Prestaties energiebedrijven in kaart
Leestijd: 2 minutenDe Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) publiceert op haar website elk kwartaal een scorekaart met de prestaties van energiebedrijven bij het op tijd versturen van nota’s en afrekeningen. Bedoeld voor consumenten die willen kiezen voor een andere leverancier.
De administratie van energiebedrijven was lang niet altijd op orde. Dat maakte het niet aantrekkelijk om te veranderen van leverancier. Daarmee leek een belangrijk argument voor liberalisering (“meer keuzevrijheid”) te vervallen. Na een debat hierover met de Tweede Kamer sommeerde minister Brinkhorst de bedrijven om orde te scheppen in hun administratieve chaos. Of hen dat gelukt is, wordt duidelijk uit de scorekaart die Directie Toezicht Energie (DTe) ontwikkelde. De prestaties van bedrijven worden op tien punten gemeten waaronder, het tijdig versturen van nota's en jaarafrekeningen.
Peter Plug, waarnemend directeur van DTe: “We zijn tevreden over de vooruitgang, maar we zijn er nog niet.” Energiebedrijven moeten klanten die verhuizen of switchen binnen twee maanden een eindafrekening sturen. Uit de scorekaart wordt duidelijk welke bedrijven deze doelstelling halen en welke niet. DTe gaat via een consumentenpanel bekijken of de nu ontwikkelde scorekaart inzichtelijk genoeg is voor consumenten.
DTe kan boetes opleggen aan bedrijven die de wettelijke termijn van twee maanden niet nakomen. Maar dat is een laatste stap. Peter Plug: “We vragen eerst om een plan van aanpak voor verbetering of geven een waarschuwing. Onze ervaring is dat dergelijke drukmiddelen beter werken dan het uitdelen van boetes.”
De scorekaart is ontwikkeld in samenwerking met EnergieNed en omvat alle elektriciteits- en gasleveranciers met meer dan 10.000 klanten. De prestaties van de netbeheerders zijn nog niet in de scorekaart opgenomen. Met de netbeheerders is inmiddels afgesproken dat zij zelf de nodige stappen zetten om de onderlinge vergelijkbaarheid tot stand te brengen. Vervolgens neemt DTe in december van dit jaar ook de prestaties van de netbeheerders op in de scorekaart. Naast tijdigheid kijkt DTe ook naar andere aspecten van kwaliteit binnen de dienstverlening van de energiebedrijven. Zo komt de toezichthouder in de loop van volgend jaar met de resultaten van haar onderzoek naar de wijze waarop energiebedrijven omgaan met klachtenafhandeling.
Benergy is van plan de scores op haar vergelijkingssites Gaslicht.com en Energiewereld op te nemen, zodat consumenten deze informatie bij het maken van hun keuze mee kunnen laten wegen.
Laatste nieuws
-
ACM: Terugleverkosten voor zonnepaneelbezitters met 10% omhoog
13 maart 2025 De terugleverkosten zijn vorige maand met 10% gestegen. Daarnaast waren nieuwe vaste contracten in f...
-
Gasbelasting in 10 jaar meer dan verdrievoudigd – impact op huishoudens groeit
4 maart 2025 Sinds 2015 steeg de gasbelasting van 23 cent naar 70 cent per m³, een stijging van ruim 200%. Meer d...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van maart 2025
3 maart 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Insiders Den Haag: 195 miljard euro nodig voor oplossingen overvol stroomnet
28 februari 2025 Om de problemen op het overvolle stroomnet op te lossen, zijn er naar verluidt de komende 15 jaar ma...
-
ACM: energietarieven stijgen, gasvoorraden dalen
14 februari 2025 De Energiemonitor van de ACM toont een stijging van vaste tarieven, fors duurdere dynamische tarieve...