Hoe ziet je jaarafrekening eruit als je zonnepanelen hebt?
Leestijd: 3 minutenDe jaarafrekening is vrij ingewikkeld. Je ziet de leveringskosten, netbeheerkosten en energiebelastingen. Als je zonnepanelen hebt, komen daar nog terugleverkosten en terugleververgoedingen bij. Niet echt duidelijk. Daarom leggen wij je energierekening stap voor stap uit.
Je energierekening in het kort:
1. Leveringskosten
a) Verbruikskosten
b) Vaste leveringskosten
2. Netbeheerkosten
a) Capaciteitstarief
b) Vastrecht
c) Periodieke aansluitvergoeding
d) Meettarief
3. Overheidsheffingen
a) Energiebelasting
b) Btw
4. Terugleverkosten zonnepanelen
5. Terugleververgoeding zonnepanelen
Onderdelen voor alle energiegebruikers
1. Leveringskosten (46% van de rekening in 2025)
Leveringstarieven
Dit zijn de tarieven die je betaalt voor stroom en gas. Deze tarieven kunnen vast, variabel of dynamisch tarief zijn.
- Bij een vast contract zet je je leveringskosten voor 1, 2 of 3 jaar vast. Wat de markt ook doet, jouw tarieven blijven gelijk.
- Bij een variabel contract heb je variabele tarieven. Meestal wijzigen je leveringstarieven elk halfjaar, maar soms gebeurt het ook vaker. Lees de voorwaarden van je contract dus goed door.
- Een dynamisch contract is heel flexibel. De gasprijs verandert elke dag. De stroomprijs zelfs per uur. Je krijgt die tarieven een dag van tevoren door van je energieleveranciers.
Dit zijn de voor- en nadelen van elk soort contract.
Vaste leveringstarieven
Dit noemden we vroeger “vastrecht”. Deze kosten staan los van je verbruik. Je betaalt je leverancier elke maand een vast bedrag voor administratiekosten en overige kosten.
Energieleveranciers spelen met dit bedrag. Sommige energieleveranciers rekenen een hoog vast bedrag per maand, maar lage tarieven voor het verbruik - of andersom. Als je veel of juist weinig energie verbruikt, is het dus belangrijk om de vaste leveringskosten goed te vergelijken. Dat hoef je gelukkig niet zelf te doen, want onze vergelijker houdt overal rekening mee.
Let op: als je zonnepanelen hebt, brengen sommige energieleveranciers je hogere vaste leveringstarieven in rekening.
2. Netbeheerkosten (25% van de energierekening in 2025)
Deze kosten rekent de netbeheerder voor het onderhoud van het energienet. Je betaalt dit aan je energieleverancier, die het verrekent met de netbeheerder. Dit zijn vaste bedragen, die elk jaar door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vastgesteld worden.
Netbeheerkosten bestaan uit:
- Capaciteitstarief (voor het transport van stroom en gas)
- Vastrecht (vast bedrag voor administratiekosten)
- Periodieke aansluitvergoeding (voor het beheer van uw aansluiting)
- Meettarief (voor het gebruik en het beheer van uw energiemeter)
3. Overheidsheffingen
De overheidsheffingen bestaan uit energiebelasting (12% van de energierekening in 2025) en btw (17%).
Onderdelen zonnepanelenbezitters
Heb je zonnepanelen, dan zie je op je jaarafrekening ook:
- Hoeveel stroom je hebt teruggeleverd en gesaldeerd
- Hoeveel terugleververgoeding je eventueel krijgt
- Hoeveel terugleverkosten je betaalt
4. Terugleverkosten
In Nederland wekken we steeds meer zonne-energie op. Het stroomnet raakt daardoor vaker overbelast, wat leidt tot netcongestie. Daarnaast blijft de salderingsregeling tot 2027 bestaan. Daarom rekenen vrijwel alle energieleveranciers terugleverkosten aan zonnepaneeleigenaren.
De meest voorkomende manieren waarop ze dat doen zijn:
- Schalen/staffels: bij een bepaald verbruik betaal je jaarlijks een vast bedrag
- Per kWh
5. Terugleververgoeding
Gelukkig levert stroom terugleveren meer op dan het kost. Dat komt door de salderingsregeling, maar ook door de terugleververgoeding die energieleveranciers aan zonnepaneelbezitters betalen. Als je meer teruglevert dan afneemt, krijg je over dat deel een terugleververgoeding per teruggeleverde kWh. Hoeveel verschilt per leverancier.
Eenvoudig energiecontracten vergelijken
Ben je het overzicht kwijt? Geen zorgen. De vergelijker op Gaslicht.com houdt rekening met alle verschillende kostenposten. Daardoor staat het goedkoopste pakket gewoon bovenaan.

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer en AI-specialist bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.