De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Energiedata van 2 miljoen huishoudens gestolen

door Jeanet Woldring

De energiedata van twee miljoen huishouders zijn door een medewerker van een energieleverancier gestolen uit een centraal register. Dat maken brancheorganisaties Netbeheer Nederland en Energie-Nederland dinsdag bekend. Het is niet bekendgemaakt bij welke leverancier de dief werkte, maar inmiddels zou de medewerker niet meer bij het bedrijf werkzaam zijn.

Onacceptabel

'Het is onacceptabel dat deze persoonsgegevens op deze manier zijn opgevraagd', benadrukt directeur André Jurjus van Netbeheer Nederland. 'De klant bepaalt wie er gebruik maakt van zijn data én wanneer', vult Janine Verweij van Energie-Nederland aan 'en moet er vanuit kunnen gaan dat zijn gegevens veilig zijn.' 

Contract Einde Register

Het getroffen register (CER) wordt normaal gesproken gebruikt om gegevens van huishoudens uit te wisselen als zij bijvoorbeeld overstappen van energieleverancier. Vrijwel alle energieleveranciers met een leveringsvergunning zijn hierbij aangesloten. Per lopend contract wordt hierin o.a. de einddatum, de verlengperiode en de opzegtermijn bijgehouden.

Onder de gestolen data bevinden zich onder meer het energieverbruik en de einddatum van de contracten, gekoppeld aan namen en adressen. Volgens een woordvoerder zitten telefoonnummers, e-mailadressen en wachtwoorden niet in de database.

Gemeld bij Autoriteit Persoonsgegevens

Het is voor het eerst dat gegevens over energiecontracten van klanten op deze schaal zijn gestolen. De diefstal is aan het licht gekomen bij de monitoring van de centrale registers door de netbeheerders en is direct gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Als organisaties nalatig zijn in het beschermen van persoonsgegevens kan de toezichthouder na onderzoek een boete opleggen. 

Huishoudens benaderd voor nieuw energiecontract?

Volgens een woordvoerder van de brancheorganisatie zouden de gestolen gegevens kunnen worden misbruikt om huishoudens te benaderen voor een nieuw energiecontract. Volgens hem lijken de gegevens verder moeilijk te kunnen worden misbruikt. Langs juridische weg is vernietiging van de data geëist.

Netbeheer Nederland zegt in overleg met toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens te zullen kijken hoe een toekomstig misbruik van het systeem kan worden voorkomen. De betrokken energieleverancier zou inmiddels al niet meer bij data kunnen 'waar ze geen recht toe heeft'. 

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 14 september 2016
Geactualiseerd: maandag 21 oktober 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie