Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Slimme meter mag er komen: wet door Eerste Kamer

door Els Werkman 1 reactie Leestijd: 2 minuten

De slimme meter mag de huidige meter gaan vervangen, zo is besloten in de Eerste Kamer. Nadat de Tweede Kamer in juli 2008 akkoord ging met het voorstel, duurde het nog 2,5 jaar voor de Eerste Kamer instemde. Dit had vooral te maken met de privacy die in het geding zou komen door de slimme meter.

Slimme energiemeter niet verplicht
De Eerste Kamer is akkoord gegaan na aanpassingen in het voorstel. Zo kan de meter niet verplicht worden opgelegd aan consumenten. Ook mag een netbeheerder de meterstanden maar beperkt uitlezen: maximaal zes keer per jaar voor verbruiksoverzichten, eenmaal voor de jaarlijkse eindafrekening, bij verhuizen en bij overstappen naar een andere leverancier. Alleen als een gebruiker uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven, mogen de meterstanden vaker uitgelezen worden.

Eerst op kleine schaal
De slimme meter wordt eerst op kleine schaal ingevoerd. Eerst bij meters die vervangen moeten worden, bij ingrijpende renovaties, bij nieuwbouw of op verzoek van een consument*. Een verdere invoering erna gebeurt in overleg met de Tweede Kamer. Dat gebeurt onder meer op basis van een peiling onder consumenten door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Nauwkeuriger energierekening
Netbeheer Nederland 'is tevreden dat er nu duidelijkheid is', aldus de brancheorganisatie in een reactie tegen het ANP. Een van de voordelen van de slimme meter is volgens de organisatie dat de nauwkeurigheid van de gas- en elektriciteitsrekening verbetert.

Energiebesparing
De verwachting is dat energieleveranciers en andere partijen programma’s gaan ontwikkelen om consumenten te helpen met energie besparen. Door de slimme meter kunnen de standen op elk gewenst moment worden uitgelezen en zo kunnen consumenten goed inzicht in hun verbruik krijgen. Dat zou moeten leiden tot energiebesparing.

Energieleverancier Oxxio kwam in 2006 al met een slimme meter voor haar klanten. Wie overstapt naar Oxxio kan hiervoor kiezen. De installatiekosten van 119 euro betaalt Oxxio en de minimale doorlooptijd van de overeenkomst is drie jaar. De kosten voor meterhuur zijn vergelijkbaar met die van uw huidige meter en worden per maand berekend.

* Mensen die in het werkgebied van netbeheerder Enexis wonen, kunnen naar verwachting vanaf eind 2011 versneld een slimme meter aanvragen. De netbeheerder  zal dit op deze website aangeven. U betaalt dan eenmalig 110 euro in totaal voor zowel een elektriciteits- als gasmeter. Na aanvraag wordt de meter in principe binnen 3 maanden geplaatst, tenzij dit om technische redenen niet mogelijk is.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 7 maart 2019

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Reacties (1)

Geplaatst door: Herman ()

Ja, Oxxio doet het goede, maar weetje dat het net werkbeheer ook toestemming moet geven.
Bij ons dus niet meter wordt tegen gehouden door netwerkbeheerder.
Dus niet altijd een slimme meter in u huis.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.