Overstappen met zonnepanelen: hoe werkt dat?
Leestijd: 4 minutenAls u zonnepanelen heeft, is het verstandig daarmee rekening te houden bij energie vergelijken. Waar u op moet letten, weten veel mensen niet. Daarom heeft Gaslicht.com haar Energievergelijker ook geschikt gemaakt voor mensen met zonnepanelen. Door zowel het verbruik als de eigen opwekking in te vullen, wordt automatisch een overzicht geboden van de voordeligste energiecontracten. Hoe werkt overstappen met zonnepanelen?
Minder stroom nodig van energieleverancier
Als u zelf stroom opwekt met zonnepanelen neemt u minder elektriciteit af van uw energieleverancier. Het gasverbruik, vastrecht en de netbeheerkosten vormen bij bezitters van zonnepanelen vaak het grootste deel van de jaarafrekening. Wanneer u energietarieven vergelijkt, moet u vooral op deze zaken letten. Lage elektriciteitstarieven doen er veel minder toe als u zelf (het grootste deel van) uw energie opwekt. Lage gastarieven of een laag vastrecht zijn juist extra belangrijk. U hoeft geen rekening te houden met de netbeheerder, want uw netbeheerder mag u nooit zelf kiezen.
Energie vergelijken als verbruik hoger is dan opwekking
Soms wekt u met uw zonnepanelen meer stroom op dan u op dat moment verbruikt. U levert deze teveel opgewekte stroom terug aan het energienet. Aan het einde van het jaar wordt de door u afgenomen stroom verrekend met de stroom die u heeft teruggeleverd. Dit heet salderen.
Onze energievergelijker houdt hier rekening mee. Dat wil zeggen dat de verwachte jaarkosten zijn gebaseerd op verbruik minus de opgewekte energie.
Als u de zonnepanelen nog maar net heeft, kan het termijnbedrag dat u in de vergelijking ziet lager zijn dan het maandbedrag dat de leverancier in rekening brengt. Dit komt omdat de leverancier kijkt naar uw energieverbruik in het verleden. In onze energievergelijking ziet u het bedrag dat u betaalt als uw verbruik en opwekking hetzelfde blijft als het jaar daarvoor. Houd er wel rekening mee dat uw verbruik en opwekking in het nieuwe jaar anders kan zijn.
Terugleververgoeding
Wekt u jaarlijks meer op dan u verbruikt? Dan ontvangt u een terugleververgoeding van uw energieleverancier over de teruggeleverde kWh's. In dat geval is de hoogte van de teruglevergoeding relevant. Er zijn leveranciers die een vast tarief hanteren, maar er zijn ook leveranciers die het zogeheten 'kale leveringstarief' (= exclusief energiebelasting) gebruiken. Sommige leveranciers doen dit inclusief btw en andere doen dit exclusief btw.
Mits u een digitale meter bezit, vergoedt Greenchoice als enige energieleverancier de eerste 1000 kWh (per nota en per jaar) inclusief energiebelasting. Alle andere aanbieders vergoeden uitsluitend de 'kale stroomprijs'. Daarom adviseren wij uit financieel oogpunt om niet meer zonnepanelen op het dak te leggen dan u zelf nodig heeft.
Energie vergelijken als opwekking hoger is dan verbruik
Is uw opwekking op jaarbasis hoger dan de energie die u verbruikt? Dan raden wij u aan om, op basis van uw nettoverbruik, een energievergelijking te maken voor een combinatieproduct (gas en stroom). Omdat onze energievergelijker geen negatieve waarde accepteert, kunt u het beste 1 kWh invullen. U betaalt namelijk wel de netbeheerkosten en het vastrecht voor stroom. De energievergelijker berekent vervolgens wat u netto betaalt of terugkrijgt. Hierbij wordt rekening gehouden met een terugleververgoeding.
Opwekking hoger dan verbruik bij een dubbele meter
Is uw nettoverbruik bij beide telwerken van uw dubbele meter negatief? Vul dan bij zowel het normaaltarief (piektarief) als het daltarief een waarde in van 1 kWh. Want u betaalt wel de netwerkkosten en het vastrecht voor stroom.
Wel zonnepanelen, nog steeds hetzelfde termijnbedrag
Nog maar pas zonnepanelen? Het termijnbedrag dat u in onze vergelijking ziet, is waarschijnlijk een stuk lager dan het voorschotbedrag dat de leverancier berekent. Dit komt omdat de leverancier het maandbedrag baseert op het gemiddelde verbruik van een aantal jaren in het verleden. De leverancier houdt niet meteen rekening met de geplaatste zonnepanelen. Het teveel betaalde bedrag krijgt u aan het einde van het jaar terug. Wij adviseren om na een paar maanden contact op te nemen met uw leverancier, om aan te geven dat er zonnepanelen zijn geplaatst. In de meeste gevallen kan uw termijnbedrag dan omlaag.
Slimme en oude meter
De huidige salderingsregeling kan in de toekomst gaan veranderen. Daarom kiezen sommige zonnepaneelbezitters ervoor om hun oude meter te houden. Het is wel belangrijk dat de oude meter terug kan tellen. De huidige salderingsregeling geldt in ieder geval nog nog tot 2020. Het is nog onduidelijk of er na 2020 op dezelfde manier wordt gesaldeerd. Op een oude meter, die kan terugtellen, kunt u niet precies zien wat er is afgenomen en wat er is opgewekt. Daarom wordt er alleen naar de eindstand van de meter gekeken. Hierdoor betaalt u gewoon het verschil tussen de beginstand en de eindstand.
Levert u meer terug dan u verbruikt? Dan is een slimme meter interessanter. Dit is een meter die naast uw elektriciteitsverbruik ook de teruggeleverde stroom registreert.
Jeanet Woldring is 25 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom en energie voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Vaste energietarieven sinds 2024 voordeliger dan dynamische contracten
3 juli 2025 Vast energiecontract in 2024 vaak voordeliger dan dynamisch, blijkt uit analyse Gaslicht.com. Lage t...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in juli 2025
1 juli 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van juli 2025
1 juli 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
ACM: Gasprijs iets hoger, recordhoeveelheid vloeibaar gas aangevoerd
23 juni 2025 De gasprijs op de groothandelsmarkt is afgelopen maand licht gestegen, terwijl Nederland een recordh...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in juni 2025
2 juni 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...