Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Zorgt slimme meter voor nauwkeuriger termijnbedrag?

door Jeanet Woldring 4 reacties Leestijd: 3 minuten

Wie zonnepanelen op zijn dak plaatst, zijn huis isoleert of een warmtepomp aanschaft, gaat niet automatisch een lager termijnbedrag betalen voor gas en stroom. Zelfs als energieleveranciers via een slimme meter op afstand aflezen dat het verbruik daalt. Dat blijkt uit onderzoek van Gaslicht.com. De energievergelijker zocht uit hoe energieleveranciers omgaan met data van slimme meters en welke mogelijkheden ze bieden om het maandelijkse termijnbedrag - ook wel voorschot genoemd - aan te passen. 

Slimme-meter-termijnbedrag.jpg

“In steeds meer woningen in Nederland zit een slimme meter. Aanbieders kunnen, na het krijgen van toestemming van de consument, tot meerdere keren per dag de meterstanden uitlezen. Ze zien dus meteen wanneer je verbruik structureel omlaag gaat, maar er is geen enkele leverancier die vervolgens het termijnbedrag automatisch verlaagt. Daar moet je echt zelf achteraan”, zegt Ben Woldring van Gaslicht.com. Alleen bij easyEnergy, waar je maandelijks je daadwerkelijke verbruik afrekent, worden veranderingen in het verbruik direct meegenomen.  

Historisch energieverbruik niet altijd nauwkeurig

Energieleveranciers bepalen het termijnbedrag door te kijken hoeveel energie er gemiddeld in de afgelopen drie tot vijf jaar verbruikt is op een adres. Dat levert meestal een kostenplaatje op dat aansluit bij het verbruik. Maar als iemand zelf energie gaat opwekken of zijn woning energiezuiniger maakt, is dat gemiddelde niet meer nauwkeurig. 

Dat geldt ook voor de 1,8 miljoen Nederlanders die vorig jaar verhuisden. Hun maandelijkse termijnbedrag wordt gebaseerd op het verbruik van de vorige bewoners. “Als dat een groot gezin was terwijl jij een werkende single bent, is dat bedrag waarschijnlijk te hoog. En als je niets doet, blijf je drie tot vijf jaar lang te veel geld voorschieten. Dat geld krijg je gelukkig wel terug bij de jaarafrekening, maar je hebt hierdoor dus hogere maandlasten.”

Zelf termijnbedrag aanpassen altijd mogelijk

Gaslicht.com bracht in kaart welke mogelijkheden energieleveranciers bieden om het termijnbedrag aan te passen. Dat kan bij alle energieleveranciers. Er zijn wel grote onderlinge verschillen in de aanpassingsmogelijkheden.

Infographic_termijnbedrag_GROOT2.jpg
klik op afbeelding voor vergroting

Zo kun je bij een aantal leveranciers ongelimiteerd verhogen en verlagen, terwijl andere leveranciers grenzen stellen aan de aanpassingsmogelijkheden. Klanten van E.ON kunnen bijvoorbeeld drie keer per jaar hun termijnbedrag bijstellen, bij Nuon kan het voorschot met maximaal 20 procent omlaag. Energieleveranciers geven aan dat ze dit doen om consumenten te beschermen. Door de aanpassingsmogelijkheden te begrenzen, is de kans kleiner dat een klant aan het eind van het jaar moet bijbetalen. 

Informatie lastig te vinden en tegenstrijdig

“Met een telefoontje naar de klantenservice is het vaak wel mogelijk om het bedrag verder omlaag te krijgen”, zegt Ben Woldring. “Wat ons verder opviel is dat informatie op de websites van energieleveranciers vaak lastig te vinden is en dat klantenservicemedewerkers via de mail en telefoon soms andere informatie geven dan online staat. Daar is nog winst te behalen.”

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 13 februari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (4)

Geplaatst door: cor van gils ()

heb nu een 1-jarig contract met budgetenergie. weet niet wanneer dit afloopt. als ik hier wil blijven moet ik dan een overstap maken of gaat dit automatisch onder de nieuwe condities.

Opmerking van de redactie op 13-11-2017
Aan het einde van uw contract zal het automatisch omgezet worden in een contract voor variabele tarieven voor onbepaalde tijd. Daarom raden wij altijd aan om 2 maanden voor het einde van uw contract over te stappen. Wanneer u uw einddatum niet weet kunt u deze navragen bij uw leverancier. Als wij u ergens bij kunnen helpen horen wij het graag van u.
Geplaatst door: J.a. Declercq ()

afbeeding "je termijnbedrag aanpassen"" is niet te lezen ook niet na vergroten,ook niet na afdrukken.

Opmerking van de redactie op 29-09-2017
Wat vervelend dat de afbeelding niet duidelijk te lezen is. Goed dat u het aan ons doorgeeft, zodat wij er naar kunnen kijken. Wij zullen de afbeelding even per e-mail naar u toesturen.
Geplaatst door: A musters ()

Wanneer word de welkomsrpremie verekent

Opmerking van de redactie op 27-09-2017
Energieleveranciers verrekenen of keren de welkomstpremie meestal uit op de jaar- of eindafrekening. Dit kunt u terugvinden in de actievoorwaarden. Komt u er niet uit of heeft u hier nog vragen over? Bel ons gerust op 0342-411350.
Geplaatst door: g. zwering ()

Mijn huidige contract bij Pure energie duurt tot 6 februari 2018. Ik wil overstappen op energiedirect omdat die voor mij op het ogenblik goedkoper is, als mijn contract afgelopen is. Hoe lang van te voren kan ik me daar aanmelden zonder boete te betalen. Ik heb begrepen dat dat 75 dagen van te voren kan maar kan dat haast niet geloven. Dat zou betekenen dat ik nog kan profiteren van de kosten die dit jaar gelden.
Kunt u mij hierover uitsluitsel geven. Alvast bedankt.
vr. gr. Greeth Zwering

Opmerking van de redactie op 26-09-2017
Wanneer uw contract bij Pure Energie afloopt op 6 februari 2018, kan u zich op dit moment nog niet aanmelden voor de aanbieding van Energiedirect.nl. Dit omdat zij een switchtermijn van 75 dagen hanteren. Dat betekend dat uw huidige contract vanaf aanmelden binnen 75 dagen moet aflopen. Als dat niet het geval is en u kiest toch voor de actie, dan zal Energiedirect.nl u zo spoedig mogelijk overnemen. Wat inhoudt dat u een boete zal ontvangen van uw huidige leverancier en een eventuele korting misloopt. Wij raden altijd aan om circa 2 maanden voor de einddatum een overstap in gang te zetten. Op deze manier bent u nooit te vroeg of te laat met uw overstap. Neemt u eind november/begin december gerust even contact met ons op. Dan kunnen we samen nakijken welke aanbieding op basis van uw gegevens het voordeligste is.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.