Huizenkoper negeert energielabel
Leestijd: 2 minutenHet energielabel heeft nauwelijks invloed op de prijs van de woning. Er zijn vrijwel geen prijsverschillen tussen woningen met uiteenlopende energieprestaties. Dat blijkt uit onderzoek door woningmarktonderzoekbureau Calcasa. Verder blijkt dat een kwart van de verkochte huizen nog geen energielabel heeft.
Energielabel A t/m G
Een energielabel (A t/m G) laat zien hoe energiezuinig een woning is. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label. Huiseigenaren zijn verplicht bij verkoop of verhuur van de woning een (definitief) energielabel aan de koper of huurder te geven. Deze regel gold al sinds 2008. In 2015 is een versimpelde methode ingevoerd en riskeert de woningeigenaar een boete als bij verkoop geen energielabel bekend is.
Calcasa onderzocht alle woningen die na 1 januari 2015 zijn verkocht met een geldig energielabel. Het onderzoek maakt hierbij onderscheid naar bouwjaar, woningtype en regio. Dan blijkt dat een woning met het beste label (A) gemiddeld € 2200 per vierkante meter heeft opgebracht, terwijl een woning met het slechtste label (G) gemiddeld € 2150 opbracht.
In de tabel is te zien dat het geen keurig aflopende lijn van A naar G is. Zo kostte een woning met een relatief gunstige B-label net zoveel als een huis met een G-label. En de F was juist net zo duur als de A. De meest verkochte woningen zaten in de categorieën C en D, en daar waren de prijzen het laagst.
Energiezuiniger
De energielabels zijn juist ingevoerd met de gedachte dat het energiezuiniger maken van bijvoorbeeld huizen aantrekkelijker moet worden.
Hoewel een groen label gemiddeld in Nederland dus nauwelijks tot hogere prijzen leidt, zijn er wel grote regionale verschillen. Zo betalen huizenkopers in het westen juist meer voor een 'rood' label. Het grootste absolute verschil in de vierkantemeterprijs naar energielabel is voor woningen in Noord- en Zuid-Nederland.
Kwart van de verkochte woningen nog altijd zonder energielabel
Calcasa onderzocht ook in hoeverre woningen een geregistreerd energielabel hebben bij verkoop. Uit de cijfers blijkt ruim een kwart (26%) van alle verkochte woningen geen geldig label had. Het aandeel geregistreerde woningen loopt wel op sinds het verplicht stellen met als sanctie een boete voor de verkoper. Deze kan oplopen tot 405 euro.
Jeanet Woldring is 25 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom en energie voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Vaste energietarieven sinds 2024 voordeliger dan dynamische contracten
3 juli 2025 Vast energiecontract in 2024 vaak voordeliger dan dynamisch, blijkt uit analyse Gaslicht.com. Lage t...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in juli 2025
1 juli 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van juli 2025
1 juli 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
ACM: Gasprijs iets hoger, recordhoeveelheid vloeibaar gas aangevoerd
23 juni 2025 De gasprijs op de groothandelsmarkt is afgelopen maand licht gestegen, terwijl Nederland een recordh...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in juni 2025
2 juni 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...