Energienota duidelijker
Leestijd: 3 minutenDe energierekeningen zijn duidelijker geworden, hoewel er op een aantal gebieden nog verdere verbetering noodzakelijk is.
Dit concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) op basis van de richtlijn die zij vorig jaar heeft opgesteld voor duidelijke energierekeningen. Het toetsen maakt onderdeel uit van de strategie van de toezichthouder om de transparantie op de energiemarkt te vergroten.
De Directie Toezicht Energie (DTe), onderdeel van de NMa, ontving veel klachten van consumenten over onduidelijke rekeningen. Zo ontbrak vaak uitleg over prijsstijgingen of werden begrippen onvoldoende toegelicht. Begin dit jaar heeft DTe bij alle energieleveranciers en netbeheerders energierekeningen opgevraagd en deze getoetst aan de 16 criteria uit de richtlijn. Overigens is van de opgevraagde rekeningen van twintig leveranciers 25% niet ontvangen! Anders gezegd: vijf leveranciers t.w. Cogas, Echte Energie, E-Part, Oxxio en StroomDirect hebben hun energienota niet opgestuurd zodat deze niet meegenomen zijn in het onderzoek...
De energierekeningen zijn vooral verbeterd als het gaat om het vermelden van meterstanden, de meetdata, het verbruik en de te betalen bedragen. Volgens de criteria komen bij de leveranciers de rekeningen van NRE Energie en RWE Energy Nederland als het meest duidelijk uit de bus. Caplare Energy en EnerService Maastricht scoren het slechtst. Zo splitsen deze beide leveranciers hun nota's niet goed op in levering, transport en bemetering. Ook geven zij geen duidelijke toelichting op de gebruikte begrippen en worden nieuwe termijnbedragen niet gespecificeerd.
Bij de netbeheerders zijn de nota's van NRE Netwerk en ENBU (netbeheerder van Eneco in Provincie Utrecht) het meest duidelijk. Intergas Netbeheer en InfraMosane komen hier het slechtst uit de bus.
DTe wil dat de energiebedrijven verbeteringen aanbrengen op hun rekeningen wat betreft de vermelding van alle onderdelen van het transporttarief, de toelichting op de gehanteerde begrippen en de vaststelling van het nieuwe termijnbedrag. Daarom blijft DTe de rekeningen controleren zodat de bedrijven uiteindelijk op alle criteria positief scoren. Dit najaar start de toezichthouder met een consumentenpanel. Op basis van de bevindingen van het panel zal DTe de richtlijn verder aanscherpen.
Peter Plug, waarnemend directeur DTe: "Wil een geliberaliseerde energiemarkt werken, dan is het van groot belang dat de consument zelfstandig in staat is zijn leverancier te kiezen. Dan moet de consument wel kunnen vertrouwen op toegankelijke en inzichtelijke informatie."
Om dezelfde redenen onderzoekt de toezichthouder ook de prijsvergelijkingswebsites, waarvan één dezer dagen de resultaten bekend gemaakt zullen worden. Vorig jaar heeft DTe de kwaliteit van de prijsvergelijkers voor het eerst onderzocht.
Laatste nieuws
-
ACM: Terugleverkosten voor zonnepaneelbezitters met 10% omhoog
13 maart 2025 De terugleverkosten zijn vorige maand met 10% gestegen. Daarnaast waren nieuwe vaste contracten in f...
-
Gasbelasting in 10 jaar meer dan verdrievoudigd – impact op huishoudens groeit
4 maart 2025 Sinds 2015 steeg de gasbelasting van 23 cent naar 70 cent per m³, een stijging van ruim 200%. Meer d...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van maart 2025
3 maart 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Insiders Den Haag: 195 miljard euro nodig voor oplossingen overvol stroomnet
28 februari 2025 Om de problemen op het overvolle stroomnet op te lossen, zijn er naar verluidt de komende 15 jaar ma...
-
ACM: energietarieven stijgen, gasvoorraden dalen
14 februari 2025 De Energiemonitor van de ACM toont een stijging van vaste tarieven, fors duurdere dynamische tarieve...