Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Geen verplicht energielabel

1 reactie Leestijd: 2 minuten

De Tweede Kamer heeft dinsdag een streep gehaald door het voorstel om bij de verkoop van huizen een energielabel verplicht te stellen. Regeringspartij VVD stemde tegen. Het wel of niet verplicht stellen van het energielabel is al jaren een politiek discussiepunt.

Door het voorstel zouden per 1 januari volgend jaar huizen alleen nog verkocht mogen worden met een energielabel. Daarin staat hoe energie(on)zuinig een woning is. Zonder zo'n label zou een notaris de verkoopakte niet mogen passeren.

De verplichting vloeit voort uit een Europese richtlijn. De VVD vindt dat de EU zich niet met de Nederlandse huizenmarkt moet bemoeien, zeker niet in een tijd dat er al zo weinig huizen worden verkocht. Het verkopen van een huis zonder energielabel blijft nu mogelijk, als zowel de koper als de verkoper er vanaf ziet.

Minister Blok zegt in een reactie dat hij betreurt dat het voorstel het niet heeft gehaald. Hij gaat op korte termijn met Brussel overleggen over de ontstane situatie. Door niet te voldoen aan de Europese richtlijn riskeert Nederland een boete.

Vereniging Eigen Huis is blij dat de regering alternatieven moet onderzoeken. Zij heeft nadrukkelijk gepleit om niet in te stemmen met de in haar ogen buitensporige sanctie. 'Het doel van een energielabel moet voorop staan, te weten energiebewustzijn en energiebesparing.' Volgens VEH laat de kwaliteit van de huidige labelsystematiek ook nog steeds te wensen over.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 21 november 2012

Reacties (1)

Geplaatst door: Joke ()

Ik heb ook een energielabel aangevraagd, maar heb inderdaad twijfels over het nut ervan. Er werd gekeken hoeveel energie ik verbruik en er werden verbetervoorstellen aangereikt. Spouwmuurisolatie schijnt vele malen beter te isoleren dan glasisolatie. Logisch, want de meeste woningen hebben meer muren dan ramen. Bij het beoordelen van het nieuwe label, wordt rekening gehouden met het huidige energieverbruik en dat vind ik een vreemde zaak. Dit zou betekenen dat als bewoner X zijn huis verlaat, het label niet van toepassing is voor bewoner Y die in dat huis gaat wonen (immers hij/zij heeft een geheel ander leefpatroon en energieverbruik).

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.