Gemeentebelasting via energierekening
door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten
'De energierekening gaat in 2016 met enkele tientallen euro's omhoog omdat steeds meer gemeenten belasting heffen op ondergrondse gas- en elektriciteitsleidingen'. Dat zei Frans van de Noort van netwerkbedrijf Stedin op 5 december tegen de NOS. Diverse kranten en nieuwssites namen dit bericht klakkeloos over, maar het is onjuist. Inmiddels heeft de NOS het gerectificeerd.
Afgelopen week maakte Gaslicht.com bekend dat de netbeheerkosten voor de meeste huishoudens in 2016 licht dalen. Dit is nog steeds juist, ondanks dat afgelopen weekend door diverse media werd gesuggereerd dat u in 2016 duurder uit zult zijn.
Precario
Diverse gemeenten brengen netbeheerders precariokosten in rekening. Dit is belasting voor de ondergrondse gas- en elektriciteitsleidingen. Netwerkbeheerders als Liander, Enexis, Stedin, en ook de Gasunie zijn verplicht om alle onkosten door te berekenen en te verdelen over alle aansluitingen. Daardoor moeten huishoudens in gemeentes waar geen kabel- en leidingbelasting wordt geheven toch meebetalen.
Steeds meer gemeenten precarioheffingen
Tot voor kort waren er maar een paar gemeenten die een dergelijke belasting hieven, maar dat aantal stijgt snel. "Inmiddels zijn al 80 van de 400 gemeenten met deze belasting komen aanzetten", zegt directeur Frans van de Noort van netwerkbeheerder Stedin. "En dat aantal stijgt nog verder. Dat betekent dat de kosten van 14 euro per aansluiting zullen oplopen tot zo’n 25 tot 30 euro."
NOS quote hierbij wethouder Van Lenen van Oud-Beijerland die zegt: “Inwoners betalen nu iets meer dan 16 euro extra aan transportkosten. Als wij belasting gaan heffen komt daar wel 2 euro per aansluiting bij, maar krijgen de burgers er ook iets voor terug. Namelijk een sluitende gemeentebegroting en minder bezuinigingen."
Geldbron
Hiermee wordt sterk de indruk gewekt dat gemeenten deze precariokosten als een soort sluitpost van hun begroting gebruiken. Het zou dan zo kunnen zijn dat u moet meebetalen aan de begrotingstekorten van gemeenten. Als burger krijg je hier geen beter gas- en elektriciteitsnet van, want uw netbeheerder moet dit aan de gemeenten afdragen.
Het klopt wel dat er een grote kostenpost is voor de precariokosten, maar deze zijn al verwerkt in de door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor 2016 gereguleerde tarieven. De daling van de netbeheerkosten is echter minder groot dan gewenst door deze gemeentebelasting en had zonder deze kosten veel groter kunnen zijn.
Ergernis
Sinds 2004 vraagt de Kamer de precarioheffingen op netwerken van nutsbedrijven te verbieden, maar ministers hebben het wetsvoorstel steeds voor zich uitgeschoven. In de Telecomwet is wel al vastgelegd dat overheden geen precario mogen heffen op kabels en van telecom- en glasvezelbedrijven. Voor drinkwater- en energiebedrijven is dit verbod nog niet bij wet geregeld, tot grote ergernis van Energie-Nederland.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
ACM trekt vergunning HEM per direct in - wat betekent dit voor u?
9 december 2024 De ACM trekt de vergunning van HEM per direct in. HEM verkeert in ernstige financiële problemen en i...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van december 2024
2 december 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Hoe hoog zijn uw netbeheerkosten in 2025?
29 november 2024 In 2025 stijgen de netbeheerkosten. Wij hebben de stijgingen voor u doorberekend zodat u een idee he...
-
Gaslicht.com: Beste én Populairste vergelijkssite van Nederland
21 november 2024
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
21 november 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...