Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Eén gecombineerde energierekening vanaf 1 augustus

5 reacties Leestijd: 2 minuten

Vanaf 1 augustus 2013 ontvangt u geen factuur meer van uw netbeheerder voor de transportkosten van stroom en gas. Uw energieleverancier is per die datum wettelijk verplicht om u een gecombineerde nota te sturen voor zowel de levering als het transport van energie.

Veel energieleveranciers doen dat overigens nu al vrijwillig. Zo’n 90 procent van alle Nederlandse huishoudens en kleinzakelijke klanten ontvangt al één gecombineerde energierekening.

Op dit moment mag uw energieleverancier nog zelf bepalen op welke manier hij factureert. Dat kan via het ‘netbeheerdersmodel’ of het ‘leveranciersmodel’. Volgens het ‘netbeheerdersmodel’ ontvangt u maandelijks twee voorschotrekeningen: één van uw energieleverancier voor het energieverbruik en één van uw netbeheerder voor het transport van energie. Ook uw jaarafrekening ontvangt u van beide partijen. Het ‘leveranciersmodel’ wordt vanaf 1 augustus verplicht. Per die datum ontvangt u van uw leverancier één gecombineerde factuur voor zowel de levering als het transport van energie. Uw energieleverancier verrekent de transportkosten met de netbeheerder.

Meterstanden 
Uw energieleverancier is vanaf 1 augustus verantwoordelijk voor het verzamelen, controleren en vaststellen van uw meterstanden, ook voor op afstand uitleesbare slimme meters. De leverancier kan daarvoor gebruikmaken van bijvoorbeeld eigen meteropnemers, meteropnamekaartjes of een website. Dit betekent dat de netbeheerder vanaf die datum stopt met het toesturen van meterkaartjes. De eigenaar van uw meetinstallatie (meestal uw netbeheerder) komt nog wel minimaal één keer per drie jaar bij u langs om een technische controle uit te voeren en de meterstanden op te nemen.

Eén energierekening, één aanspreekpunt
Uw energieleverancier is per 1 augustus het aanspreekpunt voor alle vragen over uw (transport)factuur. Uw netbeheerder is en blijft overigens uw aanspreekpunt voor wijzigingen in uw energieaansluiting, het doorgeven van storingen via het Nationaal Storingsnummer 0800 9009, de gas- en elektriciteitsmeter en de transportovereenkomst.
 
Oorspronkelijk was het de bedoeling om de gecombineerde energierekening al op 1 april te laten ingaan. De marktpartijen hebben echter geconcludeerd dat als gevolg van vertraging er te weinig tijd over was om de nieuwe processen en systemen zorgvuldig te testen. Door de invoeringsdatum op 1 augustus te zetten is voorzien in de benodigde tijd.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 19 maart 2013

Reacties (5)

Geplaatst door: J.M. van der Stel ()

Waarom mogen netbeheerders na 1 augustus 2013 nog steeds meterstanden schatten/gokken terwijl de energieleveranciers deze taak moeten uitvoeren?

Opmerking van de redactie op 18-02-2014
Met ingang van 1 augustus 2013 is de energieleverancier verantwoordelijk voor het jaarlijks opnemen van de meterstanden. De netbeheerder heeft alleen nog de taak om 1x per 3 jaar een controlemeting bij u thuis uit te voeren. De meterstanden zouden nooit door de netbeheerder geschat mogen worden. Wij raden u in dit geval aan eens contact op te nemen met uw energieleverancier of netbeheerder om dit na te vragen.
Geplaatst door: Jack ()

90 % van de Nederlanders worden als citroenen gebruikt en uitgeperst door de zogenaamde elite.
Voorgelogen en bedrogen door onze vertegenwoordigers.
Betalen,.betalen,...betalen,.....zo niet dan zet intrum justia (criminele organisatie) je wel onder druk en als hun liedje uitgezongen is schuiven zij de kantonrechter wat toe en nemen een gerechtsdeurwaarder in de hand. Dan hebben we nog CBJI, die verdere alle geroofde boetes afperst.
Nederland,..exsmikkel paradijs voor het klootjesvolk.

Jack B. Amsterdam

Geplaatst door: Bart ()

Het wordt tijd dat de leveringskosten en verbruik aan elkaar gelinkt worden. Nu betaal je een tarief voor de levering van zowel gas als electra. Hierdoor zijn de leverings kosten per kwh en kub gas voor lage verbruikers veel hoger dan groot verbruikers. Dus leveringskosten afhankelijk van verbruik maken. Blijft er per saldo voldoende over om de dikke salarissen van de directeur/bestuurder te betalen.

Bijkomend fijt is dat minima met zuinig omgaan met energie, minder co uitstoten en de energie betaalbaar blijft voor elke beurs!!
Milieu en de beurs varen er wel bij. GOED IDEE TOCH?

Geplaatst door: jantje ()

dat weet je jos, het wordt altijd meer , of dacht jij van niet ?

Geplaatst door: jos ()

worden de kosten 1 op 1 doorberekend, of mogen ze er een opslag opzetten?

Opmerking van de redactie op 26-03-2013
De netwerkkosten worden enkel i.p.v. door de netbeheerder door de energieleverancier aan u gefactureerd. Daar komen geen extra kosten bovenop.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.