De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Ook na 1 juli overstappen van energieleverancier

door Jeanet Woldring 1 reactie

Vandaag, op 1 juli, zijn de halfjaarlijkse variabele energietarieven weer aangepast. Dat betekent dat sommige huishoudens gemiddeld 86 euro per jaar goedkoper uit zijn. U bespaart echter ruim 300 euro als u overstapt op een energiecontract met een actie. Hoe zit dat nu precies en zit u nog bij de juiste energieleverancier?

Variabele tarieven Nuon, Essent en Eneco

Inmiddels zijn de tariefswijzigingen van de drie grootste energieleveranciers Essent, Nuon en Eneco in de Energievergelijker van Gaslicht.com en Energiewereld.nl verwerkt. Dat is ieder halfjaar weer een flinke klus. Zoals eerder voorspeld zijn de contracten met variabele tarieven voor onbepaalde tijd behoorlijk gedaald. 

Wij rekenden uit dat een huishouden met zo'n energiecontract gemiddeld zo'n 100 euro per jaar goedkoper uit zou zijn. Deze berekening kwam tot stand doordat wij navraag hadden gedaan bij deze drie energieleveranciers. De voorspellingen van Essent (- € 83) en Eneco (- € 123) klopten nagenoeg exact, maar de tarieven van Nuon blijken veel minder omlaag te gaan dan gecommuniceerd. Klanten van Nuon met variabele tarieven en een gemiddeld jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1800 kuub gas gaan er slechts 52 euro op vooruit in plaats van 111 euro.

Leverancier Jaarkosten variabel 
30-6-2016
Jaarkosten variabel 
1-7-2016
nuon.gif € 1989 € 1937
essent.gif € 1986 € 1903
eneco.gif € 1947 € 1825

De gemiddelde jaarkosten variabele tarieven van de 3 grootste energieleveranciers (3500 kWh en 1800 m3).

Variabele tarieven wijzigen elk halfjaar

De variabele tarieven wijzigen elk halfjaar: op 1 januari en 1 juli.  Alléén consumenten met een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven merken die tariefswijzigingen. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat 58 procent op 1 januari 2016 zo'n prijzig contract heeft. Wie zijn energietarief vastgezet heeft voor één of drie jaar, blijft het afgesproken tarief betalen.  

Overstappen voor of na 1 juli

In de periode voorafgaand aan 1 juli werd onze servicedesk zoals ieder half jaar overspoeld met vragen of het nu verstandig is te wachten met overstappen tot 1 juli. Veel consumenten denken dat de daling van de variabele tarieven ook hetzelfde effect heeft op de contracten met vaste tarieven. Ook nu is weer te zien dat de daling enkel invloed heeft gehad op de contracten voor onbepaalde tijd. De energiecontracten in de Top 5 zijn nagenoeg gelijk gebleven qua prijzen en acties. Wel is er veel concurrentiestrijd onderling, waardoor het ene moment Nuon de beste actie biedt en een dag later Eneco bij wijze van spreken.

Variabel of vast

De variabele tarieven vormen veelal een referentie voor de energiemarkt. Afhankelijk van marktontwikkelingen worden de variabele tarieven ieder half jaar opnieuw vastgesteld. Dat geldt niet voor energiecontracten met vaste tarieven, waarbij een welkomstbonus of andere actie geldt. Zulke contracten zijn veel meer een momentopname en afhankelijk of een leverancier op dat moment klanten binnen wil halen en energie voordelig in heeft kunnen kopen.

Stap ook na 1 juli over

Ons advies is daarom altijd over te stappen op het moment dat het huidige contract bijna afloopt en dan te kiezen voor een aantrekkelijk 'actiecontract'. Daarmee voorkomt u dat u tijdelijk een hoger tarief gaat betalen en stapt u direct na het aflopen van het contract over naar de dan meest gunstige aanbieding. Zo bespaart u ieder jaar optimaal.

Twijfelt u over een overstap of wat voor uw situatie het juiste energiecontract is? Onze servicedesk beantwoordt graag al uw energievragen. Daarom zijn wij zeven dagen per week telefonisch en per mail bereikbaar via 0342-411350 of info@gaslicht.com. Liever chatten of appen? Dat kan ook! Klik op de chatbutton rechts onderin het scherm of stuur ons een app via 06-44409555. Ook geven wij u graag persoonlijk advies aan de hand van uw laatste energierekening.

Vergelijk energieleveranciers

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 1 juli 2016
Geactualiseerd: dinsdag 23 april 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: Leo van Liempt ()

Goede morgen Sanne,
Ik heb een dubbele stroommeter maar ik wil geen nachtstroom afnemen.
Hoe kan ik voorkomen dat leverancier het 2e telwerk als nachtstroommeter gaat zien?
Vriendelijke groet,
Leo

Opmerking van de redactie op 20-07-2016
U kunt bij de meeste leveranciers nadat zij gestart zijn met leveren verzoeken om tegen enkeltarief geleverd te krijgen. De meeste leverancier, met uitzondering van EnergieFlex en Budget Energie, tellen dan beide standen bij elkaar op en berekenen dan het totale verbruik tegen het enkeltarief.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie