De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Wind- en zonne-energie groeien

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Windenergie-rijksoverheid.jpgHet verbruik van hernieuwbare energie uit zon, wind en biomassa op het totale energieverbruik is vorig jaar vrijwel onveranderd gebleven. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Volgens het CBS kwam het aandeel uit groene energie uit op 5,9 procent, tegen 5,8 procent in 2015. Het energieverbruik uit wind en zon steeg, het verbruik uit biomassa nam licht af. 

CBS-hernieuwbare_energie_2016.jpg

Meeste groene energie uit biomassa

De meeste groene energie komt nog altijd uit verbranding, vergisting of vergassing van biomassa: bijna 63 procent. Het energieverbruik uit deze bron is met 2 procent afgenomen, terwijl het energieverbruik uit zon en wind gemiddeld met ruim 20 procent is gestegen. Volgens de CBS-cijfers klom het totale finale energieverbruik in Nederland met bijna 4 procent naar 2119 Petajoule. Omdat het totale energieverbruik is toegenomen, bleef het percentage groene energie op het totaal daardoor vrijwel constant.

Wind- en zonne-energie groeien

Wind- en zonne-energie maken een duidelijke opmars. Vooral door het plaatsen van 600 megawatt (MW) aan windmolens op zee kon het verbruik flink toenemen. De opgestelde capaciteit van zonnepanelen steeg met een recordhoeveelheid van 500 naar 2000 MW.

CBS_wind-en-zonne-energie_2016.jpg

Hernieuwbare energie vooral voor warmte

Energie uit hernieuwbare bronnen wordt verbruikt voor warmte, elektriciteit en vervoer. In 2016 was bijna de helft van het verbruik van hernieuwbare energie bestemd voor warmte, ruim 40 procent voor elektriciteit en een kleine 10 procent voor vervoer.

Vandaag, woensdag 31 mei, wordt door de Tweede Kamer het rapport over duurzame ontwikkeling besproken dat het CBS op 17 mei heeft uitgebracht. 

Lees meer over groene energie en stroom opwekken met zonnepanelen

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 31 mei 2017


Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie