Nuon en Vattenfall samen verder
Leestijd: 2 minutenEnergiebedrijf Nuon komt voor 8,5 miljard euro in handen van het Zweedse Vattenfall. In eerste instantie krijgt het energieconcern een minderheidsaandeel van 49 procent, maar dat belang zal in zes jaar worden uitgebreid. Dit maakten de twee bedrijven maandag bekend.
Nuon zal nog minstens vier jaar verder gaan onder haar eigen naam. Alliander, het netwerkbedrijf van Nuon, is geen onderdeel van de fusie. De nieuwe combinatie wil in 6 jaar tijd 6 keer zoveel stroom produceren uit windenergie (15 TWh in 2015). Andere alternatieve energiebronnen als zonnecelfolie en golf- en getijdentechnologie maken ook deel uit van beide bedrijven.
Over Nuon
Nuon bedient ruim 3 miljoen klanten in Nederland, België en Duitsland. Het bedrijf produceert, transporteert en levert elektriciteit, gas, warmte en koude, en handelt in energie. De aandelen zijn in handen van lokale en regionale overheden. Vorig jaar juli is het bedrijf organisatorisch gesplitst in een netwerkbedrijf (Alliander) en een productie- en leveringsbedrijf (Nuon).
Over Vattenfall
Vattenfall produceert elektriciteit en warmte en levert energie aan miljoenen klanten in Scandinavië en Noord-Europa. Het bedrijf werd in 1909 opgericht om gebruik te maken van de Zweedse watervallen voor het winnen van energie. In het begin leverde het bedrijf vooral stroom aan de industrie.
De liberalisering van de energiemarkt bood Vattenfall de mogelijkheid over zijn landsgrenzen te kijken. In 1996 werd het Finse netwerkbedrijf Hämeen Sähkö overgenomen en opende Vattenfall een kantoor in Hamburg. Vanaf die tijd streefde het bedrijf ernaar een leidend Europees energiebedrijf te zijn. Vattenfall werd door een overname een grote speler in Polen en kreeg ook in Denemarken een vinger in de pap. Het Zweedse bedrijf is een van de energiebedrijven die in de overgangsfase naar duurzame energie groots inzet op het afvangen en opslaan van CO2.
Goedkeuring aandeelhouders
De transactie wordt naar verwachting tegen het einde van het tweede kwartaal van 2009 afgerond, onder voorbehoud van goedkeuring door de aandeelhouders van Nuon.
Zie ook: 10-09-2007 Fusie Essent en Nuon van de baan
Jeanet Woldring is ruim 24 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom en energie voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in mei 2025
1 mei 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van mei 2025
1 mei 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...