De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Groene stroom wordt steeds populairder

door Jeanet Woldring

Groene stroom wordt steeds populairder in Nederland. Alleen halen we die stroom vaker uit het buitenland dan uit Nederland zelf. Dat blijkt uit gegevens die BNR heeft opgevraagd bij energievergelijkers waaronder Gaslicht.com. Toch zien we op onze energievergelijker dat steeds meer overstappers voor duurzame stroom uit eigen land kiezen.

Vraag en aanbod

Opvallend is dat buitenlandse groene energie in de lift zit. Dat heeft vooral te maken met het prijsverschil. Nederlandse groene stroom is schaars, waardoor op dit moment de vraag groter is dan het aanbod. Daarnaast zijn grote bedrijven als NS en Schiphol ook overgestapt op zogeheten oranjestroom, waardoor het verschil tussen vraag en aanbod nog groter wordt.

Groene stroom en sjoemelstroom

Van alle elektriciteit die in Nederland wordt geproduceerd is 15 procent groen. Terwijl meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens groene energie koopt: 56,5% zo blijkt uit onderstaande tabel. Een simpele rekensom leert ons: dat kan niet. De vraag is veel groter dan het aanbod.

Alleen als stroom uit duurzame bronnen in Nederland wordt opgewekt, weten we zeker dat deze stroom bijdraagt aan de verduurzaming van de energievoorziening in Nederland. Helaas verkopen veel energieleveranciers in Nederland stroom die is 'vergroend' met certificaten uit het buitenland, ook wel sjoemelstroom genoemd. Hoe zit dat?

Garantie van Oorsprong (GvO)

Om aan de vraag te voldoen kopen energiebedrijven het tekort aan groene stroom bijvoorbeeld in Noorwegen. Om onze eigen grijze stroom te vergroenen, hoeft er niet eens letterlijk een kabel naar Noorwegen te liggen. Een Garantie van Oorsprong (GvO) is genoeg om te bewijzen dat je stroom groen is. De GvO’s maken grijze stroom groen, zonder dat een energiebedrijf er ook maar een kilowattuur aan groene stroom voor op hoeft te wekken. Voor energiebedrijven is het veel makkelijker om GvO’s te kopen, dan om zelf groene energie te produceren. Het is ook veel goedkoper. 

Prijs belangrijkste reden voor overstappers

En dat is juist de reden dat energieleveranciers groene stroom uit het buitenland goedkoper kunnen aanbieden. Het is bekend dat de prijs de belangrijkste reden is om over te stappen naar een goedkopere energieleverancier.  

afbeeldingenergiegroengrijs-2017-2018-2019.png

Prijsverschil groene stroom uit Nederland

Momenteel bedraagt het prijsverschil ongeveer drie tientjes op jaarbasis. Dat wil zeggen een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas is 27 euro duurder uit als gekozen wordt voor Nederlandse stroom. Dat is geen onoverkomelijk prijsverschil. Wellicht kiezen steeds meer mensen daarom voor groene stroom uit Nederland. In het eerste halfjaar koos ruim een kwart van de overstappers via Gaslicht.com voor groene stroom uit eigen land, een toename van 7 procent ten opzichte van vorig jaar.

Benieuwd wat u kunt besparen als u overstapt op groene stroom alleen uit Nederland? Vul uw gegevens in op onze Energievergelijker

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Navigatie