De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Voor- en nadelen vast energiecontract

Leestijd: 3 minuten

In de media is de laatste tijd veel te doen over het al dan niet aangaan van een contract met een vaste prijs. Voor u is dit wellicht niet allemaal even overzichtelijk; wat is wijsheid?

Kiezen voor zekerheid of risico
Het voordeel van een vaste prijs is de zekerheid van eenzelfde leveringstarief gedurende de looptijd van het contract. U krijgt hierbij dus niet te maken met tussentijdse tariefswijzigingen, zoals bij variabele tarieven. 

Een nadeel aan een vast tarief is dat u niet meeprofiteert van eventuele prijsdalingen in de markt. Verder hoort bij een vast tarief altijd een contract met een bepaalde looptijd; hier zit u dus aan vast, ook wanneer er een betere aanbieding voorbij komt. Wilt u dit contract toch verbreken, dan moet u meestal een opzegvergoeding betalen (max. € 125 voor zowel gas als stroom).  Houd er bovendien rekening mee dat contracten met een vaste looptijd vaak stilzwijgend verlengd worden met maximaal een jaar als de looptijd is verstreken. Let op: contracten met een variabel tarief zijn niet altijd voor onbepaalde looptijd, ze kunnen dus wel een einddatum hebben.

Voordelige contracten
Voordelige contracten met een vast tarief zijn op dit moment die van Energie:direct en MAIN Energie. De goedkoopste aanbieding met een variabel tarief heeft Essent. Een standaard huishouden met een gemiddeld gebruik van stroom en gas betaalt de allerlaagste jaarkosten bij de Nederlandse Energie Maatschappij  waarbij de stroomprijs een jaar lang vast staat, maar de gasprijs aangepast kan worden per 1 juli. Let er dus goed op of de vaste prijs geldt voor zowel stroom als gas! Zuinige Nederlanders die minder dan gemiddeld verbruiken, zijn het beste uit met het nieuwe Bespaartarief van Greenchoice dat sinds kort in de TOP 5 staat.

Stijgen of dalen
Of de tarieven van de variabele contracten op 1 juli en 1 januari zullen stijgen of dalen, is de vraag. Het is mogelijk dat de licht groeiende economie leidt tot een stijging van de olieprijs en dus van de energietarieven. Door nu te kiezen voor een contract met een vaste prijs voor één jaar, vermijdt u dus al twee van deze mogelijke stijgingen. Maar niemand weet hoe lang de crisis gaat duren en wat de olieprijs gaat doen...

Conclusie
Eigenlijk is pas achteraf vast te stellen welke optie de beste is. Of u een vast of variabel tarief moet kiezen, hangt meer af van uw persoonlijke voorkeur. Een ding is zeker: als u nog nooit een contract ondertekend heeft, bent u nog steeds in het bezit van een overeenkomst voor onbepaalde tijd tegen een variabele prijs. Overstappen kan dan op elk moment. En wanneer u elk jaar de moeite neemt om tarieven te vergelijken en gebruikmaakt van een overstapkorting via deze vergelijkingssite, kunt u het meeste geld besparen. Uw voordeel kan oplopen tot  honderden euro's per jaar!

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 2 maart 2010

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie