De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur

Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Zekerheid door 40 jaar garantie
  • Profiteer direct deze zomer
  • Wij helpen u met de 21% btw-teruggave

Subsidie zonnepanelen 2022

Er is géén landelijke subsidie meer voor het kopen van zonnepanelen. Wel zijn er verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken. Zoals teruggave btw, salderingsregeling, voordelige leningen. Gaslicht.com zet het op een rijtje. 

Subsidie zonnepanelen 2021

Lokale subsidie zonnepanelen 

In 2013 is de landelijke subsidie op zonnepanelen afgeschaft. Echter bepaalt elke gemeente, provincie of regio welke energiemaatregelen gesubsidieerd worden. Per regio lopen de budgetten erg uiteen en geldt er vaak een ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’ principe. Hoe eerder u de subsidie aanvraagt, hoe meer kans u maakt. Er zijn vaak meer subsidies beschikbaar dan u denkt. Zo kan het voorkomen dat een gemeente, provincie of regio geen subsidie uitgeeft voor de aanschaf van zonnepanelen, maar wel voor initiatieven zoals gezamenlijke inkoop van zonnepanelen. Onderzoek daarom goed wat uw er in uw regio mogelijk is. 

Zo kunnen particuliere woningeigenaren in het aardbevingsgebied vanaf 10 januari 2022 maximaal € 10.000 subsidie aanvragen voor het verbeteren en verduurzamen van hun woning. De subsidie kan bijvoorbeeld gebruikt worden om uw woning energiezuiniger te maken door zonnepanelen aan te schaffen. Net als bij de eerste ronde was er een stormloop aan aanvragen en is de subsidiepot al binnen één dag leeg. Op de vraag of er nog een derde ronde voor deze subsidie komt luidt het antwoord: "De oorspronkelijke derde ronde is samengevoegd met de tweede ronde. Het totaal beschikbare budget van 300 miljoen is op. Het SNN gaat niet over de hoogte van het subsidiebudget. Dit is aan het ministerie van Economische Zaken & Klimaat." De kersverse staatssecretaris Vijlbrief voor Mijnbouw en Groningen liet weten te gaan kijken of er meer geld nodig is voor de subsidieregeling.

Teruggave btw op aanschaf zonnepanelen  

Gaat u voor de eerste keer zonnepanelen kopen? Dan kunt u de btw (21%) terugvragen over de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen. Om de btw terug te vragen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen: 1. U bent particulier 2. uw naam moet op de factuur van de zonnepanelen staan 3. En op het energiecontract én op de factuur van het energiebedrijf.  Vraag de btw terug binnen 6 maanden na het jaar waarin u investeert in zonnepanelen (bron: Belastingdienst).

Leningen 

U kunt ook geld lenen om zonnepanelen te kopen, bijvoorbeeld met een Duurzaamheidslening of Energiebespaarlening. Er is een speciale Energiebespaarlening in het leven geroepen om energiebesparende maatregelen te treffen in uw woning. U kunt er ook voor kiezen om uw hypotheek verhogen of een extra hypotheek af te sluiten. Enkele gemeenten bieden de SVn duurzaamheidslening aan waarmee u tegen een lage rente kunt lenen. 

Energiebespaarlening 

Er zijn speciale leningen om uw zonnepanelen te financieren. Zo is er vanuit de overheid het Nationaal Warmtefonds opgericht. Hier kunt u een energiebespaarlening afsluiten om zonnepanelen aan te schaffen. Let er bij deze lening wel op dat maximaal 75% van het geleende bedrag aan zonnepanelen mag worden besteed. U moet minimaal 25% van de lening gebruiken voor een andere energiebesparende maatregel uit de maatregelenlijst. Hiermee wil de overheid het stimuleren om het energieverbruik in woningen nog meer te verlagen. Het bedrag dat u kunt lenen ligt tussen de € 2500 en € 25.000. Wilt u uw huis zeer energiezuinig of zelfs energieneutraal (nul-op-de-meter) maken? Dan kunt u meer lenen, tot maximaal € 65.000.  

Het rentetarief van de lening staat vast tijdens de looptijd van de lening. De looptijd hangt af van het bedrag dat u leent en ligt tussen de 7 en 20 jaar. De rente van de lening is voor de meeste woningeigenaren fiscaal aftrekbaar. De rentetarieven vindt u op energiebespaarlening.nl/particulieren. Echter is een speciale lening voor zonnepanelen niet altijd de beste keus. Het kan zijn dat in uw situatie een gewone lening voordeliger is. Vergelijk leningen daarom goed.  

Hypotheekverhoging 

Bepaalde banken bieden de mogelijkheid om de hypotheek op uw woning te verhogen en daarmee uw zonnepanelen te financieren. U leent dan tot 106% van uw woningwaarde. Maar let op: niet alle banken bieden deze mogelijkheid. Daarnaast kan het gebeuren dat de bank door deze hypotheekverhoging de rente verhoogt, omdat een hypotheek tussen 100% en 106% als een verhoogd risico wordt gezien.

Extra hypotheek 

Bij het afsluiten van een hypotheek kunt u extra lenen om energiebesparende maatregelen toe te passen. Dit wordt berekend op basis van uw inkomen, tot 6% van de woningwaarde met een maximum van € 9.000. Gaat het om een nul-op-de-meterwoning? En is daarbij een zogeheten energieprestatiegarantie afgegeven voor minimaal 10 jaar? Dan kunt u € 25.000 extra lenen.  Bij een woning met ECP 0 of lager zonder energieprestatiegarantie is het mogelijk om maximaal € 15.000 extra te lenen. De (extra) lening mag ook gebruikt worden om een huis te kopen die al erg energiezuinig is. Dit huis moet energielabel A++ of een energie-index van 0.6 hebben (bron: Vereniging Eigen Huis). 

SVn Duurzaamheidslening  

Bepaalde gemeenten bieden de SVn duurzaamheidslening aan. Dit is een lening met een erg lage rente met een looptijd van 10 of 15 jaar, afhankelijk van de hoogte van de lening. Met de SVn duurzaamheidslening kunt u tussen de €2500 en €25.000 lenen. De gemeente kan aan deze lening eisen stellen, dit verschilt per gemeente (bron: Stimuleringsfonds Volkshuisvesting). 

Houd er bij een lening rekening mee dat u maandelijks rente moet betalen. Het duurt dus langer voordat u de zonnepanelen heeft afbetaald. 

Zijn zonnepanelen ook zonder subsidie interessant? 

Ja, ook zonder subsidie zijn zonnepanelen interessant. Door de besparing op uw maandelijkse energierekening verdient u gemiddeld de zonnepanelen terug in 7 jaar. Na deze terugverdientijd voorziet u uzelf in gratis stroom. Daarnaast gaan zonnepanelen erg lang mee, gemiddeld krijgt u 25 jaar garantie. Het geld dat u in zonnepanelen steekt, levert volgens Milieu Centraal net zoveel op als een rente van 4 procent op een spaarrekening (ervan uitgaande dat u de zonnepanelen in 2021 koopt). Zonnepanelen zijn dus al zo winstgevend dat u geen subsidie meer nodig heeft!

Salderingsregeling 

U kunt de stroom die u zelf niet gebruikt, terugleveren aan het stroomnetwerk. Dankzij de salderingsregeling krijgt u een goed tarief voor de stroom die u aan het net levert (net zoveel als voor de stroom die u afneemt van het energiebedrijf). Vanaf 2023 wordt die regeling geleidelijk afgebouwd, maar tot 2030 kunt u er nog gebruik van maken. Vanaf 2023 mag u wel elk jaar wat minder stroom salderen. Let op: dit is nog een wetsvoorstel, het kan nog veranderen (bron: Rijksoverheid). 

Investeringssubsidie Duurzame Warmtebronnen en Energiebesparing (ISDE) 

Twijfelt u welke energiebesparende maatregel voor u het voordeligste is? De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is beschikbaar voor duurzame warmtebronnen en isolatiemaatregelen. Deze subsidie kunt u gebruiken voor een warmtepomp, zonneboiler, woningisolatie en aansluiting op het warmtenet. Deze subsidie kunt u helaas niet gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen.


Geactualiseerd: dinsdag 11 januari 2022

Sanne de Jong - Bins
Sanne de Jong - Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Website van het Jaar

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.

Navigatie