De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Gasaansluiting laten verwijderen, verzegelen of afwachten?

door Jeanet Woldring


Heeft u een alternatief gevonden voor gas? Dan kunt u op uw energiekosten besparen door de aansluiting op te zeggen. U betaalt dan wel honderden euro's voor het afsluiten en verwijderen van de gasmeter. Waarom kost het zoveel en zijn er andere opties?

gasmeter-radar.jpg

Steeds meer mensen verduurzamen hun woning om het milieu te sparen, een comfortabeler huis te hebben en te besparen op de energierekening. Sommigen zijn zelfs al zo ver dat zij geen aardgas meer nodig hebben. Maar u betaalt niet alleen de leverancier voor gas dat u verbruikt. U betaalt ook de netbeheerder voor de aansluiting op het gasnet, zelfs als u geen gas meer afneemt. Dat is weggegooid geld als u toch geen gebruik meer maakt van de aansluiting.

Verbruikt u geen gas meer? In dat geval kunt u uw aansluiting opzeggen. U betaalt dan geen maandelijkse netwerkkosten meer, wat ongeveer 15 euro per maand scheelt. De netbeheerder wil natuurlijk wel dat er iets met de gasaansluiting gebeurt, zodat u geen gebruik meer kúnt maken van de aansluiting.  

Zeg op via uw energieleverancier

Zeg altijd eerst het leveringscontract met uw energieleverancier op. De opzegtermijn hiervoor is 30 kalenderdagen. Vraag uw leverancier ook om uw aansluit- en transportovereenkomst op te zeggen. De opzegtermijn hiervoor is 10 werkdagen. Er zijn 2 opties bij een opzegging: verwijderen van de gasaansluiting of verzegelen. Aan het verwijderen zijn torenhoge kosten verbonden. Verzegelen is een goedkopere optie. Wat is het verschil?

Wat houdt verzegelen in en wat kost het?

Bij het tijdelijk afsluiten van een gasaansluiting zorgt de netbeheerder ervoor dat de hoofdkraan niet meer te openen is. Ze zetten een kap op de hoofdkraan en sluiten die af met een hangslot, of ze verzegelen de hoofdkraan. U kunt de aansluiting dan niet meer gebruiken. De toevoerleiding, de aansluiting en de meter blijven dus gewoon zitten, waardoor heraansluiten redelijk eenvoudig is.

Volgens Netbeheer Nederland mag uw gasaansluiting maximaal 12 maanden lang afgesloten blijven. Dat is voor de veiligheid. Daarna kiest u of u de aansluiting wilt laten heraansluiten of dat u deze permanent wilt laten verwijderen. Maakt u geen keuze, dan verwijdert uw netbeheerder de aansluiting. In alle situaties komen de kosten voor uw rekening.

Verzegelen is een stuk goedkoper dan verwijderen en kost meestal rond de 100 euro, afhankelijk van welke netbeheerder u heeft. Met uw huisnummer en postcode kunt u uw netbeheerder opzoeken in het EAN-codeboek.

Wat houdt verwijderen in en wat kost het?

Verwijderen is permanent. U kiest hier bijvoorbeeld voor als u definitief van het gas af wilt stappen. Bij een verwijdering haalt uw netbeheerder de gasmeter weg, koppelt de kabel/leiding los van het hoofdnet en verwijdert de kabel/leiding tussen de meter en  het hoofdnet. Soms is dat laatste niet mogelijk, bijvoorbeeld in een flat. Dan verwijderen ze de energiemeter en doppen de kabel/leiding af zodat die niet meer kan worden gebruikt. Als een aansluiting eenmaal is verwijderd en u wilt toch weer energie afnemen, moet u een nieuwe aansluiting aanvragen. 

Uit onderzoek van Radar blijkt dat de netbeheerders torenhoge kosten rekenen om de gasmeter te verwijderen. De drie grootste netbeheerders Stedin (€771) , Enexis (€732) en Liander (€687) zijn het duurst, terwijl Rendo het goedkoopst is. Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste netbeheerder is maar liefst 363 euro. Waarom zulke grote verschillen? Dat komt onder meer omdat er geen prijsafspraken gemaakt mogen worden. 'Sommige netbeheerders beheren veel stedelijk gebied, anderen juist meer landelijk gebied. Dat brengt hoe dan ook verschillen met zich mee', verklaart Netbeheer Nederland. Wie in een gebied woont met een 'dure' netbeheerder heeft dus pech.

Let op: bezint eer ge begint

Denk goed na over wat voor uw situatie verstandig is: misschien verkoopt u uw huis over een paar jaar aan iemand die wél graag een aansluiting wil. Dan kunnen de kosten voor opnieuw aansluiten hoog zijn. Bovendien heeft GroenLinks Tweede Kamerlid Tom van der Lee in november een motie ingediend om de kosten voor vrijwillige afsluiting 50/50 te delen tussen de netbeheerder en de huiseigenaar. De motie is begin maart door de Tweede Kamer aangenomen. In mei moet er meer duidelijkheid zijn hoe de regelgeving ingevuld wordt. Volgens Van der Lee doet de minister momenteel onderzoek naar een structurele oplossing voor de hoge kosten. Hij verwacht dat het kabinet met een structurele oplossing komt als straks hele wijken tegelijkertijd over gaan op een andere warmtebron. Neem daarom geen overhaaste stappen! Het is nog lang niet zover dat Nederland van het gas af moet. Pas in 2030 moet de gaskraan in Groningen zijn dichtgedraaid en in 2050 moeten alle huizen aardgasvrij zijn.

Uitspraken Geschillencommissie 

Is uw gasmeter al verwijderd en heeft u een daarvoor een rekening gekregen? Vraagt u zich af dit terecht is, bekijk dan de uitspraken van de Geschillencommissie Energie over dit onderwerp. 

Meer weten? Beluister de uitzending van Radar over het afsluiten en verwijderen van de gasmeter

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Navigatie