De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energielabel slaat niet aan in koopsector

door Jeanet Woldring

Vooral in Zeeland sterke groei woningen met energielabel
Eind 2009 had bijna een kwart van de Nederlandse woningen een energielabel. Halverwege 2009 was dit nog 13 procent. Het energielabel geeft inzicht in het standaard energieverbruik van een woning en mogelijke energiebesparende maatregelen. Vooral in Zeeland nam het aandeel gelabelde woningen fors toe.

Inhaalslag in Zeeland
In de tweede helft van 2009 is in Zeeland een inhaalslag gemaakt met het toekennen van energielabels. Eind 2009 was ruim een kwart van de Zeeuwse woningen gelabeld, tegen 3 procent halverwege 2009. De huursector is goed voor ruim 95 procent van deze groei. Doordat veel woningcorporaties al hun woningen van een energielabel hebben voorzien, had eind 2009 drie kwart van de huurwoningen in Zeeland een energielabel.

Groningen heeft grootste aandeel gelabelde woningen
Het aandeel woningen met een energielabel verschilt flink tussen de provincies. Eind 2009 was Groningen nog steeds koploper met 30 procent. Utrecht en Noord-Holland waren hekkensluiters: van de woningen in deze provincies was 18 procent voorzien van een energielabel.

Energielabel slaat niet aan in de koopsector
In de verdeling van energielabels over huur- en koopwoningen is in de tweede helft van 2009 weinig veranderd. Van de woningen met een energielabel is 5 procent een koopwoning. Dat komt neer op ruim 70 duizend woningen. Daartegenover staan bijna 1,5 miljoen gelabelde huurwoningen.

Merendeel valt in energieklasse C of D
Ook de verdeling van de gelabelde woningen over de energieklassen A tot en met G laat weinig veranderingen zien. Eind 2009 viel het grootste deel, 57 procent, in energieklasse C of D en had 11 procent een A- of B-label. Bij woningen met een A-label zijn de meeste energiebesparende maatregelen al genomen.

Friesland koploper in energieklasse E t/m G
Eind 2009 lag het aandeel woningen met een label in klasse E, F of G het hoogst in Friesland, met 44 procent. In Flevoland was dit aandeel met 12 procent het kleinst. Dit verschil is vooral te verklaren doordat in Flevoland meer woningen staan van recente bouwjaren. Omdat deze aan strengere bouwnormen moeten voldoen dan oudere woningen, vallen ze meestal in energieklasse A of B.

CBS

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie