Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Netbeheerkosten dreigen fors te stijgen

door Maartje Sebek

Opnieuw dreigt de energierekening volgend jaar hoger te worden. Naar verwachting gaan de netbeheerkosten per 1 januari gemiddeld met € 26 omhoog. Dat blijkt uit onze berekening van de voorstellen die netbeheerders hebben ingediend voor de netbeheerkosten van 2021. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet de voorstellen nog beoordelen.

Netbeheerkosten

Jaarlijks moeten netbeheerders bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een voorstel indienen voor de netbeheerkosten voor stroom en gas. Om te voorkomen dat een netbeheerder misbruik maakt van haar monopoliepositie stelt de ACM als toezichthouder de tarieven vast die een netbeheerder ten hoogste mag hanteren. 

De grootste drie regionale netbeheerders, Enexis, Liander en Stedin, vragen alledrie om een verhoging van de netbeheerkosten voor stroom én gas. Het gaat om een stijging van gemiddeld € 26 per huishouden. Dit is ruim 5 keer zo veel als vorig jaar toen de netbeheerkosten gemiddeld € 5 per huishouden stegen. Die hogere kosten komen bovenop de verhoging van de energiebelastingen op gas in de komende jaren.

netbeheerkosten-stroom-en-gas-2020-2021netbeheerkosten-2020.jpg

Geen vrije keuze voor netbeheerder 

Bij welke netbeheerder u bent aangesloten, is afhankelijk van uw regio. U kunt niet zelf kiezen voor een bepaalde netbeheerder. Woont u bijvoorbeeld in de regio van Liander? Dan betaalt u in 2020 aan netbeheerkosten bijna € 17 per maand voor gas en ruim € 21 voor stroom, oftewel samen € 457 per jaar. Mocht het voorstel worden doorgevoerd, dan komt hier per 1 januari ruim € 21 bovenop. Bij Enexis zal het gaan om een stijging van € 24 bovenop de huidige € 408 die u nu aan netbeheerkosten betaalt. De netbeheerkosten van Stedin bedragen momenteel € 412, terwijl de aangevraagde verhoging € 32 bedraagt. In bovenstaande tabel de netbeheerkosten voor 2020 en de verwachte netbeheerkosten voor 2021 van Enexis, Liander en Stedin. 

Netbeheerkosten vast bedrag

Welk type energiecontract en energieverbruik* u heeft, de netbeheerkosten blijven gelijk. Het is een vast bedrag dat u maandelijks betaalt via uw energieleverancier en dat afhankelijk is van uw aansluiting. Hoe zwaarder uw aansluiting, hoe hoger de netwerkkosten zijn.
* Indien u een G4/G6 aansluiting heeft en minder dan 500 m³ gas per jaar verbruikt of meer dan 4000 m³  betaalt u resp. lagere of hogere netbeheerkosten voor gas.

Klimaatdoelen waarmaken

De reden voor de forse stijging is onder meer te wijten aan het naleven van de klimaatdoelen. Regionale netbeheerders zullen vele miljarden moeten investeren om het elektriciteitsnetwerk uit te breiden en te verzwaren en gasnetten te verwijderen. Landelijke netbeheerder TenneT denkt tot 2029 minimaal 12 miljard euro te moeten investeren. Als gevolg van de energietransitie verwachten netbeheerders dat de tarieven de komende jaren verder zullen stijgen.

De ACM bepaalt hoogte netbeheerkosten

Al met al is dit het voorstel van de netbeheerders zelf. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat de tarieven beoordelen. Naar verwachting stelt de toezichthouder in november de maximale tarieven voor de netbeheerkosten definitief vast. Hoeveel de kosten daadwerkelijk zullen stijgen, is dus nog even afwachten. We houden u op de hoogte.

Deel dit artikel op:

Maartje Sebek

Medewerker Marketing & Communicatie
Maartje Sebek
Ik ben Maartje, sinds 2019 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com. Mijn werk is ontzettend veelzijdig waardoor elke dag anders is. Van het bedenken en uitvoeren van mediacampagnes en social media marketing tot contact met commerciële partners. Een echte uitdaging. De energiewereld is voortdurend in beweging en besparen op uw energierekening is zo eenvoudig, dat ik mijn enthousiasme hierover graag met u wil delen.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie