Genomineerd voor 2021!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Ontdek wat zonnepanelen opleveren
Zonnepanelen kopen

Subsidie zonnepanelen 2021

De aanschaf van zonnepanelen kan een flinke uitgave zijn. Tot 2013 was er een landelijke subsidie beschikbaar om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Deze regeling is afgeschaft. Ook de lokale subsidies lopen terug. Wel zijn er gunstige financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken. Zoals teruggave btw, salderingsregeling, voordelige leningen. 

Subsidie zonnepanelen 2021

Lokale subsidie zonnepanelen 

Sinds 2013 is de landelijke subsidie voor zonnepanelen afgeschaft. Echter bepaalt elke gemeente, provincie of regio welke energiemaatregelen er gesubsidieerd worden. Per regio lopen de budgetten erg uiteen en geldt er vaak een ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’ principe. Hoe eerder u de subsidie aanvraagt, hoe meer kans u maakt.  

Er zijn vaak meer subsidies beschikbaar dan u denkt. Zo kan het voorkomen dat een gemeente, provincie of regio geen subsidie uitgeeft voor de aanschaf van zonnepanelen, maar wel voor initiatieven zoals gezamenlijke inkoop van zonnepanelen. Onderzoek daarom goed wat uw er in uw regio mogelijk is.  

BTW teruggave op aanschaf zonnepanelen  

Als u voor de eerste keer zonnepanelen aanschaft, kunt u de btw (21%) die u hierover heeft betaald, terugvragen. Om de btw terug te vragen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. U moet particulier zijn, uw naam moet op de factuur van de zonnepanelen en op de factuur van het energiebedrijf staan en u moet de btw binnen 6 maanden na het jaar waarin u de zonnepanelen aanschaft terugvragen. Echter gaat het hierbij wel alleen over de btw over de investering, dus de aanschaf van de panelen. De kosten van de installatie van zonnepanelen worden niet als investering gezien. Net als over de stroom die u opwekt, moet u hier wel btw over betalen. (Bron: Belastingdienst) 

Leningen 

Als er in uw regio geen subsidies beschikbaar zijn, kunt u kiezen voor een lening. Er is een speciale Energiebespaarlening in het leven geroepen om energiebesparende maatregelen te treffen in uw woning. U kunt er ook voor kiezen om uw hypotheek verhogen of een extra hypotheek af te sluiten. Enkele gemeenten bieden de SVn duurzaamheidslening aan waarmee u tegen een lage rente kunt lenen. 

Energiebespaarlening 

Er zijn speciale leningen om uw zonnepanelen te financieren. Zo is er vanuit de overheid het Nationaal Warmtefonds opgericht. Hier kunt u een energiebespaarlening afsluiten om zonnepanelen aan te schaffen. Let er bij deze lening wel op dat maximaal 75% van de lening aan zonnepanelen mag worden besteed. U moet minimaal 25% van de lening gebruiken voor een andere energiebesparende maatregel uit de maatregelenlijst. Hiermee wil de overheid het stimuleren om het energieverbruik in woningen nog meer te verlagen. (Bron: Nationaal Warmtefonds) 

Echter is een speciale lening voor zonnepanelen niet altijd de beste keus. Het kan zijn dat in uw situatie een gewone lening voordeliger is. Vergelijk leningen daarom goed.  

Hypotheekverhoging 

Bepaalde banken bieden de mogelijkheid om de hypotheek op uw woning te verhogen en daarmee uw zonnepanelen te financieren. U leent dan tot 106% van uw woningwaarde. Maar let op: niet alle banken bieden deze mogelijkheid. Daarnaast kan het voorvallen dat de bank door deze hypotheekverhoging de rente verhoogt, omdat een hypotheek tussen 100% en 106% als een verhoogd risico wordt gezien. (Bron: Vereniging Eigen Huis) 

Extra hypotheek 

Bij het afsluiten van een hypotheek kunt u extra lenen om energiebesparende maatregelen toe te passen. Dit wordt berekend op basis van uw inkomen, tot 6% van de woningwaarde met een maximum van €9.000. Bij een nul-op-de-meterwoning of een woning met EPC0 of lager kunt u  tot €25.000 extra lenen. Hierbij is de voorwaarde dat de energieprestatiegarantie minimaal 10 jaar is. De (extra) lening mag ook gebruikt worden om een huis te kopen die al erg energiezuinig is. Dit huis moet energielabel A++ of een energie-index van 0.6 hebben. (Bron: Vereniging Eigen Huis) 

SVn Duurzaamheidslening  

Bepaalde gemeenten bieden de SVn duurzaamheidslening aan. Dit is een lening met een erg lage rente met een looptijd van 10 of 15 jaar, afhankelijk van de hoogte van de lening. Met de SVn duurzaamheidslening kunt u tussen de €2.500 en €25.000 lenen. De gemeente kan aan deze lening eisen stellen, dit verschilt per gemeente. (Bron: Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) 

Houd er bij een lening rekening mee dat u maandelijks rente moet betalen. Het duurt dus langer voordat u de zonnepanelen heeft afbetaald. 

Zijn zonnepanelen ook zonder subsidie interessant? 

Ja, ook zonder de landelijke of lokale zonnepanelen subsidie zijn zonnepanelen interessant. Door de besparing op uw maandelijkse energierekening verdient u gemiddeld de zonnepanelen terug in 7 jaar. Na deze terugverdientijd voorziet u uzelf in gratis stroom. Daarnaast gaan zonnepanelen erg lang mee, gemiddeld krijgt u 25 jaar garantie. Alleen de omvormer gaat minder lang mee, hier krijgt u 5 of 10 jaar garantie op. De vervanging van de omvormer is meegerekend in de terugverdientijd.   

Salderen 

U kunt de stroom die u zelf niet gebruikt, terugleveren aan het stroomnetwerk. Hiervoor krijgt u een vergoeding, dit wordt salderen genoemd. Salderen is het ‘wegstrepen’ van opgewekte stroom tegenover stroom die u afneemt van uw energieleverancier. Het wegstrepen is tegen hetzelfde tarief (22 cent/kWh), inclusief de belastingen. Vanaf 2023 tot 2031 wordt de salderingsregeling van opgewekte zonne-energie langzaam afgebouwd. Hierdoor mag u vanaf 2023 elk jaar minder stroom ‘wegstrepen’. Het salderen stopt helemaal in 2031. Vanaf 2031 krijgt u een vergoeding voor elke kWh die u ongesaldeerd teruglevert aan het netwerk. (Bron: Rijksoverheid) 

Investeringssubsidie Duurzame Warmtebronnen en Energiebesparing (ISDE) 

Twijfelt u welke energiebesparende maatregel voor u het voordeligste is? De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is beschikbaar voor duurzame warmtebronnen en isolatiemaatregelen. Deze subsidie kunt u gebruiken voor een warmtepomp, zonneboiler, woningisolatie en aansluiting op het warmtenet. Deze subsidie kunt u helaas niet gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen.

Website van het Jaar

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.

Navigatie