Genomineerd!
Genomineerd!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen u graag terug

Terug naar het nieuwsoverzicht

Gasaansluiting laten verwijderen, verzegelen of afwachten?

door Jeanet Woldring 2 reacties


Heeft u een alternatief gevonden voor gas? Dan kunt u op uw energiekosten besparen door de aansluiting op te zeggen. U betaalt dan wel honderden euro's voor het afsluiten en verwijderen van de gasmeter. Waarom kost het zoveel en zijn er andere opties?

gasmeter-radar.jpg

Steeds meer mensen verduurzamen hun woning om het milieu te sparen, een comfortabeler huis te hebben en te besparen op de energierekening. Sommigen zijn zelfs al zo ver dat zij geen aardgas meer nodig hebben. Maar u betaalt niet alleen de leverancier voor gas dat u verbruikt. U betaalt ook de netbeheerder voor de aansluiting op het gasnet, zelfs als u geen gas meer afneemt. Dat is weggegooid geld als u toch geen gebruik meer maakt van de aansluiting.

Verbruikt u geen gas meer? In dat geval kunt u uw aansluiting opzeggen. U betaalt dan geen maandelijkse netwerkkosten meer, wat ongeveer 15 euro per maand scheelt. De netbeheerder wil natuurlijk wel dat er iets met de gasaansluiting gebeurt, zodat u geen gebruik meer kúnt maken van de aansluiting.  

Zeg op via uw energieleverancier

Zeg altijd eerst het leveringscontract met uw energieleverancier op. De opzegtermijn hiervoor is 30 kalenderdagen. Vraag uw leverancier ook om uw aansluit- en transportovereenkomst op te zeggen. De opzegtermijn hiervoor is 10 werkdagen. Er zijn 2 opties bij een opzegging: verwijderen van de gasaansluiting of verzegelen. Aan het verwijderen zijn torenhoge kosten verbonden. Verzegelen is een goedkopere optie. Wat is het verschil?

Wat houdt verzegelen in en wat kost het?

Bij het tijdelijk afsluiten van een gasaansluiting zorgt de netbeheerder ervoor dat de hoofdkraan niet meer te openen is. Ze zetten een kap op de hoofdkraan en sluiten die af met een hangslot, of ze verzegelen de hoofdkraan. U kunt de aansluiting dan niet meer gebruiken. De toevoerleiding, de aansluiting en de meter blijven dus gewoon zitten, waardoor heraansluiten redelijk eenvoudig is.

Volgens Netbeheer Nederland mag uw gasaansluiting maximaal 12 maanden lang afgesloten blijven. Dat is voor de veiligheid. Daarna kiest u of u de aansluiting wilt laten heraansluiten of dat u deze permanent wilt laten verwijderen. Maakt u geen keuze, dan verwijdert uw netbeheerder de aansluiting. In alle situaties komen de kosten voor uw rekening.

Verzegelen is een stuk goedkoper dan verwijderen en kost meestal rond de 100 euro, afhankelijk van welke netbeheerder u heeft. Met uw huisnummer en postcode kunt u uw netbeheerder opzoeken in het EAN-codeboek.

Wat houdt verwijderen in en wat kost het?

Verwijderen is permanent. U kiest hier bijvoorbeeld voor als u definitief van het gas af wilt stappen. Bij een verwijdering haalt uw netbeheerder de gasmeter weg, koppelt de kabel/leiding los van het hoofdnet en verwijdert de kabel/leiding tussen de meter en  het hoofdnet. Soms is dat laatste niet mogelijk, bijvoorbeeld in een flat. Dan verwijderen ze de energiemeter en doppen de kabel/leiding af zodat die niet meer kan worden gebruikt. Als een aansluiting eenmaal is verwijderd en u wilt toch weer energie afnemen, moet u een nieuwe aansluiting aanvragen. 

Uit onderzoek van Radar blijkt dat de netbeheerders torenhoge kosten rekenen om de gasmeter te verwijderen. De drie grootste netbeheerders Stedin (€771) , Enexis (€732) en Liander (€687) zijn het duurst, terwijl Rendo het goedkoopst is. Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste netbeheerder is maar liefst 363 euro. Waarom zulke grote verschillen? Dat komt onder meer omdat er geen prijsafspraken gemaakt mogen worden. 'Sommige netbeheerders beheren veel stedelijk gebied, anderen juist meer landelijk gebied. Dat brengt hoe dan ook verschillen met zich mee', verklaart Netbeheer Nederland. Wie in een gebied woont met een 'dure' netbeheerder heeft dus pech.

Let op: bezint eer ge begint

Denk goed na over wat voor uw situatie verstandig is: misschien verkoopt u uw huis over een paar jaar aan iemand die wél graag een aansluiting wil. Dan kunnen de kosten voor opnieuw aansluiten hoog zijn. Bovendien heeft GroenLinks Tweede Kamerlid Tom van der Lee in november een motie ingediend om de kosten voor vrijwillige afsluiting 50/50 te delen tussen de netbeheerder en de huiseigenaar. De motie is begin maart door de Tweede Kamer aangenomen. In mei moet er meer duidelijkheid zijn hoe de regelgeving ingevuld wordt. Volgens Van der Lee doet de minister momenteel onderzoek naar een structurele oplossing voor de hoge kosten. Hij verwacht dat het kabinet met een structurele oplossing komt als straks hele wijken tegelijkertijd over gaan op een andere warmtebron. Neem daarom geen overhaaste stappen! Het is nog lang niet zover dat Nederland van het gas af moet. Pas in 2030 moet de gaskraan in Groningen zijn dichtgedraaid en in 2050 moeten alle huizen aardgasvrij zijn.

Uitspraken Geschillencommissie 

Is uw gasmeter al verwijderd en heeft u een daarvoor een rekening gekregen? Vraagt u zich af dit terecht is, bekijk dan de uitspraken van de Geschillencommissie Energie over dit onderwerp. 
Meer weten? Beluister de uitzending van Radar over het afsluiten en verwijderen van de gasmeter.

Update 28-8- 2019

Op 10 juli 2019 hebben de netbeheerders (namens Netbeheer Nederland) een voorstel gestuurd aan toezichthouder ACM voor een aanpassing van de Tarievencode Gas. Dit moet de 50/50 verdeling van de gasverwijderingskosten voor consumenten mogelijk maken. Het voorstel volgt op een motie van Groen Links-kamerlid Van der Lee, die dit voorjaar door de Tweede Kamer werd aangenomen. Daar is nog niet op gereageerd.

Inmiddels hanteren netbeheerders een uniforme werkwijze voor huishoudens die van het gas af willen. Tijdelijke afsluiting (ook wel verzegelen genoemd) wordt geen oplossing genoemd voor huishoudens die permanent van het gas af willen. Uit onderzoek van Kiwa blijkt namelijk dat dit op lange termijn niet veilig is. Als een consument definitief van het gas af wil, wordt de volledige gasleiding verwijderd. Aangezien netbeheerders onderling geen prijsafspraken mogen maken, is het afhankelijk van uw netbeheerder hoe hoog de verwijderingskosten zijn.

Advies Gaslicht.com: wacht besluit ACM af en laat uw gasaansluiting nu nog niet voor honderden euro's verwijderen. 

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (2)

Geplaatst door: Hans Lammers ()

Verhaal van Rietveld is helemaal waar. Regering wil wel dat iedereen duurzaam energie gaat gebruiken maar wil er toch op 1 of andere manier weer aan verdienen. Heb zonnepanelen geplaats om geen gas meer te hoeven gebruiken. Kook elektrisch, douche m.b.v elektrische boiler, verwarm het huis met warmtepomp dus allemaal geinvesteerd voor een beter klimaat. Heeft €10000 gekost.
Wat doet de staat: Heft gelijk belastingen op mijn zonnepanelen. Moet eerste jaar €200 belasting betalen!
Vergoedingen om gasmeter te laten verwijderen zijn er ook niet. Van der Lee belooft veel doch komt weinig van terecht. Ben nu al meerdere jaren voor niets voor mijn gasmeter aan het betalen terwijl ik geen gas afneem! Laten verwijderen kost bijna €750. Ben nu €150 per jaar kwijt alleen voor de gasmeter! Absurd deze laconieke politici.

Geplaatst door: C.N.Rietveld ()

Bij de discussie "Verwijderen Gasmeter" hoor je niets anders dan dat de meter verwijderd dient te worden.
Veiligheid is de redenering, in de 18 jaar waar ik woon heb ik 1 maal een controleur gezien, buiten.
Door de slimme meter komt er zelfs geen meter opnemer meer, in het verleden zou deze deze nog enige ongeregeldheden hebben kunnen constateren.
Naar mijn mening is het weghalen van de slimmemeter en de leidingen "Kapitaal vernietiging" er zijn nu al experimenten met watergas dus is het niet denkbeeldig dat deze leidingen en meters in de toekomst weer gebruikt zouden kunnen worden!
Waarom wordt dit laatste nooit genoemd in de discussie?
De politiek doet zijn naam echt eer aan, als de Hr. van der Lee zegt 50/50%, dan zegt hij niets concreets, noem een bedrag klein genoeg ter aanmoediging, waarom moet dit jaren duren?
Wij hebben de nodige investering gedaan om van het gas af te kunnen en wachten al geruime tijd op een antwoord!Reageren

Navigatie