De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Nuon en Vattenfall samen verder

door Jeanet Woldring

Energiebedrijf Nuon komt voor 8,5 miljard euro in handen van het Zweedse Vattenfall. In eerste instantie krijgt het energieconcern een minderheidsaandeel van 49 procent, maar dat belang zal in zes jaar worden uitgebreid. Dit maakten de twee bedrijven maandag bekend.

Nuon zal nog minstens vier jaar verder gaan onder haar eigen naam. Alliander, het netwerkbedrijf van Nuon,  is geen onderdeel van de fusie. De nieuwe combinatie wil in 6 jaar tijd 6 keer zoveel stroom produceren uit windenergie (15 TWh in 2015).  Andere alternatieve energiebronnen als zonnecelfolie en golf- en getijdentechnologie maken ook deel uit van beide bedrijven.

Over Nuon
Nuon bedient ruim 3 miljoen klanten in Nederland, België en Duitsland. Het bedrijf produceert, transporteert en levert elektriciteit, gas, warmte en koude, en handelt in energie. De aandelen zijn in handen van lokale en regionale overheden. Vorig jaar juli is het bedrijf organisatorisch gesplitst in een netwerkbedrijf (Alliander) en een productie- en leveringsbedrijf (Nuon).

Over Vattenfall
Vattenfall produceert elektriciteit en warmte en levert energie aan miljoenen klanten in  Scandinavië en Noord-Europa. Het bedrijf werd in 1909 opgericht om gebruik te maken van de Zweedse watervallen voor het winnen van energie. In het begin leverde het bedrijf vooral stroom aan de industrie. 

De liberalisering van de energiemarkt bood Vattenfall de mogelijkheid over zijn landsgrenzen te kijken. In 1996 werd het Finse netwerkbedrijf Hämeen Sähkö overgenomen en opende Vattenfall een kantoor in Hamburg. Vanaf die tijd streefde het bedrijf ernaar een leidend Europees energiebedrijf te zijn. Vattenfall werd door een overname een grote speler in Polen en kreeg ook in Denemarken een vinger in de pap. Het Zweedse bedrijf is een van de energiebedrijven die in de overgangsfase naar duurzame energie groots inzet op het afvangen en opslaan van CO2.

Goedkeuring aandeelhouders
De transactie wordt naar verwachting tegen het einde van het tweede kwartaal van 2009 afgerond, onder voorbehoud van goedkeuring door de aandeelhouders van Nuon.

Zie ook: 10-09-2007 Fusie Essent en Nuon van de baan

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 23 februari 2009

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie