Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Voor de meeste huishoudens lagere netbeheerkosten in 2016

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

De meeste huishoudens gaan volgend jaar iets minder betalen voor het transport van elektriciteit en gas van hun regionale netbeheerder. Gemiddeld wordt de energierekening voor wat betreft de netbeheerkosten ongeveer 7 euro lager. Dat blijkt uit berichtgeving van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Maximumtarieven netbeheerkosten

Elk jaar stelt de toezichthouder de maximumtarieven vast die de regionale netbeheerders aan netbeheerkosten in rekening mogen brengen. ACM heeft de tariefbesluiten voor 2016 inmiddels gepubliceerd. Op basis van die berichtgeving kan de conclusie worden getrokken dat de meeste huishoudens in 2016 iets minder zullen gaan betalen.

Transport stroom stijgt, transport gas daalt

De tarieven voor het transport van stroom stijgen licht met 0,56 procent, terwijl de kosten voor transport van gas met 5,55 procent dalen. Hierdoor valt de energierekening voor transporttarieven volgend jaar gemiddeld zo'n 7 euro lager uit.

Netbeheerkosten

Gemiddeld daalt het maximumtarief voor de totale netbeheerkosten komend jaar van € 396,30 naar € 389,38. Dit gemiddelde is berekend op basis van de tarieven van de grootste netbeheerders Stedin, Liander en Enexis. Bij de kleinere netbeheerders vinden we echter enkele uitschieters, waarbij mensen die in de regio van Cogas of Endinet vallen, naar verwachting 8 tot 21 euro duurder uit zullen zijn. Niet iedereen gaat dus minder betalen. Netbeheerkosten maken ongeveer een vijfde deel uit van de totale energierekening.

Transporttarieven mogen niet hoger

Hoeveel huishoudens er precies op voor- of achteruit gaan, is nog niet met zekerheid te zeggen. Dat komt doordat netbeheerders niet verplicht zijn de maximumtarieven van ACM aan te houden. Zij mogen niet meer, maar wel minder in rekening brengen. Over het algemeen worden de meeste tariefbesluiten door de netbeheerders overgenomen, maar in sommige gevallen wordt voor bepaalde posten een lager tarief aangehouden. Zodra de regionale netbeheerders hun daadwerkelijke tarieven bekendmaken, kan dus met zekerheid gezegd worden hoeveel u volgend jaar gaat betalen. Op Gaslicht.com en Energiewereld.nl kunt u de nieuwe netbeheerkosten vanaf 1 januari vergelijken. 

Netbeheerder niet zelf kiezen

Voor eventuele overstapplannen maken deze wijzigingen niet uit. Transporttarieven maken onderdeel uit van de netbeheerkosten, die uw energieleverancier in rekening brengt namens de netbeheerder. Deze kosten zijn (bij hetzelfde verbruik) bij elke energieleverancier gelijk. U kunt niet voor een andere netbeheerder kiezen. Dat is wettelijk vastgelegd.

Zodra de nieuwe transporttarieven ingaan, worden deze direct doorberekend door uw leverancier. Als uw contract binnenkort afloopt kunt u de overstap dus nu al regelen en hoeft u niet te wachten op deze eventuele daling.

Meer weten over netbeheerkosten en waar u nu precies voor betaalt? Lees de blog van Simon Kleiboer.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 3 december 2015

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.