Salderingsregeling verlengd tot 2023
Leestijd: 3 minutenZonnepaneelbezitters krijgen voor stroom die ze aan het net leveren nu evenveel als ze betalen voor de stroom die ze afnemen. De geleverde stroom wordt dus tegen de afgenomen stroom weggestreept. En dat blijft zo tot 2023. Dat heeft minister Kamp in een Kamerbrief bekendgemaakt.
Salderen en terugleveren
Daarmee stemt hij in met de wens van de Tweede Kamer om de zogenoemde salderingsregeling tot 2023 te verlengen. Aanvankelijk waren er plannen om het tarief per 2020 te verlagen.
Verlenging na 2023 onzeker
Wat er vanaf 2023 gebeurt, laat Kamp over aan een volgend kabinet. Hij vindt wel dat de regeling moet worden aangepast, omdat het de overheid steeds meer geld gaat kosten naarmate er meer zonnepanelen bijkomen. Want doordat de duurzaam opgewekte stroom wordt 'weggestreept' ontvangt de overheid minder btw en energiebelasting. Zo'n 450.000 huishoudens hebben zonnepanelen op hun dak.
Alternatieven
Kamp heeft in een Kamerbrief een voorkeur voor twee opties die de overheid minder kosten. De ene optie is een aanschafsubsidie op zonnepanelen, de andere een subsidie op de levering van stroom (Kwh) door de huiseigenaar aan het elektriciteitsnet. Als particulieren minder betaald krijgen voor hun zonnestroom, wordt het aantrekkelijk om een accu in huis te installeren om stroom op te slaan en die zelf te gebruiken als de zon niet schijnt.
Slimme meters
Voor verschillende tarieven voor afgenomen stroom en geleverde stroom zijn digitale elektriciteitsmeters in huizen nodig. Want analoge meters maken geen onderscheid: als een consument stroom afneemt, draait de schijf de ene kant op en loopt zijn energierekening dus op. En als hij stroom produceert draait de schijf de andere kant op en gaat zijn energierekening weer omlaag.
Netbeheerders zijn al een tijdje bezig om analoge meters te vervangen door digitale, slimme meters. De verwachting is dat in 2020 minimaal 80 procent van de huishoudens zo'n slimme meter heeft.
Wat is salderen?
Bij salderen wordt op de jaarafrekening van de energieleverancier de door de gebruiker via zonnepanelen aan het net geleverde stroom afgetrokken van de afgenomen stroom. De consument betaalt geen leveringskosten, energiebelasting en opslag duurzame energie over het verbruik dat kan worden verrekend met de geleverde stroom. Iemand die in een jaar meer stroom aan het net levert dan afneemt, ontvangt daarvoor een terugleververgoeding. De energieleverancier bepaalt de hoogte van deze vergoeding. Deze moet redelijk zijn.
Lees meer over salderen en terugleveren
Wekt u zelf stroom op?
De energievergelijker van Gaslicht.com neemt uw eigen opwek mee in de berekening.
Jeanet Woldring is ruim 24 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom en energie voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...