Hoeveel daalt uw energiebelasting in 2022?
Leestijd: 2 minutenHet kabinet verlaagt in 2022 de energiebelasting. Een huishouden met een gemiddeld gas- en stroomverbruik* betaalt hierdoor zo’n 500 euro minder aan belasting. Wat zijn de plannen precies en wat betekent dit voor uw portemonnee?
Op Prinsjesdag werd bekendgemaakt dat op 1 januari 2022 de energiebelastingen op gas met bijna 2 cent per kuub omhoog gaan. De energiebelastingen op stroom en de teruggave energiebelasting zouden ongeveer gelijk blijven. De energieprijzen zijn de afgelopen tijd echter extreem gestegen. Daardoor wordt de energierekening voor veel huishoudens fors hoger, volgens experts wel 900 euro op jaarbasis.
Energiebelasting stroom daalt per 1 januari 2022
Het kabinet heeft daarom op 15 oktober besloten om dit gedeeltelijk te compenseren via de energiebelastingen. Wat zijn de plannen?
- De teruggave van de energiebelasting (heffingskorting) gaat omhoog van 560 euro naar 790 euro. Dat betekent een belastingvoordeel van 230 euro voor iedereen (los van hoeveel energie u gebruikt).
- Het belastingtarief op stroom gaat met 8,4 cent per kWh omlaag, inclusief btw. Hoeveel dat voor u scheelt, hangt af van uw stroomverbruik. Bij een gemiddeld verbruik van 3500 kWh per jaar daalt de energiebelasting met 302 euro. Bij een hoger stroomverbruik is het nog meer, bij een lager stroomverbruik juist minder.
- Het plan voor de energiebelastingen op gas verandert niet: die stijgen met zo'n 2 cent per kuub. Bij een gemiddeld gasverbruik van 1500 kuub per jaar betaalt u 29 euro meer aan belasting voor gas (Energiebelasting + ODE).
Energiebelasting op gas in 5 jaar bijna verdubbeld
Het gaat hier alleen om de energiebelastingen. Met name de belasting op gas is de afgelopen jaren flink duurder gemaakt, voordat het ook daadwerkelijk duurder werd. In de gasbelasting is onder andere een duurzaamheidsheffing opgenomen, die in een paar jaar tijd is vervijfvoudigd. De energiebelasting op gas is in vijf jaar bijna verdubbeld. "Doordat de gasprijs nu zo veel hoger is, is ook de hoge belasting voelbaar geworden", zegt Ben Woldring in gesprek met Nu.nl.
De tarieven voor gas en stroom bestaan uit leveringskosten, netbeheerkosten en energiebelastingen. De marktprijs -met name voor voor gas- is flink gestegen, waardoor u uiteindelijk meer kwijt bent aan energie. De plannen van het kabinet compenseren dit slechts gedeeltelijk.
* Gaslicht.com rekent met een gemiddeld energieverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas.
Jeanet Woldring is ruim 24 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom en energie voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (1)
Het is veel beter om gericht te compenseren, zodat het geld ook terechtkomt bij lage inkomens in slecht geïsoleerde (huur)woningen. Dit kan bijv. via de Bijzondere Bijstand bij de gemeente.
Laatste nieuws
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...