De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Netbeheerkosten dreigen fors te stijgen

door Maartje Sebek Leestijd: 3 minuten

Opnieuw dreigt de energierekening volgend jaar hoger te worden. Naar verwachting gaan de netbeheerkosten per 1 januari gemiddeld met € 26 omhoog. Dat blijkt uit onze berekening van de voorstellen die netbeheerders hebben ingediend voor de netbeheerkosten van 2021. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet de voorstellen nog beoordelen.

Netbeheerkosten

Jaarlijks moeten netbeheerders bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een voorstel indienen voor de netbeheerkosten voor stroom en gas. Om te voorkomen dat een netbeheerder misbruik maakt van haar monopoliepositie stelt de ACM als toezichthouder de tarieven vast die een netbeheerder ten hoogste mag hanteren. 

De grootste drie regionale netbeheerders, Enexis, Liander en Stedin, vragen alledrie om een verhoging van de netbeheerkosten voor stroom én gas. Het gaat om een stijging van gemiddeld € 26 per huishouden. Dit is ruim 5 keer zo veel als vorig jaar toen de netbeheerkosten gemiddeld € 5 per huishouden stegen. Die hogere kosten komen bovenop de verhoging van de energiebelastingen op gas in de komende jaren.

netbeheerkosten-stroom-en-gas-2020-2021netbeheerkosten-2020.jpg

Geen vrije keuze voor netbeheerder 

Bij welke netbeheerder u bent aangesloten, is afhankelijk van uw regio. U kunt niet zelf kiezen voor een bepaalde netbeheerder. Woont u bijvoorbeeld in de regio van Liander? Dan betaalt u in 2020 aan netbeheerkosten bijna € 17 per maand voor gas en ruim € 21 voor stroom, oftewel samen € 457 per jaar. Mocht het voorstel worden doorgevoerd, dan komt hier per 1 januari ruim € 21 bovenop. Bij Enexis zal het gaan om een stijging van € 24 bovenop de huidige € 408 die u nu aan netbeheerkosten betaalt. De netbeheerkosten van Stedin bedragen momenteel € 412, terwijl de aangevraagde verhoging € 32 bedraagt. In bovenstaande tabel de netbeheerkosten voor 2020 en de verwachte netbeheerkosten voor 2021 van Enexis, Liander en Stedin. 

Netbeheerkosten vast bedrag

Welk type energiecontract en energieverbruik* u heeft, de netbeheerkosten blijven gelijk. Het is een vast bedrag dat u maandelijks betaalt via uw energieleverancier en dat afhankelijk is van uw aansluiting. Hoe zwaarder uw aansluiting, hoe hoger de netwerkkosten zijn.
* Indien u een G4/G6 aansluiting heeft en minder dan 500 m³ gas per jaar verbruikt of meer dan 4000 m³  betaalt u resp. lagere of hogere netbeheerkosten voor gas.

Klimaatdoelen waarmaken

De reden voor de forse stijging is onder meer te wijten aan het naleven van de klimaatdoelen. Regionale netbeheerders zullen vele miljarden moeten investeren om het elektriciteitsnetwerk uit te breiden en te verzwaren en gasnetten te verwijderen. Landelijke netbeheerder TenneT denkt tot 2029 minimaal 12 miljard euro te moeten investeren. Als gevolg van de energietransitie verwachten netbeheerders dat de tarieven de komende jaren verder zullen stijgen.

De ACM bepaalt hoogte netbeheerkosten

Al met al is dit het voorstel van de netbeheerders zelf. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat de tarieven beoordelen. Naar verwachting stelt de toezichthouder in november de maximale tarieven voor de netbeheerkosten definitief vast. Hoeveel de kosten daadwerkelijk zullen stijgen, is dus nog even afwachten. We houden u op de hoogte.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 13 oktober 2020

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie