De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energielabel wordt duur, regel het nog dit jaar

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Bent u huiseigenaar en overweegt u te verhuizen of heeft u nog geen energielabel? Als u het vóór 1 januari 2021 aanvraagt, bent u fors goedkoper uit. Regel het nu, adviseert Vereniging Eigen Huis die het nieuwe energielabel 'wel duurder, maar niet beter' vindt. 

Energielabel gaat veranderen 

energielabel-juiste-formaat.jpgVanaf 1 januari 2021 gaat de manier waarop het energielabel wordt bepaald, veranderen. De grootste verandering is dat het energielabel uitgebreider wordt. Nu kunt u als woningeigenaar nog zelf online een aantal woningkenmerken doorgeven, waarna het label op afstand wordt vastgesteld. 

In 2015 hebben alle woningen een voorlopig energielabel gekregen van de overheid. Bij de verkoop van uw woning is het verplicht een definitief energielabel aan te leveren. Via de site Energielabelvoorwoningen.nl kunt u uw woningkenmerken controleren en wijzigen.

Wat verandert er 1 januari 2021?

Vanaf 1 januari 2021 vraagt u een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen, en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen. 

Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan.

Wat kost een nieuw energielabel volgend jaar?

Het aanvragen van een energielabel gaat straks tussen de 100 en de 200 euro kosten. Dit hangt mede af van de tijd die een adviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen. Nu kost een energielabel gemiddeld € 7,50 en is 10 jaar geldig, ook als volgend jaar een nieuw energielabel wordt ingevoerd. Daarom adviseert Vereniging Eigen Huis woningeigenaren die de komende jaren overwegen te verhuizen of nog geen label hebben om nog dit jaar het huidige energielabel aan te vragen.

Meer info: Energielabel, dit is wat u moet weten

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 8 februari 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie