Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Cv-ketels op gas vooralsnog toegestaan in appartementen en monumenten

door Ӕde de Jong Leestijd: 3 minuten

We moeten voor 2050 van het gas af. Duurzaam verwarmen met warmtepompen heeft de toekomst. Als je cv-ketel op gas na 1 januari 2026 kapot gaat, moet je die daarom verplicht vervangen door een (hybride) warmtepomp. Om te zorgen dat meer mensen dit gaan doen, stelt de overheid renteloze leningen en subsidies beschikbaar. Het kabinet vindt het namelijk belangrijk dat het betaalbaar blijft om je huis te verwarmen. Maar niet iedereen hoeft na 2026 een warmtepomp te kopen, er zijn een paar uitzonderingen. Lees hier waar je aan toe bent.

Wat zijn de uitzonderingen?

Eigenaren van appartementen, flats en monumenten hoeven vooralsnog geen (hybride) warmtepomp aan te schaffen. Het uitgangspunt van het kabinet is namelijk dat mensen hun huis ‘comfortabel en betaalbaar’ moeten verwarmen. In appartementen en monumenten is dat vaak niet mogelijk:

  • In gestapelde woningen is het moeilijker om warmtepompen te installeren. Vaak is er geen ruimte.
  • Meestal moet er dan verbouwd worden. Daardoor is de installatie van een warmtepomp niet meer betaalbaar. 
  • In appartementencomplexen heeft de een meer last van een warmtepomp dan de ander, bijvoorbeeld omdat de warmtepomp in de kelder komt of op de gevel.
  • Warmtepompen zorgen voor te veel geluidsoverlast en een geluidswerende kast neemt in appartementen te veel ruimte in. 

In appartementen en monumenten zorgt de installatie van een warmtepomp op dit moment nog voor te veel kosten en gedoe. Daarom heeft minister Hugo de Jonge besloten dat eigenaren van appartementen en monumenten nog geen warmtepomp hoeven aan te schaffen. Mogelijk verandert dat als warmtepompen in de toekomst stiller, kleiner en goedkoper worden. Warmtepompen zullen de komende jaren namelijk sneller beter worden nu ze de norm worden.

Waarom zijn warmtepompen niet verplicht in monumenten?

In veel gevallen heb je een vergunning nodig als je aanpassingen wilt maken aan een monument. Dus ook voor een warmtepomp. Bewoners van monumenten kunnen in de problemen komen als warmtepompen in hun geval verplicht worden. Stel: je woont in een monument en je cv-ketel gaat stuk. Dan zou je eerst een vergunning moeten regelen voordat je de verplichte warmtepomp kunt laten installeren en je huis weer kunt verwarmen. Door warmtepompen voor deze groep niet verplicht te maken, geeft minister De Jonge eigenaren van monumenten wat extra tijd om een duurzame oplossing te zoeken. 

Het warmtenet: een ander duurzaam alternatief

De uitzondering geldt ook voor huizen die binnen tien jaar op het warmtenet aangesloten zullen worden, omdat deze huiseigenaren anders in tien jaar tijd twee keer moeten investeren. En een warmtepomp terugverdienen kost tijd, ongeveer 7 jaar. Daarnaast is het warmtenet net als een warmtepomp een duurzaam alternatief voor een cv-ketel op gas. 

Cv-ketel op gas nog steeds toegestaan in appartementen
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 2 mei 2023

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.