Wind- en zonne-energie groeien
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
Het verbruik van hernieuwbare energie uit zon, wind en biomassa op het totale energieverbruik is vorig jaar vrijwel onveranderd gebleven. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.
Volgens het CBS kwam het aandeel uit groene energie uit op 5,9 procent, tegen 5,8 procent in 2015. Het energieverbruik uit wind en zon steeg, het verbruik uit biomassa nam licht af.
Meeste groene energie uit biomassa
De meeste groene energie komt nog altijd uit verbranding, vergisting of vergassing van biomassa: bijna 63 procent. Het energieverbruik uit deze bron is met 2 procent afgenomen, terwijl het energieverbruik uit zon en wind gemiddeld met ruim 20 procent is gestegen. Volgens de CBS-cijfers klom het totale finale energieverbruik in Nederland met bijna 4 procent naar 2119 Petajoule. Omdat het totale energieverbruik is toegenomen, bleef het percentage groene energie op het totaal daardoor vrijwel constant.
Wind- en zonne-energie groeien
Wind- en zonne-energie maken een duidelijke opmars. Vooral door het plaatsen van 600 megawatt (MW) aan windmolens op zee kon het verbruik flink toenemen. De opgestelde capaciteit van zonnepanelen steeg met een recordhoeveelheid van 500 naar 2000 MW.
Hernieuwbare energie vooral voor warmte
Energie uit hernieuwbare bronnen wordt verbruikt voor warmte, elektriciteit en vervoer. In 2016 was bijna de helft van het verbruik van hernieuwbare energie bestemd voor warmte, ruim 40 procent voor elektriciteit en een kleine 10 procent voor vervoer.
Vandaag, woensdag 31 mei, wordt door de Tweede Kamer het rapport over duurzame ontwikkeling besproken dat het CBS op 17 mei heeft uitgebracht.
Lees meer over groene energie en stroom opwekken met zonnepanelen
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Wat betekent de btw-verlaging per 1 juli voor uw energierekening?
25 juni 2022 De btw op energie gaat per 1 juli omlaag van 21% naar 9%. De verlaging geldt vooralsnog tot 1 januar...
-
ACM: helft van de Nederlanders heeft nu variabel energiecontract
15 juni 2022 Veel Nederlanders maken hun huis energiezuiniger vanwege de torenhoge energieprijzen. Dat maakt de a...
-
Gaslicht.com winnaar Shopping Awards 2022
7 juni 2022
-
Grote verschillen in aanpak btw-verlaging energieleveranciers
2 juni 2022
-
Goed nieuws: we hebben weer een Top 5 energiepakketten
1 juni 2022 1e energieleverancier maakt bekend dat variabele tarieven fors stijgen per 1 juli. Gelukkig kunt u n...