Btw terugvragen op aanschaf zonnepanelen
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
Wie sinds medio 2013 zonnepanelen heeft of ze gaat aanschaffen, kan de betaalde btw terugkrijgen van de Belastingdienst. Hiervoor moet je wel wat administratieve handelingen doen. Maar het levert je geld op: al gauw 600 euro bij een systeem van 2000 Wattpiek. Doe je niks, dan ondervind je geen nadeel.
De Belastingdienst beschouwt particulieren die (een deel van hun) opgewekte stroom aan het net leveren tegenwoordig als ondernemers. Dat levert op zich belastingvoordeel en -nadeel op. Voordeel omdat je de btw op de aanschaf van de panelen terug kunt krijgen. Nadeel omdat er btw wordt geheven over de teruggeleverde stroom. Maar voor dat laatste kun je ontheffing krijgen. Mits je jaarlijks maximaal €1.345 aan btw af zou moeten dragen voor de teruggeleverde stroom. Nagenoeg elke particulier met zonnepanelen blijft onder deze grens.
De regeling geldt met terugwerkende kracht sinds 20 juni 2013, dus voor wie zijn zonnepanelen vanaf die datum aanschafte. Ook wanneer je subsidie hebt gekregen bij de aanschaf van de panelen.
In de toekomst kan de regeling verdwijnen, aangezien er op Europees niveau wordt gesproken over aanpassing van de regels.
Het is niet verplicht om je te melden bij de Belastingdienst. Doe je dit niet, dan krijg je geen btw op de aanschaf terug, maar hoef je ook geen vrijstelling voor de btw-heffing aan te vragen.
Kijk hier voor meer informatie en een stappenplan hoe je de btw terugvraagt.
Bron: MileuCentraal
https://www.eigenhuis.nl/actueel/nieuws/2014/525622-belastingdienst-blijft-streng-voor-eigenaren-zonnepanelen/
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Vast contract biedt zekerheid bij einde prijsplafond
7 december 2023 Het prijsplafond verdwijnt per 1 januari. De ACM adviseert om een vast contract af te sluiten, als u...
-
Is uw energiecontract winterklaar?
1 december 2023 Is uw energiecontract winterklaar? Het prijsplafond verdwijnt, de netbeheerkosten stijgen en de ener...
-
Gaslicht.com uitgeroepen tot Website van het Jaar 2023!
23 november 2023
-
Wees stijgende prijzen voor, zet nu uw energietarieven vast
14 november 2023 De energieprijzen kunnen elk moment stijgen. Daarnaast stopt het prijsplafond volgend jaar. Sluit da...
-
Betaal niet te veel voor energie
9 november 2023 De winter komt eraan, internationale spanningen kunnen de tarieven opdrijven en het prijsplafond sto...