Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

ACM: meeste consumenten stappen over via internet

door Ӕde de Jong 1 reactie Leestijd: 2 minuten

De meeste consumenten stappen over via het internet. Slechts 1 op de 10 stapt over via telefonische verkoop of deurverkoop. Dat en meer meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in  de Energiemonitor Klantbeleving. Dit consumentenonderzoek laat de ACM jaarlijks in april uitvoeren om te laten zien wat de kennis, de beleving en het gedrag van consumenten met betrekking tot de energiemarkt is.  

Volgens dit onderzoek stapt meer dan de helft van de consumenten over via internet. En dat is slim, want zo vindt u altijd de beste deal. Energieleveranciers concurreren namelijk met elkaar om bovenaan in de vergelijker op Gaslicht.com te komen. Het aantal mensen dat ingaat op deurverkoop, telefonische verkoop of verkoop via e-mail daalt juist. De toezichthouder heeft het afgelopen jaar verschillende keren opgetreden tegen misleidende werving bij de telefonische verkoop van energiecontracten. Blijkbaar heeft dat zijn vruchten afgeworpen. Gaslicht.com doet niet aan telefonische verkoop, wél aan goede service.  

Helft consumenten niet op de hoogte van opzegvergoedingen 

Uit het onderzoek blijkt ook dat maar de helft van de consumenten op de hoogte is van de opzegvergoeding. Op 1 juni 2023 zijn de nieuwe regels over de opzegvergoedingen bij het vroegtijdig opzeggen van vaste energiecontracten ingegaan. De opzegvergoeding is gelijk aan het verlies dat uw leverancier maakt omdat u het contract niet uitzit. Het blijkt dat 47% van de consumenten hiervan niet op de hoogte was bij het afsluiten van een nieuw energiecontract.  

Deze opzegvergoeding werd in het leven geroepen zodat leveranciers weer vaste contracten zouden aanbieden. Inmiddels staan er weer volop vaste contracten in de vergelijker. Door de opzegvergoeding is het echter wel belangrijk om uw vaste contract uit te zitten. Anders moet u het verlies dat de leverancier door uw overstapt maakt, compenseren.  

Tarieven warmtenet te hoog 

Verder vindt driekwart van de consumenten de tarieven van het warmtenet te hoog. Uit onderzoek van Gaslicht.com bleek dan ook dat warmtetarieven -ondanks de koppeling- vaak hoger zijn dan gasprijzen. Daarnaast is de dienstverlening volgens consumenten te vaak onder de maat. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 11 juni 2024

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Reacties (1)

Geplaatst door: L. ()

Slecht artikel. Hoog wc eend gehalte en weinig onderzoek (resultaten).

Opmerking van de redactie op 14-06-2024
Bedankt voor uw reactie.

Jammer om te lezen dat u niet tevreden bent over de kwaliteit van het artikel. In het artikel halen we een objectief onderzoek aan dat niet door onszelf is uitgevoerd, maar door de Autoriteit Consument en Markt. We zijn blij met de ontwikkeling dat er minder contracten n.a.v. telefonisch contact of e-mail worden afgesloten en juist meer via internet; waar het voor consumenten doorgaans veel transparanter is wat de prijsdetails en voorwaarden van een contract zijn.

Met vriendelijke groet,

Tijmen, namens Team Gaslicht.com

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.