Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Je energiecontract openbreken: slim of niet?

door Rosalinde van Asselt Leestijd: 3 minuten

Zul je net zien. Heb je jouw tarieven voor 3 of 5 jaar vastgezet, daalt de prijs voor gas en stroom ineens. Of je krijgt onenigheid met je energieleverancier. Kun je dan je energiecontract openbreken?   Het antwoord is ja! Dat kan altijd. De vraag is alleen of het ook slim is. Als je namelijk overstapt voordat je contract afloopt, betaal je een opzegvergoeding. De hoogte van deze ‘boete’ hangt af van hoe lang jouw contract nog loopt.

Zo hoog zijn de opzegvergoedingen

 Hoe lang duurt het nog voordat je contract afloopt?  Maximale boete?
 korter dan 1,5 jaar  50 euro
 1,5 - 2 jaar  75 euro
 2 tot 2,5 jaar  100 euro
 langer dan 2,5 jaar  125 euro

Na afloop van je contract krijg je automatisch een contract voor onbepaalde tijd. Dat contract loopt door tot je overstapt of een ander contract bij je leverancier afsluit. Dat kan op elk moment. Als je dus nog nooit bent overgestapt of je contract verlengd hebt, kan je op elk moment boetevrij weg. En even voor de zekerheid: bij de servicedesk krijg ik vaak de vraag of je bij een jaarcontract ook een boete krijgt als je na dat jaar overstapt, dus binnen 1,5 jaar. Maar dat is niet het geval, omdat het contract dan immers al is afgelopen.

Goed om in je achterhoofd te houden

  • De genoemde opzegvergoeding is per product. Als je voor gas én elektriciteit een nieuwe leverancier kiest, betaal je het dubbele boetebedrag.
  • Als je overstapt voordat je contract is afgelopen, vervalt ook je eventuele korting.
  • Sommige leveranciers bieden aan om jouw boete te vergoeden als je naar hen overstapt. Soms geldt een maximaal bedrag van 50 euro per product.
  • Op 1 juni 2023 veranderen de regels omtrent de opzegvergoeding. De opzegboete is dan gelijk aan het verlies dat je leverancier maakt omdat je het contract niet uitzit.

Laat ons meekijken voor een advies op maat

Of het aantrekkelijk is om een lopend contract open te breken? Dat verschilt per situatie. Vaak is het slim om je contract uit te dienen. Maar soms zijn de tarieven die je ergens anders kunt krijgen zoveel lager, dat een overstap ondanks de boete aantrekkelijk is. Hoe hoger je verbruik, hoe groter de kans dat dit zo is. Ook kan een eventuele korting bij je nieuwe leverancier de opzegvergoeding compenseren. We kijken en rekenen graag even met je mee wat in jouw geval de beste keuze is. Bel ons (0342 - 411 350) of stuur een mailtje (info[at]gaslicht.com) met: je adresgegevens, huidige tarieven en vaste leveringskosten, de hoogte van je huidige korting en de resterende looptijd van je contract.

Tip: ga voor een contract met een korte looptijd

Misschien vraag je je af wat slim is om op dit moment te kiezen: een contract met een korte of lange looptijd. Helaas kan ik niet in de toekomst kijken, maar zelf kies ik voor een éénjarig contract. Die zijn nu het voordeligst en ook uit voorgaande jaren blijkt achteraf dat een éénjarig contract altijd voordeliger was. Ik loop inderdaad het risico dat de tarieven stijgen en ik volgend jaar meer ga betalen voor gas en stroom. Maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het feit dat ik elk jaar een leuke korting ontvang!

Je energiecontract openbreken: slim of niet?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 1 juni 2023

Rosalinde van Asselt
Rosalinde van Asselt Site Information Employee

Ik ben Rosalinde, sinds september 2012 werkzaam voor Gaslicht.com. Ik ben begonnen als medewerker op de servicedesk. Het beantwoorden van vragen en helpen van klanten heb ik altijd heel erg leuk gevonden. Na ruim 4 jaar servicedesk ben ik overgegaan naar Site Information. Dit is weer een hele andere kant van Gaslicht.com maar zeker ook erg leuk. Samen met collega’s hou ik de website up to date en zorg ik ervoor dat alle tarieven en acties goed op de website staan. Zo kan iedereen blijven vergelijken en besparen, mijn visie: Klant is koning.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.