De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Huizen vergroenen kost meer geld dan voorspeld

door Maartje Sebek

Huiseigenaren en woningcorporaties zijn fors meer geld kwijt om van het gas af te gaan dan het kabinet tot nu toe heeft voorgespiegeld. Dit meldt het AD vandaag. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft de kosten voor de vergroening van huizen in Nederland te laag ingeschat. Een jaar geleden lag het PBL ook al onder vuur nadat het kabinet de stijging van de energierekening verkeerd had voorspeld. 

Forse rekenfout in het Klimaatplan doorrekening-klimaatakkoord.png

Het PBL rekende vorig jaar uit wat de nationale kosten zijn van de maatregelen in het Klimaatakkoord. Aedes, de koepel van woningcorporaties, gaf vorig jaar aan dat het PBL de kosten voor de vergroening te laag heeft ingeschat. Wat blijkt? Het PBL heeft niet alle kostenposten meegenomen in de doorrekening.

Volgens Aedes zijn de vergroeningskosten zo’n 40 tot 50 procent hoger dan in de doorrekening van het PBL van vorig jaar. “Dat klopt niet, het verschil is veel kleiner.” reageert PBL-onderzoeker Nico Hoogervorst, die nog geen exacte percentages kan noemen. “Het gaat wel om grote bedragen” erkent de onderzoeker.

Doorrekening vergroeningskosten

Het PBL heeft kostenposten niet meegenomen die wel relevant zijn in de doorrekening van de vergroeningskosten. Zo zijn de extra kosten die aannemers bij een verbouwing in rekening brengen voor winst en risico niet meegenomen. Dit geldt ook voor de stijging van de kosten voor architecten, constructeurs en installatieadviseurs, deze zullen stijgen als geplande renovaties worden uitgebreid met klimaatmaatregelen. Daarnaast is het rentepercentage op geldleningen aan corporaties voor verduurzaming ook te laag ingeschat. 

Bouwkosten

Dat de vergroening van huizen in Nederland duurder gaat uitpakken dan gedacht, komt ook door de gestegen bouwkosten. “We hadden vorig jaar nog niet voorzien dat de bouwkosten zo hard zouden stijgen”, zegt Hoogervorst. “Bij volgende ramingen zullen die cijfers geactualiseerd zijn.”  

Verkeerde voorspelling niet de eerste keer

Dit is niet voor het eerst dat het PBL onder het vuur ligt vanwege haar rekensommen. Vorig jaar deed het kabinet een verkeerde voorspelling over de stijging van de energierekening. Deze voorspelling was gebaseerd verouderde cijfers van het PBL. Ook eerdere voorspellingen over het gebruik van elektrische auto’s in Nederland zaten er naast. Het PBL gebruikte een geheim rekenmodel om te voorspellen wat de invloed is van de klimaatplannen op elektrisch.

Deel dit artikel op:

Maartje Sebek

Medewerker Marketing & Communicatie
Maartje Sebek
Ik ben Maartje, sinds 2019 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com. Mijn werk is ontzettend veelzijdig waardoor elke dag anders is. Van het bedenken en uitvoeren van mediacampagnes en social media marketing tot contact met commerciële partners. Een echte uitdaging. De energiewereld is voortdurend in beweging en besparen op uw energierekening is zo eenvoudig, dat ik mijn enthousiasme hierover graag met u wil delen.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie