Energielabel wordt duur, regel het nog dit jaar
Leestijd: 2 minutenBent u huiseigenaar en overweegt u te verhuizen of heeft u nog geen energielabel? Als u het vóór 1 januari 2021 aanvraagt, bent u fors goedkoper uit. Regel het nu, adviseert Vereniging Eigen Huis die het nieuwe energielabel 'wel duurder, maar niet beter' vindt.
Energielabel gaat veranderen
Vanaf 1 januari 2021 gaat de manier waarop het energielabel wordt bepaald, veranderen. De grootste verandering is dat het energielabel uitgebreider wordt. Nu kunt u als woningeigenaar nog zelf online een aantal woningkenmerken doorgeven, waarna het label op afstand wordt vastgesteld.
In 2015 hebben alle woningen een voorlopig energielabel gekregen van de overheid. Bij de verkoop van uw woning is het verplicht een definitief energielabel aan te leveren. Via de site Energielabelvoorwoningen.nl kunt u uw woningkenmerken controleren en wijzigen.
Wat verandert er 1 januari 2021?
Vanaf 1 januari 2021 vraagt u een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen, en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen.
Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan.
Wat kost een nieuw energielabel volgend jaar?
Het aanvragen van een energielabel gaat straks tussen de 100 en de 200 euro kosten. Dit hangt mede af van de tijd die een adviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen. Nu kost een energielabel gemiddeld € 7,50 en is 10 jaar geldig, ook als volgend jaar een nieuw energielabel wordt ingevoerd. Daarom adviseert Vereniging Eigen Huis woningeigenaren die de komende jaren overwegen te verhuizen of nog geen label hebben om nog dit jaar het huidige energielabel aan te vragen.
Meer info: Energielabel, dit is wat u moet weten
Jeanet Woldring is ruim 24 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom en energie voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...