De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

'Is forse prijsstijging energierekening klanten Nuon terecht?'

door Sanne de Jong - Bins 5 reacties

Het maandbedrag dat klanten van Nuon dit jaar extra gaan betalen voor hun gas en elektriciteit stijgt fors. Dat blijkt uit meldingen die binnenkwamen op de redactie van Radar. Mensen schrokken nadat ze een brief van Nuon op de mat vonden. Gaslicht.com werd in de uitzending om uitleg gevraagd.

radar-termijnbedrag-nuon.PNG

'Energierekening stijgt met gemiddeld 27 euro per maand'

Volgens Ben Woldring van Gaslicht.com klopt het dat de energierekening dit jaar omhoog gaat. "Niet alleen de energiebelasting is fors omhoog gegaan (153 euro voor een gemiddeld gezin bij een verbruik van 3500 kWh / 1500 m3), ook de variabele stroom- en gastarieven zijn met gemiddeld 172 euro gestegen. Samen met een verhoging van de netbeheerkosten praten we dan over 332 euro op jaarbasis, oftewel, ruim 27 euro per maand meer."

Woldring bekeek op verzoek de energierekeningen van de mensen die zich bij Radar gemeld hadden. "Hieruit blijkt dat de termijnbedragen van sommige klanten harder stijgen dan je zou verwachten naar aanleiding van de hogere energiebelasting en hogere energietarieven. Een verklaring voor een extra verhoging zou kunnen zijn dat Nuon heeft geconstateerd dat het termijnbedrag de afgelopen periode op basis van het verbruik te laag is geweest. Uit voorzorg past Nuon dan alvast het termijnbedrag omhoog aan in de komende maanden tot aan de jaarafrekening." Woldring raadt deze mensen aan om contact op te nemen met Nuon over de onverwachte prijsstijging.

Nuon: mensen zijn meer gaan verbruiken

In een reactie laat Nuon weten dat bij een deel van de onderzochte klanten de jaarrekening er bijna aankomt. "Het is daarom goed om te benadrukken dat de berekening die gedaan is, uitgevoerd is tot aan de jaarnota. Daarna berekenen wij opnieuw het termijnbedrag, zoals dit altijd gebeurt na de jaarafrekening", zegt Gijsbert Siertsema, communicatiedirecteur van Nuon.

Voor de verhoging heeft Siertsema wel een verklaring. "Op het moment dat er nog twee termijnen open staan is het zo dat het bedrag dat anders op de jaarnota bijbetaald zou moeten worden, verspreid wordt over deze termijnen. Eigenlijk hebben deze klanten dus tien maanden iets te weinig betaald en dat wordt nu in twee maanden goed gemaakt. We doen dit op deze manier om verrassingen op de jaarnota te voorkomen."

5 tips van Gaslicht.com

1. Vul de energievergelijker in: aan de hand van je jaarrekening zie je binnen een paar tellen hoeveel je kunt besparen
2. Kies voor een eenjarig contract met vaste tarieven. Uit onderzoek blijkt dat dit het meest gunstig is. Een meerjarig contract klinkt als de veiligste optie, maar is niet de voordeligste keuze. Alleen de leveringskosten voor stroom en gas staan dan vast, maar niet de belastingen en netbeheerkosten. Die kunnen ook in een meerjarig contract veranderen. Bij elk jaar overstappen naar een éénjarig contract profiteer je van welkomstpremies die oplopen tot 300 euro.  
3. Stap zo spoedig mogelijk over, dat kan óók na 1 januari.
4. Verbruik minder energie. Vervang bijvoorbeeld gloeilampen door LED-lampen, zet de verwarming een graadje lager, neem een slimme thermostaat, let op het energielabel bij de aanschaf van nieuwe apparaten.
5. Verduurzaam je woning. Vervang je oude CV-ketel door een moderne energiezuinige variant, investeer in isolatie, zonnepanelen etc.

Deel dit artikel op:

Sanne de Jong - Bins

Business Unit Manager
Sanne de Jong - Bins
Ik ben Sanne, sinds 2011 werkzaam voor Gaslicht.com. In Voorthuizen, waar Gaslicht.com gevestigd is, verzorg ik de communicatie en stuur ik het klantenserviceteam aan. Samen met alle medewerkers probeer ik te laten zien hoe gemakkelijk overstappen is. Veel mensen realiseren zich niet dat er zoveel te besparen valt op de energierekening. De enthousiaste reacties en reviews van overstappers, daar doen we het voor!

Reacties (5)

Geplaatst door: marcel ()

Moet mijn maandbedrag verhogen nuon van 180€ naar 326€ ???? was toch geen koude winter? heb 18 zonnepanelen op mijn huis goed voor 6mwh per jaar snap er niks meer van

Opmerking van de redactie op 27-03-2019
Dat is inderdaad wel een grote verhoging! Wellicht hebben ze geen rekening gehouden met de zonnepanelen. Wij raden u aan om contact op te nemen met Nuon. U kunt ook online of via de klantenservice het termijnbedrag weer bijstellen.
Geplaatst door: H.Boerema ()

Wij gaan bij Nuon van een termijn bedrag van €133 (waarvan we nog nog €106 terugontvingen) naar €220
Een verhoging van €87 per maand.
Geen abnormale veranderingen in ons stroom/gasverbruik.
Dit kan toch niet normaal zijn ?

Opmerking van de redactie op 28-01-2019
Dit is inderdaad een erg hoge stijging. Wij raden daarom aan om even contact met hen op te nemen. Zij kunnen dan ook het termijnbedrag voor u bijstellen.
Geplaatst door: Jan ()

Net bericht van de Nuon gekregen moet €40,75 bij betalen en het nieuwe termijn bedrag word €191, 00 i.p.v. €143,00. Kan zijn dat je meer moet betalen maar uitleg waarom het zo veel duurder word krijg je niet. Tijd om te gaan shoppen.

Geplaatst door: Ger.J.M. Stokman ()

De prijsstijgingen gaan pas ingaande 2019 in. Wat is dan de reden om uit te gaan dat de klanten van NUON in 2018 te weinig hebben betaald? Vreemd verhaal van dhr . Siertsema van de NUON.

Geplaatst door: Fred Schager ()

Goede middag,

de prijsstijging van ondernemersgas is is Zeeland, € 0,2425 per m3,
is gelijk aan 40 % van de prijs in 2018.
Is dit een normale prijsverhoging?

MvG. Fred

Opmerking van de redactie op 10-01-2019
Bedankt voor uw reactie. Een stijging van 24 cent is wel hoog. Stuur gerust even een mail met een toelichting naar info@gaslicht.com, eventueel met het contract. Dan kijken wij het graag voor u na. Ook kunnen wij dan voor u uitzoeken of een andere leverancier voordeliger is.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie