Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Wat staat er in het maandelijks energierapport?

door Ӕde de Jong Leestijd: 3 minuten

Klanten met een slimme meter ontvangen elke maand een energierapport van hun energieleverancier. Dat is verplicht. Voorheen heette dit het verbruikskostenoverzicht (VKO). Hierin staat hoeveel energie je de vorige maand daadwerkelijk hebt verbruikt en wat dat kost. Ook kun je zien of je meer energie hebt verbruikt dan vorig jaar. Handig, want door inzicht in je verbruik te krijgen, kun je besparen op je energierekening!

Wat staat er in je maandelijks energierapport? 

Je ziet in het maandelijks energierapport hoeveel:

  • energie je de afgelopen maand hebt verbruikt. 
  • energie je in dezelfde maand een jaar eerder hebt verbruikt, tenzij je bent overgestapt. In onze verbruiksapp Bencompare behoud je al je verbruiksgegevens wanneer je overstapt naar een andere energieleverancier.
  • energie vergelijkbare gezinnen in vergelijkbare woningen in dezelfde periode hebben verbruikt.
  • je energieverbruik van het landelijk gemiddelde afwijkt. 

Zo ziet het energierapport van Vattenfall er bijvoorbeeld uit:

landelijkgemiddelde-energierapport2-2021.jpg

Zonnepanelen en stroom terugleveren

Als je zonnepanelen hebt, krijg  je ook een overzicht van de teruggeleverde stroom. Het aantal kWh uur stroom dat je hier ziet, is altijd lager dan het getal dat de omvormer aangeeft. Want een deel van de stroom gebruik je zelf en lever je dus niet terug. Door inzicht te krijgen in je verbruik kun je bewuster omgaan met energie. Als je meer stroom hebt teruggeleverd dan verbruikt, krijg je een terugleververgoeding. Deze verrekent de energieleverancier op je jaarafrekening.

Waar kun je je energierapport vinden?

Je energieleverancier stuurt je maandelijks via e-mail een energierapport. Dit energierapport kun je terugvinden door in te loggen op de website of in de app van je leverancier. 

Het maandelijks energierapport is geen energierekening

Het energierapport is bedoeld om inzicht te geven in je verbruik. Het is geen rekening. Je betaalt gewoon elke maand je termijnbedrag en na een jaar wordt er gekeken of je moet bijbetalen of geld terugkrijgt. Het resultaat zie je op je jaarafrekening.

Wanneer krijg je geen maandelijks energierapport?

In sommige gevallen krijg je geen maandelijks energierapport.

  • Als je geen slimme meter hebt voor gas en stroom.
  • Wanneer je hebt aangegeven dat je slimme meter niet uitgelezen mag worden door de energieleverancier.
  • In het geval er iets fout gaat bij het uitlezen van de slimme meter. 

Houd de vinger aan de pols met Bencompare

Ben je overgestapt? In Bencompare behoud je al je verbruiksgegevens wanneer je overstapt naar een andere energieleverancier. Wil je al je gegevens in een handig overzicht? En wil je elke dag weten waar je aan toe bent? Installeer dan de Bencompare-app. In de Bencompare-app kun je gratis je slimme meter koppelen en krijg je grip op je energieverbruik. Je ziet per uur, week, maand en jaar hoeveel elektriciteit en gas je verbruikt. Daarnaast behoud je het inzicht wanneer je overstapt naar een andere energieleverancier. In Bencompare staan al je contracten, zoals energiecontracten, verzekeringen, telefoon- en internetabonnementen, overzichtelijk op één plaats.

Wat staat er in het maandelijks energierapport?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 5 december 2023

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.