Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energierekening volgend jaar weer omhoog

door Jeanet Woldring 7 reacties Leestijd: 3 minuten

Op de derde dinsdag in september is de Miljoenennota en de Rijksbegroting 2016 aangeboden. Net als ieder jaar is daarmee ook het Belastingplan voor volgend jaar gepresenteerd. Wat betekent dat voor uw energierekening als de plannen doorgaan? Gaslicht.com heeft becijferd dat een gemiddeld huishouden er 40 euro op achteruit gaat. Toch hoeft uw energierekening niet omhoog te gaan.

Afspraak Energieakkoord

Het Belastingplan 2016 staat in het teken van belastingverlaging. Maar dat geldt niet voor de energiebelasting. Voor zowel particulieren als bedrijven gaat de energiebelasting volgend jaar omhoog. Dit is het gevolg van afspraken uit het Energieakkoord die de energiehuishouding duurzamer moeten maken.

Volgens het Energieakkoord krijgen kolencentrales opnieuw een vrijstelling van kolenbelasting als ze elektriciteit opwekken. Daarnaast is afgesproken dat kolencentrales de meest vervuilende elektriciteitsproductie zullen afbouwen. Consequentie van deze duurzaamheidsmaatregel is een belastingtekort van 189 miljoen die vervolgens wordt gedekt door de energiebelasting voor bedrijven en huishoudens te verhogen.

Energiebelasting omhoog

Uit het belastingplan blijkt dat de energiebelasting voor gas daarom 4,5% omhoog gaat. Met de inflatiecorrectie erbij komt dat neer op 5%. Voor stroom zou er alleen een inflatiecorrectie worden doorgevoerd waardoor het tarief een half procent stijgt.

Energiebelasting  Tarief 2015  Tarief 2016 
Stroom 0-10.000 kWh  14,47 ct. per kWh  14,54 ct. per kWh
Gas 0-170.000 m³  23,12 ct. per m³   24,28 ct. per m³

Het tarief voor energiebelasting geldt per kWh stroom en per m³ gas. Voor een gemiddeld huishouden met een stroomverbruik van 3500 kWh en 1800 m³ per jaar betekent dit dat de energierekening 23 euro omhoog gaat.

Opslag Duurzame Energie (ODE) omhoog

Sinds 2013 betaalt iedereen Opslag Duurzame Energie. De heffing is destijds ingevoerd om de investering in duurzame energie te stimuleren. Het tarief werd toen al voor 4 jaar vastgesteld. In 2013 betaalde een gemiddeld huishouden hierdoor bijna tien euro meer op jaarbasis, in 2016 zal dat bedrag meer dan 48 euro zijn.

Opslag Duurzame Energie  Tarief 2015  Tarief 2016
Stroom 0-10.000 kWh  0,44 ct.  0,68 ct.
Gas 0-170.000 m³  0,90 ct.  1,37 ct.

Het tarief voor de Opslag Duurzame Energie geldt per kWh stroom en per m³ gas. Voor een gemiddeld huishouden betekent deze verandering een verhoging van 17 euro op de energierekening ten opzichte van dit jaar.

Gemiddelde energierekening stijgt 40 euro

In totaal zorgen de plannen ervoor dat de gemiddelde energierekening volgend jaar 40 euro omhoog gaat. Of het doorgaat weten we waarschijnlijk pas in december wanneer het Belastingplan 2016 door de Eerste Kamer wordt aangenomen. We kunnen niet in de toekomst kijken, maar het vergelijken van de energietarieven voor het volgende jaar kan al wel, al ontkomt u niet aan belastingstijgingen.

Energieprijzen 2016

Wanneer u nu een energiecontract met vaste tarieven afsluit, gaat u deze aan voor bijvoorbeeld de duur van een jaar. Dus dat betekent dat u uw energieprijzen (lees: leveringstarieven) al heeft vastgelegd voor de eerste 9 maanden van 2016. En daarmee kunt u volgens onze energievergelijker ruim 330 euro* besparen! 

* exclusief de stijging van energiebelasting en netbeheerkosten per 1 januari 2016. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 1 juli 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (7)

Geplaatst door: tyche ()

idd is hier sprake van misleiding ;Omdat heel het verhaaltje van " die 9 maanden je dan al hebt vastgelegd" Niets met de belastingstijging te maken hebben,die ook dan natuurlijk berekend worden.OOkal zijn de leveringskosten inclussief belasting gesteld.Dat deel wat de belastingen betreft; OOk dan in die 9 maanden geldt.
Bovendien wordt ten tijden van dit schrijven ( 3 februarie 2016) bij b.v Engie -energie de leveringsbedragen inclussief belastingen,nog met de achterhaalde belastingen berekend,en is dus in werkelijkheid fors duurder.

Geplaatst door: Henk ()

Als zoals nu, 15-12-2015 bekend is dat de variabele leveringstarieven per 01-01-2016 meer zullen dalen dan de stijging van de belastingen, neigt e.e.a. naar mijn idee ook naar misleiding. Deze daling was echter 2 maand geleden nog niet bekend.

Opmerking van de redactie op 16-12-2015
U reageert op een nieuwsbericht van september, toen was inderdaad nog niets bekend over de variabele tarieven van leveranciers. Inmiddels hebben leveranciers aangegeven dat de tarieven per 1 januari weer zullen dalen. De meeste tarieven zijn echter nog niet bekend. Nuon heeft wel van de week haar tarieven bekendgemaakt. Huishoudens (met een gemiddeld verbruik) die nog nooit zijn overgestapt of niet overstappen na het aflopen van een bepaald contract zullen volgend jaar circa 68 euro minder betalen. De belastingen zullen naar alle waarschijnlijkheid nog steeds gaan stijgen. Volgende week verwachten we de bekendmaking van definitieve tarieven voor de energiebelasting.

Uiteraard blijft overstappen nog altijd voordeliger dan het afnemen van de reguliere tarieven voor onbepaalde tijd. Die besparing loopt op tot 400 euro op jaarbasis.
Geplaatst door: chris ()

vorig jaar heb ik dit ook mee gemaakt , een offerte gemaakt op mijn verbruikt en jawel hoor , Essent verhoogde per 1 januari de energieprijzen , gebeld naar gas en licht en gaven mij een bericht dat zij daar niets aan konden doen neem contact op met Essent

Opmerking van de redactie op 23-09-2015
Ieder jaar worden de overheidsheffingen weer aangepast. Of u net een nieuw contract afsluit of een lopend contract heeft maakt niet uit, die verhoging wordt altijd aan u doorgerekend door de leverancier. Gaslicht.com mag die nieuwe tarieven pas per 1 januari op de site meenemen. Echter maakt dat voor de vergelijking niet uit, omdat iedere leverancier diezelfde verhoging doorvoert. Het zijn dus niet de energieprijzen die verhoogt worden, maar de energiebelasting en de opslag duurzame energie. Ternzij u een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven heeft, dan wijzigen de tarieven vaak ook per 1 januari (en 1 juli). Mocht u twijfelen over de juistheid kijken wij altijd graag even met u mee.
Geplaatst door: Marleen ()

Goed lezen is ook erg belangrijk!!!!
Namelijk: er staat letterlijk in de tekst (die ik hier nu kopieer en plak)
* exclusief de stijging van energiebelasting en netbeheerkosten per 1 januari 2016.
Dus Johan......goed lezen!!!!

Geplaatst door: kees ()

volgens mij staat het er goed hoor, energie belasting gaat omhoog net als de opslag,
en de levering tarieven gaan ook niet omhoog hoor als je het hebt vastgezet dat lijkt misschien zo omdat er misschien iets verandert qua belastingen en daar kan de aanbieder niks aan doen is voor iedere aanbieder het zelfde. als jij voor b.v 3 jaar 7 cent per kilowat moet betalen dan blijft dat 7 cent.
die bedragen wat hier boven staat is alleen maar belasting.

Geplaatst door: Bram ()

Als je het artikel goed gelezen hebt, is het beslist niet misleidend. Als je nu een contract afsluit voor een jaar ligt de prijs voor de eerste negen maanden van 2016 vast. Het hele artikel beschrijft dat de belastingen omhoog gaan. In het voorbeeld wordt gesproken over leveringstarieven. Nergens staat dat dit inclusief energiebelasting is!

Geplaatst door: Johan ()

U bent hier misleidend. U impliceert dat de leveringstarieven incl energiebelasting gelijk blijven in 2016. Alsof je dat nu al zou kunnen vastleggen voor de eerste 9 maanden. ONZIN!
Per 1 januari zullen de leveringstarieven inclusief energiebelasting gewoon omhoog gaan. Ook als je vaste tarieven hebt afgesloten. Je zet alleen de kale energietarieven vast. Uiteraard NIET de energiebelasting.

Het lijkt me dat u dit trucje dient te verwijderen. Teleurstellend, dat u op deze manier mensen probeert aan te zetten om op een aanbod via uw site in te gaan. Kwalijk zou ik het zelfs willen noemen.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.