De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Zekerheid door 40 jaar garantie
  • Historisch snelle terugverdientijd
  • Wij helpen u met de 21% btw-teruggave

Subsidie zonnepanelen 2022

Er is géén landelijke subsidie meer voor het kopen van zonnepanelen. Wel zijn er verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken. Zoals teruggave btw, salderingsregeling, voordelige leningen. Gaslicht.com zet het op een rijtje. 

Subsidie zonnepanelen 2021

Lokale subsidie zonnepanelen 

In 2013 is de landelijke subsidie op zonnepanelen afgeschaft. Echter bepaalt elke gemeente, provincie of regio welke energiemaatregelen gesubsidieerd worden. De energiesubsidiewijzer toont per gemeente alle regelingen voor energiebesparende maatregelen. Per regio lopen de budgetten erg uiteen en geldt er vaak een ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’ principe. Hoe eerder u de subsidie aanvraagt, hoe meer kans u maakt. Er zijn vaak meer subsidies beschikbaar dan u denkt. Onderzoek daarom goed wat uw er in uw regio mogelijk is. 

Zo kunnen particuliere woningeigenaren in het aardbevingsgebied vanaf 10 januari 2022 maximaal € 10.000 subsidie aanvragen voor het verbeteren en verduurzamen van hun woning. De subsidie kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de woning energiezuiniger te maken door zonnepanelen aan te schaffen. Vanaf 6 juli 2022 gaat de derde ronde in. Aanvragen gebeurt deze keer geleidelijk, per gemeente en zonder wachtrij.

Teruggave btw op aanschaf zonnepanelen  

Gaat u voor de eerste keer zonnepanelen kopen? Dan kunt u de btw (21%) terugvragen over de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen. Om de btw terug te vragen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen: 1. U bent particulier 2. uw naam moet op de factuur van de zonnepanelen staan 3. En op het energiecontract én op de factuur van het energiebedrijf.  Vraag de btw terug binnen 6 maanden na het jaar waarin u investeert in zonnepanelen. Koopt u Zonnepanelen Zonder Gedoe bij Gaslicht.com dan regelen wij de btw teruggave voor u. De btw wordt doorgaans binnen 4 tot 6 maanden na aanmelding bij de Belastingdienst rechtstreeks door de Belastingdienst op uw rekeningnummer overgemaakt.

Goed om te weten: per 2023 gaat de btw op aankoop en plaatsing van zonnepanelen op een woning van 21% naar 0%.  Dit staat in het Belastingplan 2023. Mits de Eerste Kamer in december instemt met het Belastingplan wordt het nul-tarief per 1 januari 2023 definitief van kracht.

Energiebespaarlening en Duurzaamheidslening 

U kunt ook geld lenen om zonnepanelen te kopen, bijvoorbeeld met een Energiebespaarlening of Duurzaamheidslening. 

Energiebespaarlening 

De landelijke Energiebespaarlening is bedoeld voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen, zoals zonnepanelen. U mag maximaal 75% van de lening aan zonnepanelen besteden, de andere 25% moet u investeren in andere energiebesparende maatregelen. U kunt de zonnepanelen wel volledig financieren wanneer de kosten maximaal 75% van de totale lening zijn. Een voorbeeld: u leent € 8500. Daarvan mag u maximaal 75%, oftewel € 6375, aan zonnepanelen besteden. De kosten voor uw zonnepanelen zijn echter € 4500, waardoor u deze voor 100% kunt financieren met de Energiebespaarlening. Het overige bedrag besteedt u aan bijvoorbeeld dakisolatie.

 Het bedrag dat u kunt lenen ligt tussen de € 2500 en € 25.000. Wilt u uw huis zeer energiezuinig of zelfs energieneutraal (nul-op-de-meter) maken? Dan kunt u meer lenen, tot maximaal € 65.000. Het rentetarief van de lening staat vast tijdens de looptijd van de lening. De looptijd hangt af van het bedrag dat u leent en ligt tussen de 10 en 20 jaar. Het rentetarief is eveneens afhankelijk van de looptijd en ligt tussen de 2,6% en 2,9% (peildatum mei 2022). De rente van de lening is voor de meeste woningeigenaren fiscaal aftrekbaar. Het kan zijn dat in uw situatie een gewone lening voordeliger is. Vergelijk leningen daarom goed.  

Duurzaamheidslening

Bepaalde gemeenten bieden de SVn Duurzaamheidslening aan waarmee u tegen een lage rente kunt lenen. Kijk op Stimuleringsfonds Volkshuisvesting of uw gemeente de lening aanbiedt en wat de voorwaarden zijn. Leent u geld voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen, dan kunt u onder voorwaarden de betaalde rente en bijbehorende kosten van de geldlening via de aangifte inkomstenbelasting in aftrek brengen. Houd er bij een lening rekening mee dat u maandelijks rente moet betalen. Het duurt dus langer voordat u de zonnepanelen heeft afbetaald. 

Hypotheekverhoging en extra hypotheek 

U kunt er ook voor kiezen om uw hypotheek verhogen of een extra hypotheek af te sluiten. Bepaalde banken bieden de mogelijkheid om de hypotheek op uw woning te verhogen en daarmee uw zonnepanelen te financieren. U leent dan tot 106% van uw woningwaarde. Maar let op: niet alle banken bieden deze mogelijkheid. Daarnaast kan het gebeuren dat de bank door deze hypotheekverhoging de rente verhoogt, omdat een hypotheek tussen 100% en 106% als een verhoogd risico wordt gezien.

Bij het afsluiten van een hypotheek kunt u extra lenen om energiebesparende maatregelen toe te passen. Dit wordt berekend op basis van uw inkomen, tot 6% van de woningwaarde met een maximum van € 9000. Gaat het om een nul-op-de-meterwoning? En is daarbij een zogeheten energieprestatiegarantie afgegeven voor minimaal 10 jaar? Dan kunt u € 25.000 extra lenen.  Bij een woning met ECP 0 of lager zonder energieprestatiegarantie is het mogelijk om maximaal € 15.000 extra te lenen. De (extra) lening mag ook gebruikt worden om een huis te kopen die al erg energiezuinig is. Dit huis moet energielabel A++ of een energie-index van 0.6 hebben (bron: Vereniging Eigen Huis). 

Zijn zonnepanelen ook zonder subsidie interessant? 

Ja, ook zonder subsidie zijn zonnepanelen interessant. Het rendement en de terugverdientijd van zonnepanelen is anno 2022 extra interessant door de extreem gestegen energieprijzen. Met de huidige tarieven van energieleveranciers heeft u de investering in maximaal 4 tot 5 jaar terugverdiend. Na deze terugverdientijd voorziet u uzelf in gratis stroom. Daarnaast gaan zonnepanelen erg lang mee, gemiddeld krijgt u 25 jaar garantie. Zonnepanelen zijn dus al zo winstgevend dat u geen subsidie meer nodig heeft!

Salderingsregeling 

U kunt de stroom die u zelf niet gebruikt, terugleveren aan het stroomnetwerk. Dankzij de salderingsregeling krijgt u een goed tarief voor de stroom die u aan het net levert (net zoveel als voor de stroom die u afneemt van het energiebedrijf). Vanaf 2025 wordt die regeling geleidelijk afgebouwd, maar tot 2031 kunt u er nog gebruik van maken. Vanaf 2025 mag u wel elk jaar wat minder stroom salderen. 

Investeringssubsidie Duurzame Warmtebronnen en Energiebesparing (ISDE) 

Twijfelt u welke energiebesparende maatregel voor u het voordeligste is? De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is beschikbaar voor duurzame warmtebronnen en isolatiemaatregelen. Deze subsidie kunt u gebruiken voor een warmtepomp, zonneboiler, woningisolatie en aansluiting op het warmtenet. Deze subsidie kunt u helaas niet gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen.

Geactualiseerd: woensdag 16 november 2022

Sanne de Jong - Bins
Sanne de Jong - Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Navigatie