De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energielabel wordt duur, regel het nog dit jaar

door Jeanet Woldring

Bent u huiseigenaar en overweegt u te verhuizen of heeft u nog geen energielabel? Als u het vóór 1 januari 2021 aanvraagt, bent u fors goedkoper uit. Regel het nu, adviseert Vereniging Eigen Huis die het nieuwe energielabel 'wel duurder, maar niet beter' vindt. 

Energielabel gaat veranderen 

energielabel-juiste-formaat.jpgVanaf 1 januari 2021 gaat de manier waarop het energielabel wordt bepaald, veranderen. De grootste verandering is dat het energielabel uitgebreider wordt. Nu kunt u als woningeigenaar nog zelf online een aantal woningkenmerken doorgeven, waarna het label op afstand wordt vastgesteld. 

In 2015 hebben alle woningen een voorlopig energielabel gekregen van de overheid. Bij de verkoop van uw woning is het verplicht een definitief energielabel aan te leveren. Via de site Energielabelvoorwoningen.nl kunt u uw woningkenmerken controleren en wijzigen.

Wat verandert er 1 januari 2021?

Vanaf 1 januari 2021 vraagt u een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen, en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen. 

Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan.

Wat kost een nieuw energielabel volgend jaar?

Het aanvragen van een energielabel gaat straks tussen de 100 en de 200 euro kosten. Dit hangt mede af van de tijd die een adviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen. Nu kost een energielabel gemiddeld € 7,50 en is 10 jaar geldig, ook als volgend jaar een nieuw energielabel wordt ingevoerd. Daarom adviseert Vereniging Eigen Huis woningeigenaren die de komende jaren overwegen te verhuizen of nog geen label hebben om nog dit jaar het huidige energielabel aan te vragen.

Meer info: Energielabel, dit is wat u moet weten

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie