Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Jaarcontract via prijsvergelijker het meest voordelig

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Consumenten die willen profiteren van lage energietarieven kunnen het beste via een prijsvergelijker op internet een jaarcontract afsluiten met welkomstkorting of actietarief. Door elk jaar over te stappen kunnen klanten steeds het meest voordelige tarief kiezen. Dit blijkt uit de nieuwste prijspeiling van de Consumentenbond.

Ieder jaar overstappen het meest voordelig
De bond wijst erop dat kortingen vaak gelden voor een beperkte periode en daarom een vertekend beeld kunnen geven. ''Na afloop van een voordeelperiode betalen consumenten automatisch het reguliere hogere tarief en ook na afloop van het contract. Door elk jaar over te stappen, kunnen consumenten jaarlijks steeds het meest voordelige tarief kiezen." 

Consumenten die niet elk jaar willen overstappen, kunnen op dit moment overwegen een driejarig contract af te sluiten met vaste tarieven, aangezien de energietarieven nu erg laag zijn, adviseert de Consumentenbond.

Onduidelijkheid actietarieven en kortingen
De bond roept energiebedrijven op duidelijker te zijn over kortingen en actietarieven, door die apart in het contract te vermelden en op de rekening te specificeren. ''Het is nu voor consumenten te vaak onduidelijk welk tarief ze na een actietermijn moeten gaan betalen en het is onmogelijk te controleren of en hoeveel korting is uitbetaald doordat kortingen vaak verrekend worden.''

Prijsgarantie leveranciers
Deze oproep is Ben Woldring van Gaslicht.com en Energiewereld.nl uit het hart gegrepen. Om te voorkomen dat  energieleveranciers onterecht hoog in onze vergelijking komen, worden strenge eisen gesteld aan contractvoorwaarden. "Wij zijn er erg fel op dat duidelijk moet zijn welk tarief na de actieperiode geldt en hoe en wanneer kortingen worden verrekend." 

Daarnaast is met de energieleveranciers de afspraak gemaakt dat men de getoonde tarieven ook daadwerkelijk en gegarandeerd berekend krijgt. Dit wordt Prijsgarantie leveranciers genoemd. 


Onderzoek Energiekamer
Begin dit jaar is bovendien bekend gemaakt dat de Energiekamer van de NMa gaat controleren of de leveranciers ook daadwerkelijk de kortingen geven die ze vooral op internet via prijsvergelijkers aanbieden. Binnenkort gaat de toezichthouder weer onderzoek doen naar de rol van prijsvergelijkers en naar de mate van onafhankelijkheid. Daarbij wordt vooral gelet op de levering van energie tegen prijzen die energiebedrijven op prijsvergelijkers publiceren. In het voorjaar van 2007 vond het laatste onderzoek plaats. Hieruit bleek dat 'u als consument kunt vertrouwen op de informatie die door vergelijkingssites wordt verstrekt.'

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 4 mei 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.