De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Energiecontract

 • Bij een overstap raadpleegt uw nieuwe energieleverancier het Contract Einde Register (CER) om na te gaan per wanneer uw huidige contract afloopt. Vrijwel alle energieleveranciers met een leveringsvergunning zijn aangesloten bij deze centrale databank.

 • Het Contract Einde Register (CER) is sinds 1 augustus 2013 de centrale databank van Nederlandse energiecontracten. De meeste energieleveranciers met een leveringsvergunning  zijn hierbij aangesloten. Per lopend contract wordt hierin onder andere de einddatum, de verlengperiode en de opzegtermijn bijgehouden.

  Bij een overstap kan de nieuwe energieleverancier de gegevens gebruiken om ervoor te zorgen dat het nieuwe energiecontract naadloos aansluit op het oude contract.

  In het CER worden per energiecontract de volgende zaken weergegeven:
  • Bij welke energieleverancier het contract is afgesloten
  • Wat de einddatum van het contract is
  • Of het contract is opgezegd

 • Stilzwijgende verlenging is wel toegestaan. Maar alleen als het energiecontract daarbij wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Een contract voor onbepaalde tijd is een contract zonder einddatum. De opzegtermijn is maximaal 30 dagen.

  Let op: Is het energiecontract stilzwijgend verlengd voor onbepaalde tijd, dan mag de energieleverancier geen opzegvergoeding meer vragen bij een overstap naar een nieuwe leverancier.

 • Nee, de nieuwe energieleverancier maakt gebruik van dezelfde meter en aansluiting.

 • Een waarborgsom  is een geldbedrag waar een energieleverancier om kan vragen voordat zij u gas en stroom gaan leveren. Dit doen energieleveranciers omdat zij het vermoeden hebben dat er schulden zijn, of er misschien andere dringende redenen zijn waarom u niet aan de betalingsverplichtingen kan voldoen. De hoogte van de waarborgsom verschilt per leverancier.

  In onderstaande situaties moet u mogelijk een waarborgsom betalen:

  • Slechte kredietscore door schulden of betalingsachterstanden
  • Afsluiting bij een vorige energieleverancier
  • Schulden van een naamgenoot
  • Verhuizing naar een woning waar de vorige bewoner niet betaalde
  • Verhuizing naar een wijk waar veel mensen niet betalen

  Als u onterecht een waarborgsom moet betalen, kunt u bezwaar maken. Bel of mail de energieleverancier en vraag welke gegevens ze van u hebben en waarom u de waarborgsom zou moeten betalen. Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)  heeft u recht van inzage in uw persoonsgegevens. Als de gegevens niet kloppen, dan zal uw situatie opnieuw bekeken moeten worden. Bijvoorbeeld door een kopie van uw legitimatiebewijs, een bewijs van uw huidige inkomen en een kopie van een recent bankafschrift op te sturen.

 • Zodra een energiecontract voor bepaalde tijd afloopt, verandert het automatisch in een contract voor onbepaalde tijd. Dit contract is opzegbaar met een opzegtermijn van maximaal 30 dagen.

  Een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven brengt hogere kosten met zich mee. We adviseren dan ook om twee maanden voor het einde van het (jaar)contract opnieuw te vergelijken en zo mogelijk over te stappen op een bepaalde tijd contract (bijv. jaarcontract) met actietarieven.

 • Het Contract Einde Register (CER) is sinds 1 augustus 2013 de centrale databank van Nederlandse energiecontracten. Vrijwel alle energieleveranciers met een leveringsvergunning zijn hierbij aangesloten. Per lopend contract wordt hierin o.a. de einddatum, de verlengperiode en de opzegtermijn bijgehouden.

  In het verleden werd alle contractadministratie bijgehouden vanuit het Contract Controle Protocol (CCP), onderdeel van EDSN: Energie Data Services Nederland.

Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Navigatie