Voor- en nadelen vast energiecontract
Leestijd: 3 minutenIn de media is de laatste tijd veel te doen over het al dan niet aangaan van een contract met een vaste prijs. Voor u is dit wellicht niet allemaal even overzichtelijk; wat is wijsheid?
Kiezen voor zekerheid of risico
Het voordeel van een vaste prijs is de zekerheid van eenzelfde leveringstarief gedurende de looptijd van het contract. U krijgt hierbij dus niet te maken met tussentijdse tariefswijzigingen, zoals bij variabele tarieven.
Een nadeel aan een vast tarief is dat u niet meeprofiteert van eventuele prijsdalingen in de markt. Verder hoort bij een vast tarief altijd een contract met een bepaalde looptijd; hier zit u dus aan vast, ook wanneer er een betere aanbieding voorbij komt. Wilt u dit contract toch verbreken, dan moet u meestal een opzegvergoeding betalen (max. € 125 voor zowel gas als stroom). Houd er bovendien rekening mee dat contracten met een vaste looptijd vaak stilzwijgend verlengd worden met maximaal een jaar als de looptijd is verstreken. Let op: contracten met een variabel tarief zijn niet altijd voor onbepaalde looptijd, ze kunnen dus wel een einddatum hebben.
Voordelige contracten
Voordelige contracten met een vast tarief zijn op dit moment die van Energie:direct en MAIN Energie. De goedkoopste aanbieding met een variabel tarief heeft Essent. Een standaard huishouden met een gemiddeld gebruik van stroom en gas betaalt de allerlaagste jaarkosten bij de Nederlandse Energie Maatschappij waarbij de stroomprijs een jaar lang vast staat, maar de gasprijs aangepast kan worden per 1 juli. Let er dus goed op of de vaste prijs geldt voor zowel stroom als gas! Zuinige Nederlanders die minder dan gemiddeld verbruiken, zijn het beste uit met het nieuwe Bespaartarief van Greenchoice dat sinds kort in de TOP 5 staat.
Stijgen of dalen
Of de tarieven van de variabele contracten op 1 juli en 1 januari zullen stijgen of dalen, is de vraag. Het is mogelijk dat de licht groeiende economie leidt tot een stijging van de olieprijs en dus van de energietarieven. Door nu te kiezen voor een contract met een vaste prijs voor één jaar, vermijdt u dus al twee van deze mogelijke stijgingen. Maar niemand weet hoe lang de crisis gaat duren en wat de olieprijs gaat doen...
Conclusie
Eigenlijk is pas achteraf vast te stellen welke optie de beste is. Of u een vast of variabel tarief moet kiezen, hangt meer af van uw persoonlijke voorkeur. Een ding is zeker: als u nog nooit een contract ondertekend heeft, bent u nog steeds in het bezit van een overeenkomst voor onbepaalde tijd tegen een variabele prijs. Overstappen kan dan op elk moment. En wanneer u elk jaar de moeite neemt om tarieven te vergelijken en gebruikmaakt van een overstapkorting via deze vergelijkingssite, kunt u het meeste geld besparen. Uw voordeel kan oplopen tot honderden euro's per jaar!
Laatste nieuws
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in mei 2025
1 mei 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van mei 2025
1 mei 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...