De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Prestaties energiebedrijven in kaart

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) publiceert op haar website elk kwartaal een scorekaart met de prestaties van energiebedrijven bij het op tijd versturen van nota’s en afrekeningen. Bedoeld voor consumenten die willen kiezen voor een andere leverancier.

De administratie van energiebedrijven was lang niet altijd op orde. Dat maakte het niet aantrekkelijk om te veranderen van leverancier. Daarmee leek een belangrijk argument voor liberalisering (“meer keuzevrijheid”) te vervallen. Na een debat hierover met de Tweede Kamer sommeerde minister Brinkhorst de bedrijven om orde te scheppen in hun administratieve chaos. Of hen dat gelukt is, wordt duidelijk uit de scorekaart die Directie Toezicht Energie (DTe) ontwikkelde. De prestaties van bedrijven worden op tien punten gemeten waaronder, het tijdig versturen van nota's en jaarafrekeningen.

Peter Plug, waarnemend directeur van DTe: “We zijn tevreden over de vooruitgang, maar we zijn er nog niet.” Energiebedrijven moeten klanten die verhuizen of switchen binnen twee maanden een eindafrekening sturen. Uit de scorekaart wordt duidelijk welke bedrijven deze doelstelling halen en welke niet. DTe gaat via een consumentenpanel bekijken of de nu ontwikkelde scorekaart inzichtelijk genoeg is voor consumenten.

DTe kan boetes opleggen aan bedrijven die de wettelijke termijn van twee maanden niet nakomen. Maar dat is een laatste stap. Peter Plug: “We vragen eerst om een plan van aanpak voor verbetering of geven een waarschuwing. Onze ervaring is dat dergelijke drukmiddelen beter werken dan het uitdelen van boetes.”

De scorekaart is ontwikkeld in samenwerking met EnergieNed en omvat alle elektriciteits- en gasleveranciers met meer dan 10.000 klanten. De prestaties van de netbeheerders zijn nog niet in de scorekaart opgenomen. Met de netbeheerders is inmiddels afgesproken dat zij zelf de nodige stappen zetten om de onderlinge vergelijkbaarheid tot stand te brengen. Vervolgens neemt DTe in december van dit jaar ook de prestaties van de netbeheerders op in de scorekaart. Naast tijdigheid kijkt DTe ook naar andere aspecten van kwaliteit binnen de dienstverlening van de energiebedrijven. Zo komt de toezichthouder in de loop van volgend jaar met de resultaten van haar onderzoek naar de wijze waarop energiebedrijven omgaan met klachtenafhandeling.

Benergy is van plan de scores op haar vergelijkingssites Gaslicht.com en Energiewereld op te nemen, zodat consumenten deze informatie bij het maken van hun keuze mee kunnen laten wegen.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 5 oktober 2005
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie