De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Ontdek wat zonnepanelen opleveren
Zonnepanelen kopen

Overstappen met zonnepanelen: hoe werkt dat?

door Jeanet Woldring

Als u zonnepanelen heeft, is het verstandig daarmee rekening te houden bij energie vergelijken. Waar u op moet letten, weten veel mensen niet. Daarom heeft Gaslicht.com haar Energievergelijker ook geschikt gemaakt voor mensen met zonnepanelen.  Door zowel het verbruik als de eigen opwekking in te vullen, wordt automatisch een overzicht geboden van de voordeligste energiecontracten.  Hoe werkt overstappen met zonnepanelen?

Minder stroom nodig van energieleverancier

Als u zelf stroom opwekt met zonnepanelen neemt u minder elektriciteit af van uw energieleverancier. Het gasverbruik, vastrecht en de netbeheerkosten vormen bij bezitters van zonnepanelen vaak het grootste deel van de jaarafrekening. Wanneer u energietarieven vergelijkt, moet u vooral op deze zaken letten. Lage elektriciteitstarieven doen er veel minder toe als u zelf (het grootste deel van) uw energie opwekt. Lage gastarieven of een laag vastrecht zijn juist extra belangrijk. U hoeft geen rekening te houden met de netbeheerder,  want uw netbeheerder mag u nooit zelf kiezen.

Energie vergelijken als verbruik hoger is dan opwekking

Soms wekt u met uw zonnepanelen meer stroom op dan u op dat moment verbruikt. U levert deze teveel opgewekte stroom terug aan het energienet. Aan het einde van het jaar wordt de door u afgenomen stroom verrekend met de stroom die u heeft teruggeleverd. Dit heet salderen.
Onze energievergelijker houdt hier rekening mee. Dat wil zeggen dat de verwachte jaarkosten zijn gebaseerd op verbruik minus de opgewekte energie.

Als u de zonnepanelen nog maar net heeft, kan het termijnbedrag dat u in de vergelijking ziet lager zijn dan het maandbedrag dat de leverancier in rekening brengt. Dit komt omdat de leverancier kijkt naar uw energieverbruik in het verleden. In onze energievergelijking ziet u het bedrag dat u betaalt als uw verbruik en opwekking hetzelfde blijft als het jaar daarvoor. Houd er wel rekening mee dat uw verbruik en opwekking in het nieuwe jaar anders kan zijn.

Terugleververgoeding

Wekt u jaarlijks meer op dan u verbruikt? Dan ontvangt u een terugleververgoeding van uw energieleverancier over de teruggeleverde kWh's. In dat geval is de hoogte van de teruglevergoeding relevant. Er zijn leveranciers die een vast tarief hanteren, maar er zijn ook leveranciers die het zogeheten 'kale leveringstarief' (= exclusief energiebelasting) gebruiken. Sommige leveranciers doen dit inclusief btw en andere doen dit exclusief btw.

Mits u een digitale meter bezit, vergoedt Greenchoice als enige energieleverancier de eerste 1000 kWh (per nota en per jaar) inclusief energiebelasting. Alle andere aanbieders vergoeden uitsluitend de 'kale stroomprijs'. Daarom adviseren wij  uit financieel oogpunt om niet  meer zonnepanelen op het dak te leggen dan u zelf nodig heeft.

Energie vergelijken als opwekking hoger is dan verbruik

Is uw opwekking op jaarbasis hoger dan de energie die u verbruikt? Dan raden wij u aan om, op basis van uw nettoverbruik, een energievergelijking te maken voor een combinatieproduct (gas en stroom). Omdat onze energievergelijker geen negatieve waarde accepteert, kunt u het beste 1 kWh invullen. U betaalt namelijk wel de netbeheerkosten en het vastrecht voor stroom. De energievergelijker berekent vervolgens wat u netto betaalt of terugkrijgt. Hierbij wordt rekening gehouden met een terugleververgoeding.

Opwekking hoger dan verbruik bij een dubbele meter

Is uw nettoverbruik bij beide telwerken van uw dubbele meter negatief? Vul dan bij zowel het normaaltarief (piektarief) als het daltarief een waarde in van 1 kWh. Want u betaalt wel de netwerkkosten en het vastrecht voor stroom.

Wel zonnepanelen, nog steeds hetzelfde termijnbedrag

Nog maar pas zonnepanelen? Het termijnbedrag dat u in onze vergelijking ziet, is waarschijnlijk een stuk lager dan het voorschotbedrag dat de leverancier berekent. Dit komt omdat de leverancier het maandbedrag baseert op het gemiddelde verbruik van een aantal jaren in het verleden. De leverancier houdt niet meteen rekening met de geplaatste zonnepanelen. Het teveel betaalde bedrag krijgt u aan het einde van het jaar terug. Wij adviseren om na een paar maanden contact op te nemen met uw leverancier, om aan te geven dat er zonnepanelen zijn geplaatst. In de meeste gevallen kan uw termijnbedrag dan omlaag.

Slimme en oude meter

De huidige salderingsregeling kan in de toekomst gaan veranderen. Daarom kiezen sommige zonnepaneelbezitters ervoor om hun oude meter te houden. Het is wel belangrijk dat de oude meter terug kan tellen. De huidige salderingsregeling geldt in ieder geval nog nog tot 2020. Het is nog onduidelijk of er na 2020 op dezelfde manier wordt gesaldeerd. Op een oude meter, die kan terugtellen, kunt u niet precies zien wat er is afgenomen en wat er is opgewekt. Daarom wordt er alleen naar de eindstand van de meter gekeken. Hierdoor betaalt u gewoon het verschil tussen de beginstand en de eindstand.

Levert u meer terug dan u verbruikt? Dan is een slimme meter interessanter. Dit is een meter die naast uw elektriciteitsverbruik ook de teruggeleverde stroom registreert.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: zondag 31 mei 2015
Geactualiseerd: woensdag 16 oktober 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.

Navigatie