Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Subsidie zonnepanelen 2024

Er is géén landelijke subsidie meer voor het kopen van zonnepanelen. Wel zijn er nog een paar gemeenten die hier subsidie voor geven. Bovendien zijn er verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken. Zoals de salderingsregeling en voordelige leningen. Gaslicht.com zet het op een rijtje. 

Subsidie zonnepanelen 2024

Lokale subsidie zonnepanelen 

Er is geen landelijke subsidie voor zonnepanelen. Echter bepaalt elke gemeente, provincie of regio welke energiemaatregelen gesubsidieerd worden. De Energiesubsidiewijzer toont per gemeente alle regelingen voor energiebesparende maatregelen. Per regio lopen de budgetten erg uiteen en geldt er vaak een ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’-principe. Hoe eerder u de subsidie aanvraagt, hoe meer kans u maakt. Er zijn vaak meer subsidies beschikbaar dan u denkt. Onderzoek daarom goed wat er in uw regio mogelijk is. 

Zo kunnen particuliere woningeigenaren in het aardbevingsgebied maximaal € 10.000 subsidie aanvragen voor het verbeteren en verduurzamen van hun woning. De subsidie kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de woning energiezuiniger te maken door zonnepanelen aan te schaffen. Deze subsidie is in stappen – per gemeente – opengesteld. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft het postcodegebied van de subsidie per 15 november 2023 uitgebreid met een totaal van 29 postcodes verdeeld over 8 gemeenten. Zo’n 14.500 adressen komen daardoor nu ook in aanmerking voor de subsidie. Er is voldoende geld beschikbaar voor iedereen die in aanmerking komt voor deze subsidie. Ook heeft u voldoende tijd - tot en met 31 december 2025 - om uw aanvraag te doen en vier jaar de tijd om de werkzaamheden uit te (laten) voeren. 

Tot 2023 teruggave btw op aanschaf zonnepanelen  

Ging u voor 2023 zonnepanelen kopen? Dan kunt u de btw (21%) terugvragen over de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen. Kocht u Zonnepanelen Zonder Gedoe bij Gaslicht.com, dan regelen wij de btw teruggave voor u. De btw wordt doorgaans binnen 4 tot 6 maanden na aanmelding bij de Belastingdienst rechtstreeks door de Belastingdienst op uw rekeningnummer overgemaakt.

Goed om te weten: vanaf 2023 is er geen btw meer op zonnepanelen.

Energiebespaarlening en Duurzaamheidslening 

U kunt ook geld lenen om zonnepanelen te kopen, bijvoorbeeld met een Energiebespaarlening of Duurzaamheidslening. 

Energiebespaarlening 

De landelijke Energiebespaarlening is een aantrekkelijke lening waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringen voor hun eigen woning kunnen financieren. Het Warmtefonds wil het mogelijk maken dat iedere eigenaar-bewoner de eigen woning kan verduurzamen. Daarom komen ook huizenbezitters die ouder zijn dan 75 jaar of onvoldoende leenruimte hebben mogelijk in aanmerking voor deze lening.

De lening is bedoeld voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen, zoals zonnepanelen. Sinds 1 juni 2022 kunt u bij het Warmtefonds 100% van het leenbudget (in plaats van 75%) aan zonnepanelen besteden en u hoeft daarnaast niet ook te investeren in minimaal een extra maatregel. Met zonnepanelen wekt u zelf uw stroom op en bespaart u direct op energiekosten.

Duurzaamheidslening

Bepaalde gemeenten bieden de SVn Duurzaamheidslening aan waarmee u tegen een lage rente kunt lenen. Kijk op Stimuleringsfonds Volkshuisvesting of uw gemeente de lening aanbiedt en wat de voorwaarden zijn. Leent u geld voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen, dan kunt u onder voorwaarden de betaalde rente en bijbehorende kosten van de geldlening via de aangifte inkomstenbelasting in aftrek brengen. Houd er bij een lening rekening mee dat u maandelijks rente moet betalen. Het duurt dus langer voordat u de zonnepanelen heeft afbetaald. 

Hypotheekverhoging en extra hypotheek 

U kunt er ook voor kiezen om uw hypotheek te verhogen of een extra hypotheek af te sluiten. Bepaalde banken bieden de mogelijkheid om de hypotheek op uw woning te verhogen en daarmee uw zonnepanelen te financieren. U leent dan tot 106% van uw woningwaarde. Maar let op: niet alle banken bieden deze mogelijkheid. Daarnaast kan het gebeuren dat de bank door deze hypotheekverhoging de rente verhoogt, omdat een hypotheek tussen 100% en 106% als een verhoogd risico wordt gezien.

Bij het afsluiten van een hypotheek kunt u extra lenen om energiebesparende maatregelen toe te passen. Dit wordt berekend op basis van uw inkomen, tot 6% van de woningwaarde met een maximum van € 9000. Gaat het om een nul-op-de-meterwoning? En is daarbij een zogeheten energieprestatiegarantie afgegeven voor minimaal 10 jaar? Dan kunt u € 25.000 extra lenen.  Bij een woning met ECP 0 of lager zonder energieprestatiegarantie is het mogelijk om maximaal € 15.000 extra te lenen. De (extra) lening mag ook gebruikt worden om een huis te kopen dat al erg energiezuinig is. Dit huis moet energielabel A++ of een energie-index van 0.6 hebben (bron: Vereniging Eigen Huis). 

Zijn zonnepanelen ook zonder subsidie interessant? 

Ja, ook zonder subsidie zijn zonnepanelen interessant. Het rendement en de terugverdientijd van zonnepanelen zijn anno 2024 zeer interessant. Met de huidige tarieven van energieleveranciers heeft u de investering in 4 tot 6 jaar terugverdiend. Na deze terugverdientijd voorziet u uzelf van gratis stroom. Daarnaast gaan zonnepanelen erg lang mee, gemiddeld krijgt u 25 jaar garantie. Zonnepanelen zijn dus al zo winstgevend dat u geen subsidie meer nodig heeft! Volgens Milieu Centraal levert het geld dat u in zonnepanelen steekt net zoveel op als een rente van 6 procent op een spaarrekening. Ervan uitgaande dat u de zonnepanelen in 2024 koopt.

Salderingsregeling 

U kunt de stroom die u zelf niet gebruikt, terugleveren aan het stroomnetwerk. Dankzij de salderingsregeling krijgt u een goed tarief voor de stroom die u aan het net levert (net zoveel als voor de stroom die u afneemt van het energiebedrijf). Het wetsvoorstel over het afbouwen van de salderingsregeling is in februari 2024 weggestemd door de Eerste Kamer. U kunt de komende tijd dus blijven salderen. 

Investeringssubsidie Duurzame Warmtebronnen en Energiebesparing (ISDE) 

Twijfelt u welke energiebesparende maatregel voor u het voordeligste is? De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is beschikbaar voor duurzame warmtebronnen en isolatiemaatregelen. Deze subsidie kunt u gebruiken voor een warmtepomp, zonneboiler, woningisolatie en aansluiting op het warmtenet. Vanaf 1 januari 2024 wordt de Investeringssubsidie opnieuw beschikbaar gesteld, onder meer voor isolerende maatregelen of een (hybride) warmtepomp. Deze subsidie kunt u helaas niet gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen.

Ook interessant bij dit onderwerp:

Geactualiseerd: donderdag 15 februari 2024

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Website van het Jaar Shopping Awards

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.