Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energiekosten gaan per 1 juli 2018 wéér omhoog

7 reacties Leestijd: 3 minuten

gas(terra).jpgPer 1 juli gaan de nieuwe variabele tarieven van energieleveranciers in. Opnieuw betekent dit voor bijna de helft van de Nederlandse huishoudens een stijging in de energiekosten. Gaslicht.com rekende uit dat consumenten met een contract voor onbepaalde tijd kunnen rekenen op een verhoging tot 72 euro op jaarbasis. 

Helft huishoudens te duur energiecontract

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) berichtte begin juni dat er weer een recordaantal van 1,3 miljoen huishoudens is overgestapt naar een goedkopere energieleverancier. Toch heeft nog de helft van de Nederlanders een contract voor onbepaalde tijd. Dat betekent dat hun tarieven ieder halfjaar kunnen veranderen. Voor het aankomende halfjaar betekent dat wederom een verhoging in de energiekosten.

Opnieuw prijsstijging

Energieleveranciers zijn druk bezig hun klanten te informeren over de veranderingen die per 1 juli op de planning staan. In tegenstelling tot de telecomproviders zijn energiebedrijven er altijd heel laat mee. Van de eerste leveranciers is nu pas bekend wat die wijzigingen zullen inhouden. Gaslicht.com zet daarom de reeds bekende veranderingen voor u op een rij. In onderstaande tabel staan de prijsstijgingen gebaseerd op contracten voor onbepaalde tijd met variabele tarieven voor een huishouden met een stroomverbruik van 3500 kWh en een gasverbruik van 1500 m3 per jaar (bedragen op euro's afgerond).

Energieleverancier Jaarkosten gas en stroom
per 1 januari 2018
Stijging per 1 juli 

Jaarkosten gas en stroom
per 1 juli 2018

nuon.svg  € 1883  + € 32  € 1915
engie.svg  € 1859  + € 36  € 1895
powerpeers.svg  € 1864  + € 45  € 1909
eneco.svg     € 1928  + € 64  € 1992
energieflex.svg  € 1910*  + € 72  € 1982*
essent.svg  € 1898  Blijft gelijk  € 1898
energiedirect.svg   € 1867  Blijft gelijk  € 1867

* De verhoging van Energieflex is al in mei doorgevoerd, per abuis heeft dit korte tijd foutief gestaan. De bedragen in de tabel zijn inmiddels gecorrigeerd.

Eerder dit jaar ook al flinke stijging

Hogere belastingen, netbeheerkosten en tarieven zorgden begin dit jaar ook al voor een flinke stijging van de energierekening. Gemiddeld konden huishoudens toen op een verhoging van 138 euro rekenen. Daar komt nu dus gemiddeld nog eens een dikke 30 euro bovenop. 

Strijd om nieuwe klanten

De strijd om nieuwe klanten binnen te halen blijft echter voortduren. Dat betekent dat consumenten nog altijd een stuk voordeliger uit zijn door over te stappen naar een andere leverancier. Nieuwe klanten krijgen de beste deal. En zolang de concurrentie blijft toenemen zal dat niet zo snel veranderen. Dus het advies blijft: regelmatig energieprijzen vergelijken en zeker niet op een contract voor onbepaalde tijd blijven hangen. Dan bent u een dief van uw eigen portemonnee. Dus voorkom die verhoging en stap jaarlijks over! 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 15 februari 2023

Reacties (7)

Geplaatst door: Emmy Driessen ()

Ik heb vanaf februari 2018 een 1 jarig contract bij NLE voor stroom en gas. Bij aangaan van het contract is er een maandbijdrage van 122 euro vastgesteld bij een gemiddeld gebruik over de laatste 4 jaren. Aangezien ik nu alweer rondkijk voor een nieuwe energieleverancier ben ik op mijn persoonlijkepagina bij NLE gaan kijken hoe de stand is. Geschatte stroom 3200 kWh , verbruikt tot nu toe 1916. Verbruik de laatste 4 jaren iets minder dan 3200 kWh.
Geschatte gasverbruiker 1600 m3, (nooit erboven gezeten.) Tot nu toe verbruikt 856 m3. Nu raden zij mij aan om het maandbedrag te verhogen naar , SCHRIK NIET, € 209. Ze geven ook aan dat er waarschijnlijk €180 bijbetaald moet worden.
Is er tussentijds vanaf 1 februari verhoging , van kosten die niet vastgezet worden, geweest? Of is het zo dat ze mij gewoon met een veel te laag maandbedrag binnen gehengeld hebben. Als ik niet boven de opgegeven kWh en m3 hoef ik toch niet bijtebetalen?

Opmerking van de redactie op 29-10-2018
Wat vervelend dat het termijnbedrag zo erg omhoog gaat. Helaas durven wij niet te zeggen welke tarieven u heeft. Stuur gerust het contract met uw verbruiken naar ons door, dan kijken wij dit graag na.

Mocht u variabele tarieven hebben, dan kan het zo zijn dat deze per 1 juli gestegen zijn.
Geplaatst door: Gonnie ()

Ik heb nu stroom en gas van Energiedirect. Sta op het punt mijn jaarlijkse wissel te maken. Nu zie ik dat door de welkomstpremie bij verschillende leveranciers de jaarkosten omlaag gaan. Greenchoice heeft geen welkomstpremie, maar daar zijn de tarieven en leveringskosten lager. Mijn vraag is: de belasting op gas gaat flink omhoog. Begrijp ik het goed, dat dan bij Greenchoice deze stijging minder hoog zal zijn in verband met hun lagere tarieven - leveringskosten dan bij de leveranciers met een welkomstpremie??

Opmerking van de redactie op 12-10-2018
Zodra de energiebelasting omhoog gaat, moet iedereen dit betalen ongeacht welk contract. Omdat bij elke leverancier de energiebelasting met hetzelfde bedrag omhoog gaat, heeft dit geen invloed op de uitkomst in onze vergelijker.
Geplaatst door: Femke van Hoeven ()

Ik ben sinds 1 mei 2018 overgestapt van mijn vorige energie leverancier naar oxxio (betere tarieven) en ik heb een jaarcontract. Nu ben ik deze week gebeld door een energieleverancier/bedrijf met het doel mij te laten overstappen. Zij gaf aan dat de energietarieven de komende tijd alleen maar zullen gaan stijgen en dus deed zij mij een aanbod over te stappen voor de nu nog lagere tarieven en dan het contract vast te zetten voor drie jaar. Ik ben altijd erg huiverig voor contracten langer dan een jaar maar wat zou u mij nu adviseren? Toch bij mijn jaarcontract blijven of een contract voor 3 jaar met ongeveer dezelfde tarieven?

Opmerking van de redactie op 20-08-2018
Goed dat u dit even navraagt. Wij raden nog steeds aan om te kiezen voor een éénjarig contract. Zo kunt u elk jaar gebruik maken van het voordeligste aanbod.

Stuur gerust het aanbod naar info@gaslicht.com met uw huidige contract en de einddatum van het huidige contract. Dan kijken wij graag voor u na wat het voordeligste voor u is.
Geplaatst door: Tonnie ()

Ik heb een 2 jarig contract, stel dat deze verhoogd wordt
Mag ik dan zonder boete weggaan

Opmerking van de redactie op 25-06-2018
Indien u een contract heeft afgesloten met vaste tarieven, dan zullen deze gedurende de looptijd vast staan. U zet dan de kale leveringstarieven en vaste leveringskosten vast. Alleen de overheidsheffingen en de netbeheerkosten zet u niet vast. Deze kunnen elk jaar wijzigen per 1 januari. Mochten de kale leveringstarieven of voorwaarden tussentijds wijzigen, dan mag er kosteloos worden opgezegd.
Geplaatst door: Maria ()

Ik hoor net dat de belasting op gas behoorlijk omhoog gaat. Ik heb stadsverwarming. De prijs van stadsverwarming is min of meer gekoppeld aan die van gas. Veeprijsverhoging van gas heeft echter te maken met een ontmoedigingsbeleid voor gas. Blijft de prijs van stadsverwarming dan lager? Wij zijn immers al van het gas af...

Opmerking van de redactie op 22-06-2018
U stelt hier een hele terechte en zeker ook interessante vraag! Gezien het doel van de verhoging, het gasverbruik ontmoedigen, zou het best kunnen dat de prijs van stadsverwarming niet meegaat met deze stijging. In de berichtgeving wordt hier echter onvoldoende op in gegaan om daar iets over te kunnen zeggen.
Geplaatst door: J>Verheul ()

Ik heb nu stroom en gas bij van de Bron.

Ik wil overstappen . Ik heb nu enkel tarief en wil dit ook graag houden. Ik heb echter een dubbele meter.
Ik hoor net dat dit bij bijv. Budget Energie niet mogelijk is.
Welke leverancier kan ik nu het beste overstappen.?

Opmerking van de redactie op 20-06-2018
Goed dat u het even navraagt. Er zijn drie energieleveranciers die een dubbel tarief niet kunnen omzetten naar enkeltarief. Dat zijn Budget Energie, EnergieFlex en HVC Kringloop Energie. De andere energieleveranciers kunnen dit wel. Als u vervolgens de overstap heeft aangemeldt, ontvangt u binnen enkele dagen het contract met de startdatum. In het contract zal ook het dubbele tarief staan, omdat u een dubbele meter heeft. Op de startdatum kunt u met de energieleverancier bellen om het tarief te laten omzetten.
Geplaatst door: P. de Vries ()

Ik heb een 3-jarig contract afgesloten in sept. 2017 met een vast tarief voor stroom en gas bij een energiemaatschappij. Vanaf nov. 2017 zijn de gas-en energietarieven verhoogd, er wordt mij gezegd dat dit komt door verhoging van Energiebelasting en SDE.
Ik lees echter in uw informatie dat bij een vast tarief de prijzen voor gas en stroom niet veranderen. Kunt u mij vertellen of mijn energiemaatschappij rechtmatig deze verhoging heeft toegepast( zit die energiebelasting dan verwerkt in de prijs voor stroom en gas zoals zij beweren?)

Opmerking van de redactie op 18-06-2018
Bij een contract met vaste tarieven worden de kale leveringstarieven, de vaste leveringskosten en een eventuele premie vastgezet. Wellicht dat de verwarring ontstaat doordat veel leveranciers all-in tarieven communiceren, daar zijn de belastingen reeds in meegenomen. Elk jaar mag de overheid de tarieven voor de energiebelasting en opslag duurzame energie herzien. Deze tarieven worden dus nooit vastgezet, ongeacht welk contract u afsluit. Per 1 januari 2018 zijn deze tarieven gestegen voor de energiebelasting en opslag duurzame energie. Mocht u twijfelen over de juistheid, dan kunt u de gegevens ook even naar info@gaslicht.com mailen, dan kijken wij het graag voor u na.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.