomleverancier? Onze energie-experts zitten voor u klaar. Wij zijn bereikbaar via 0342-411350. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tot 20:00 uur en op zaterdag tot 17:00 uur.
Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.
Reacties (2)
@ Opmerking van de redactie op 24-06-2022:
De Duitse minister Habeck heeft zelfs gewaarschuwd voor Lehman-achtige toestanden wanneer in Duitsland energiebedrijven massaal omvallen, zie https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-06-23/germany-to-trigger-phase-two-of-three-stage-emergency-gas-plan "Germany Warns of Lehman-Like Contagion From Russian Gas Cuts". Als dit mocht gebeuren in Duitsland en zich dan vervolgens verder zou verspreiden naar andere Europese landen, betekent dit dat er dan helemaal geen gas en stroom meer geleverd wordt?
Beste meneer/mevrouw Mast,
Bedankt voor uw bericht. Wij zien het niet zo snel gebeuren dat Nederland zonder stroom en gas komt te zitten. Nederland is namelijk niet geheel afhankelijk van Rusland.
Nederland kan namelijk het gas nog van verschillende andere hoeken vandaan halen. Daarnaast hebben wij in Nederland ook onze eigen windparken waar ook stroom opgewekt wordt.
Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Betekent eventueel afkondigen van fase 2 en fase 3 van Bescherm- en Herstelplan Gas dat energiebedrijven als Essent, Vatenfall en Eneco alle meerjarige vaste contracten van huishoudens mogen openbreken en dat deze huishoudens dan voortijdig op variabele contracten met zeer hoge tarieven worden gezet? Want nu in Duitsland fase 2 van het gasnoodplan in werking is getreden, kunnen Duitse energiebedrijven hogere energieprijzen wel per direct doorberekenen, ook bij lopende contracten. Zie https://tagesschau.de/wirtschaft/gasnotfallplan-gasversorgung-alarmstufe-bundesnetzagentur-bundeswirtschaftsministerium-gaspreise-101.html onder kopje "Höhere Gaspreise als Folge?" en https://www.merkur.de/wirtschaft/gaskrise-notfall-plan-gas-deutschland-alarmstufe-habeck-preis-erhoehung-versorger-verbraucher-aktuell-zr-91625338.html "Gaskrise in Deutschland: Neues Gesetz könnte Verbrauchern üble Überraschung bescheren".
Beste meneer/mevrouw Mast,
Bedankt voor uw bericht. In Duitsland wordt er gesproken over het eventueel opbreken van de vaste energiecontracten, zodat de tarieven verhoogt kunnen worden. Dit komt doordat ze in Duitsland willen voorkomen dat er een groot aantal energieleveranciers failliet zullen gaan. Duitsland is wat dat betreft ook wat meer afhankelijk van het gas uit Rusland, dan dat wij in Nederland zijn.
In Nederland zitten we momenteel in fase 1 van het noodplan. Helaas durven wij geen uitspraken te doen over het verdere vervolg van de fases en hoe het er eventueel uit zou komen te zien als het noodplan verder opgeschaald wordt naar fase 2.
Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten in september 2024
2 september 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Gasvoorraad ruim op tijd vol, maar gasprijs blijft instabiel: ‘Dit lijkt hét moment om een vast contract af te sluiten’
22 augustus 2024 De gasvoorraden zijn gevuld. Toch blijft het onrustig op de handelsmarkt. Hoe komt dat? Wat gaan de ...
-
ACM onderzoekt stijgende terugleverkosten en negatieve terugleververgoeding
19 augustus 2024 ACM doet opnieuw onderzoek naar terugleverkosten en teruglevergoeding. Sommige consumenten moeten ne...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten in augustus 2024
1 augustus 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten in juli 2024
2 juli 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...