Jaarcontract via prijsvergelijker het meest voordelig
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
Consumenten die willen profiteren van lage energietarieven kunnen het beste via een prijsvergelijker op internet een jaarcontract afsluiten met welkomstkorting of actietarief. Door elk jaar over te stappen kunnen klanten steeds het meest voordelige tarief kiezen. Dit blijkt uit de nieuwste prijspeiling van de Consumentenbond.
Ieder jaar overstappen het meest voordelig
De bond wijst erop dat kortingen vaak gelden voor een beperkte periode en daarom een vertekend beeld kunnen geven. ''Na afloop van een voordeelperiode betalen consumenten automatisch het reguliere hogere tarief en ook na afloop van het contract. Door elk jaar over te stappen, kunnen consumenten jaarlijks steeds het meest voordelige tarief kiezen."
Consumenten die niet elk jaar willen overstappen, kunnen op dit moment overwegen een driejarig contract af te sluiten met vaste tarieven, aangezien de energietarieven nu erg laag zijn, adviseert de Consumentenbond.
Onduidelijkheid actietarieven en kortingen
De bond roept energiebedrijven op duidelijker te zijn over kortingen en actietarieven, door die apart in het contract te vermelden en op de rekening te specificeren. ''Het is nu voor consumenten te vaak onduidelijk welk tarief ze na een actietermijn moeten gaan betalen en het is onmogelijk te controleren of en hoeveel korting is uitbetaald doordat kortingen vaak verrekend worden.''
Prijsgarantie leveranciers
Deze oproep is Ben Woldring van Gaslicht.com en Energiewereld.nl uit het
hart gegrepen. Om te voorkomen dat energieleveranciers onterecht hoog in onze vergelijking komen, worden strenge eisen gesteld aan contractvoorwaarden. "Wij zijn er erg fel op dat duidelijk moet zijn welk tarief na de actieperiode geldt en hoe en wanneer kortingen worden verrekend."
Daarnaast is met de energieleveranciers de afspraak gemaakt dat men de getoonde tarieven ook daadwerkelijk en gegarandeerd berekend krijgt. Dit wordt Prijsgarantie leveranciers genoemd.
Onderzoek Energiekamer
Begin dit jaar is bovendien bekend gemaakt dat de Energiekamer van de NMa gaat controleren of de leveranciers ook daadwerkelijk de kortingen geven die ze vooral op internet via prijsvergelijkers aanbieden. Binnenkort gaat de toezichthouder weer onderzoek doen naar de rol van prijsvergelijkers en naar de mate van onafhankelijkheid. Daarbij wordt vooral gelet op de levering van energie tegen prijzen die energiebedrijven op prijsvergelijkers publiceren. In het voorjaar van 2007 vond het laatste onderzoek plaats. Hieruit bleek dat 'u als consument kunt vertrouwen op de informatie die door vergelijkingssites wordt verstrekt.'
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
ACM: meer vaste contracten aangeboden, ook met looptijd van meer dan een jaar
5 juni 2023 ACM: er worden door de nieuwe regels voor de opzegvergoeding meer vaste contracten aangeboden, zowel...
-
Omvormers zonnepanelen gevoelig voor storingen en hacks
5 juni 2023 RDI: geen enkele omvormer voldoet aan eisen cyberveiligheid, helft omvormers veroorzaakt storing. Le...
-
Waarom nu overstappen en wat zijn de ontwikkelingen op de energiemarkt?
31 mei 2023
-
ACM: Steeds meer energietarieven onder prijsplafond, meer vaste contracten
4 april 2023 De nieuwe energiecontracten zijn de afgelopen maand opnieuw goedkoper geworden. Steeds meer energiel...
-
Meer energiecontracten afsluitbaar met tarieven onder prijsplafond
8 maart 2023 Op zoek naar een goedkoper energiecontract? Er zijn weer vaste prijscontracten met tarieven onder he...