Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energieleveranciers in de fout met online informatie

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vier energieleveranciers op de vingers getikt. De bedrijven gaven via hun website onduidelijke en misleidende informatie over prijzen. Dat maakt ACM donderdag bekend in een nieuwsbericht.

Overtredingen Nuon en Windunie

Het gaat onder meer om Nuon en Windunie. Zo vermeldde Nuon de hoogte van de netbeheerkosten niet duidelijk en begrijpelijk. (red. alleen de gemiddelde netbeheerkosten werden getoond). Ook zou Nuon via een berekeningstool misleidende informatie gegeven hebben over wat een energiecontract de consument per jaar ongeveer zou gaan kosten. 

Wederverkoper Windunie was er niet duidelijk over dat zij zelf geen leverancier is. Consumenten wisten daardoor niet van welke leverancier zij energie krijgen. Ook gaf het bedrijf onduidelijke informatie over de prijs en deed dit te laat in het proces. Verder waren beide bedrijven niet duidelijk over de wettelijke bedenktijd die de consument heeft (red. 14 dagen).

ACM dwingt tot aanpassen informatie

ACM heeft Nuon en Windunie een ‘last onder dwangsom’ opgelegd. Dat betekent dat als de bedrijven de informatie op hun website niet aanpassen, zij een boete moeten betalen. Omdat Nuon en Windunie de informatie op hun site op tijd hebben aangepast, hoeven zij geen boete te betalen. De twee andere aanbieders, waarvan de namen niet zijn bekendgemaakt, pasten hun informatie al aan voor de ACM met boetes hoefde te dreigen.

Goed informeren van consumenten

Consumenten klagen al jaren dat energiebedrijven hen niet goed informeren over hun aanbod. Hierdoor kan het voor consumenten moeilijk zijn om een eerlijke vergelijking te maken. De wet zegt dat elk aanbod van energieaanbieders begrijpelijk, vergelijkbaar, duidelijk en volledig moet zijn. Om duidelijkheid te bieden wat dit concreet voor energieaanbieders betekent heeft  ACM als handreiking in november 2014 het document ‘Informatievoorziening op de consumentenmarkt voor energie’ gepubliceerd. De toezichthouder heeft daarbij  aangekondigd actief te gaan handhaven bij blijvende tekortkomingen.

Energievergelijkers ook energieaanbieders

ACM vindt het belangrijk dat consumenten een goede keuze kunnen maken. De toezichthouder blijft de informatie op de website van deze en alle andere aanbieders daarom scherp in de gaten houden.
Energievergelijkers worden ook als energieaanbieder beschouwd. Dat betekent dat websites als Energiewereld.nl en Gaslicht.com zich ook aan de wet moeten houden en gecontroleerd worden.

Benieuwd of wij ons aan de regels houden?

Bekijk de 5 criteria van ConsuWijzer: Hoe herken ik een goede vergelijkingssite voor energie?

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 19 juli 2018

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.