Groene stroom wordt steeds populairder
door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten
Groene stroom wordt steeds populairder in Nederland. Alleen halen we die stroom vaker uit het buitenland dan uit Nederland zelf. Dat blijkt uit gegevens die BNR heeft opgevraagd bij energievergelijkers waaronder Gaslicht.com. Toch zien we op onze energievergelijker dat steeds meer overstappers voor duurzame stroom uit eigen land kiezen.
Vraag en aanbod
Opvallend is dat buitenlandse groene energie in de lift zit. Dat heeft vooral te maken met het prijsverschil. Nederlandse groene stroom is schaars, waardoor op dit moment de vraag groter is dan het aanbod. Daarnaast zijn grote bedrijven als NS en Schiphol ook overgestapt op zogeheten oranjestroom, waardoor het verschil tussen vraag en aanbod nog groter wordt.
Groene stroom en sjoemelstroom
Van alle elektriciteit die in Nederland wordt geproduceerd is 15 procent groen. Terwijl meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens groene energie koopt: 56,5% zo blijkt uit onderstaande tabel. Een simpele rekensom leert ons: dat kan niet. De vraag is veel groter dan het aanbod.
Alleen als stroom uit duurzame bronnen in Nederland wordt opgewekt, weten we zeker dat deze stroom bijdraagt aan de verduurzaming van de energievoorziening in Nederland. Helaas verkopen veel energieleveranciers in Nederland stroom die is 'vergroend' met certificaten uit het buitenland, ook wel sjoemelstroom genoemd. Hoe zit dat?
Garantie van Oorsprong (GvO)
Om aan de vraag te voldoen kopen energiebedrijven het tekort aan groene stroom bijvoorbeeld in Noorwegen. Om onze eigen grijze stroom te vergroenen, hoeft er niet eens letterlijk een kabel naar Noorwegen te liggen. Een Garantie van Oorsprong (GvO) is genoeg om te bewijzen dat je stroom groen is. De GvO’s maken grijze stroom groen, zonder dat een energiebedrijf er ook maar een kilowattuur aan groene stroom voor op hoeft te wekken. Voor energiebedrijven is het veel makkelijker om GvO’s te kopen, dan om zelf groene energie te produceren. Het is ook veel goedkoper.
Prijs belangrijkste reden voor overstappers
En dat is juist de reden dat energieleveranciers groene stroom uit het buitenland goedkoper kunnen aanbieden. Het is bekend dat de prijs de belangrijkste reden is om over te stappen naar een goedkopere energieleverancier.
Prijsverschil groene stroom uit Nederland
Momenteel bedraagt het prijsverschil ongeveer drie tientjes op jaarbasis. Dat wil zeggen een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas is 27 euro duurder uit als gekozen wordt voor Nederlandse stroom. Dat is geen onoverkomelijk prijsverschil. Wellicht kiezen steeds meer mensen daarom voor groene stroom uit Nederland. In het eerste halfjaar koos ruim een kwart van de overstappers via Gaslicht.com voor groene stroom uit eigen land, een toename van 7 procent ten opzichte van vorig jaar.
Benieuwd wat u kunt besparen als u overstapt op groene stroom alleen uit Nederland? Vul uw gegevens in op onze Energievergelijker
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Langzame daling energiebelasting stroom gunstig voor eigenaren zonnepanelen
21 september 2023 De energiebelasting op stroom daalt minder snel dan verwacht. Daardoor blijven salderen en de terugv...
-
Prinsjesdag: energiebelasting stijgt in 2024 met 90 euro
19 september 2023 Prinsjesdag 2023: de energiebelasting stijgt in 2024 met 90 euro, maar het prijsplafond stopt op 31 ...
-
ACM waarschuwt voor dure vaste contracten HEM, OM en Yebbo
7 september 2023 De ACM waarschuwt door dure 1-jarige vaste contracten. Er zijn gelukkig genoeg 1-jarige vaste contra...
-
Prijsplafond stopt, maar daar kunt u wat aan doen
4 september 2023
-
Energierekening valt in 2023 stuk hoger uit, ondanks prijsplafond
31 juli 2023 In 2023 valt de energierekening een stuk hoger uit, ondanks het prijsplafond. U leest hier hoe dat k...