Energiebelasting omhoog, heffingskorting blijft gelijk
Leestijd: 2 minutenDe tarieven voor de energiebelasting voor 2012 zijn verhoogd. De energierekening van een gemiddeld huishouden stijgt hierdoor zo'n 9 euro op jaarbasis. U betaalt dit jaar voor stroom 13,57 eurocent per kilowattuur en voor gas 19,84 eurocent per kubieke meter. De heffingskorting per aansluiting is gelijk gebleven: u krijgt op jaarbasis 379,16 euro terug via uw energierekening.
Prijsstijging gemiddeld 9 euro op jaarbasis
In december gingen we ervan uit dat de gemiddelde energienota ongeveer 14 euro zou gaan stijgen voor wat betreft energiebelasting. Toen waren de tarieven echter nog niet exact vastgesteld. De hoogte van de energiebelasting wordt bepaald door de overheid. U betaalt de energiebelasting via uw energiebedrijf, die deze afdraagt aan de Belastingdienst.
Korting op de energiebelasting
U hoeft niet over al uw energiegebruik belasting te betalen. 'Want hoe zuinig u ook bent met energie, een bepaalde hoeveelheid gas en elektriciteit hebt u gewoon nodig om te kunnen leven. Voor dit deel betaalt u geen energiebelasting', stelt ConsuWijzer. Via uw energierekening krijgt u een zogeheten heffingskorting, die eveneens ieder jaar opnieuw wordt vastgesteld. Voor 2012 bedraagt deze belastingvermindering 379,16 euro per aansluiting, hetzelfde bedrag als vorig jaar.
Prijsstijgingen voorkomen
De verhoging van de belastingtarieven zorgt ervoor dat het bedrag op uw energierekening weer stijgt. U kunt weliswaar niet besparen op de energiebelasting, maar wel op de leveringstarieven. Om uw energiekosten toch laag te houden, adviseren wij u om elk jaar uw tarieven onder de loep te nemen en eventueel over te stappen.
Wilt u tussentijdse prijsstijgingen voorkomen, dan raden wij u aan een vast contract voor 1 jaar af te sluiten. Zo kunt u elk jaar energiecontracten vergelijken en overstappen naar de voordeligste energieleverancier. Het kost hooguit vijf minuten en u bespaart honderden euro's door gebruik te maken van de onafhankelijke energievergelijker op deze site.
Reacties (1)
Als consument reken je in principe altijd incl. BTW maar bijna op elke website wordt dat nooit aangegeven of de bedragen in- of excl. BTW zijn. Ik begrijp dat de bedragen voor de energiebelasting hier incl. BTW zijn maar is dat ook zo voor de heffingskorting?
Alle bedragen, dus ook de heffingskorting, zijn inclusief btw op onze website.
Laatste nieuws
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in juli 2025
1 juli 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van juli 2025
1 juli 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
ACM: Gasprijs iets hoger, recordhoeveelheid vloeibaar gas aangevoerd
23 juni 2025 De gasprijs op de groothandelsmarkt is afgelopen maand licht gestegen, terwijl Nederland een recordh...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in juni 2025
2 juni 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van juni 2025
2 juni 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...