Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Huizen vergroenen kost meer geld dan voorspeld

door Maartje Sebek Leestijd: 2 minuten

Huiseigenaren en woningcorporaties zijn fors meer geld kwijt om van het gas af te gaan dan het kabinet tot nu toe heeft voorgespiegeld. Dit meldt het AD vandaag. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft de kosten voor de vergroening van huizen in Nederland te laag ingeschat. Een jaar geleden lag het PBL ook al onder vuur nadat het kabinet de stijging van de energierekening verkeerd had voorspeld. 

Forse rekenfout in het Klimaatplan doorrekening-klimaatakkoord.png

Het PBL rekende vorig jaar uit wat de nationale kosten zijn van de maatregelen in het Klimaatakkoord. Aedes, de koepel van woningcorporaties, gaf vorig jaar aan dat het PBL de kosten voor de vergroening te laag heeft ingeschat. Wat blijkt? Het PBL heeft niet alle kostenposten meegenomen in de doorrekening.

Volgens Aedes zijn de vergroeningskosten zo’n 40 tot 50 procent hoger dan in de doorrekening van het PBL van vorig jaar. “Dat klopt niet, het verschil is veel kleiner.” reageert PBL-onderzoeker Nico Hoogervorst, die nog geen exacte percentages kan noemen. “Het gaat wel om grote bedragen” erkent de onderzoeker.

Doorrekening vergroeningskosten

Het PBL heeft kostenposten niet meegenomen die wel relevant zijn in de doorrekening van de vergroeningskosten. Zo zijn de extra kosten die aannemers bij een verbouwing in rekening brengen voor winst en risico niet meegenomen. Dit geldt ook voor de stijging van de kosten voor architecten, constructeurs en installatieadviseurs, deze zullen stijgen als geplande renovaties worden uitgebreid met klimaatmaatregelen. Daarnaast is het rentepercentage op geldleningen aan corporaties voor verduurzaming ook te laag ingeschat. 

Bouwkosten

Dat de vergroening van huizen in Nederland duurder gaat uitpakken dan gedacht, komt ook door de gestegen bouwkosten. “We hadden vorig jaar nog niet voorzien dat de bouwkosten zo hard zouden stijgen”, zegt Hoogervorst. “Bij volgende ramingen zullen die cijfers geactualiseerd zijn.”  

Verkeerde voorspelling niet de eerste keer

Dit is niet voor het eerst dat het PBL onder het vuur ligt vanwege haar rekensommen. Vorig jaar deed het kabinet een verkeerde voorspelling over de stijging van de energierekening. Deze voorspelling was gebaseerd verouderde cijfers van het PBL. Ook eerdere voorspellingen over het gebruik van elektrische auto’s in Nederland zaten er naast. Het PBL gebruikte een geheim rekenmodel om te voorspellen wat de invloed is van de klimaatplannen op elektrisch.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 18 februari 2020

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.