De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Energietarief vastzetten: hoe doe ik dat?

door Maartje Sebek

Met de stijgende energietarieven zit er een flink hogere energierekening aan te komen. Het advies? Overweeg om een 1-jarig contract af te sluiten met vaste tarieven. Uit onderzoek is gebleken dat het energietarief vastzetten voor 1 jaar de afgelopen jaren de meest voordelige optie was. Maar hoe doe je dit? Dat leg ik je uit.

Stijgende energietarieven

Voordat ik uitleg hoe het energietarief vastzetten gaat, neem ik je even mee in een stukje achtergrondinformatie over de trend in de energietarieven. Door de coronacrisis waren de energieprijzen het afgelopen jaar historisch laag. Maar inmiddels is dat niet meer het geval. Een gemiddeld huishouden dat nu een energiecontract afsluit is op jaarbasis 125 euro duurder uit dan vier maanden geleden. En naar verwachting zullen de variabele energietarieven per 1 juli gemiddeld met zo’n 200 euro per jaar omhoog gaan.

Energietarief vastzetten: hoe doe ik dat? Energietarief vastzetten: hoe doe ik dat?

Energietarief vastzetten, hoe werkt dit?

Daarmee is ons advies om te overwegen de energietarieven voor 1 jaar vast te zetten. Een contract met vaste tarieven betekent dat je gedurende de looptijd van je contract dezelfde prijs betaalt per kWh stroom of m³ gas.  Bij een contract met variabele energietarieven kunnen de tarieven jaarlijks per 1 juli en 1 januari wijzigen. Het energietarief vastzetten doe je dus door een contract met vaste energietarieven af te sluiten. Het is meestal het verstandigst om energietarieven voor 1 jaar vast te zetten. Vergelijk via Gaslicht.com het hele aanbod en vindt het goedkoopste energiecontract. Daarnaast ontvang je met een overstap ook een cashback tot wel 350 euro. Zo hou je je energierekening zo laag mogelijk.

Het juiste overstapmoment

Als je gaat overstappen van energieleverancier is het belangrijk om te controleren of dit voor jou het juiste overstapmoment is.

Nog nooit overgestapt van energieleverancier?

Als je nog nooit bent overgestapt van energieleverancier, dan is de kans groot dat je een contract voor onbepaalde tijd hebt. Check dit voor de zekerheid nog bij je energieleverancier. Mocht je een contract voor onbepaalde tijd hebben, dan kun je op ieder moment overstappen. De nieuwe leverancier zegt dan automatisch je oude contract op. Uiteraard heb je recht op een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen en een opzegtermijn van maximaal 30 dagen.

Al vaker overgestapt?

De meeste energiecontracten worden afgesloten voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Je kunt ongeveer 6 tot 8 weken vóór afloop van het contract overstappen. Het is belangrijk dat je de exacte einddatum van je contract invoert. Energieleveranciers kunnen de einddatum van je energiecontract sinds februari 2020 niet langer inzien. Stap je te vroeg over, dan kan het zijn dat je een opzegvergoeding moet betalen. Dit is 50 euro per product als je contract nog minder dan 1,5 jaar loopt. Heb je een contract voor zowel stroom als gas? Dan is de opzegvergoeding dus 100 euro. Door het opzoeken van je einddatum kun je makkelijk voorkomen dat je dit moet betalen. 

Einddatum energiecontract

Het is dus duidelijk, voor het overstappen heb je de einddatum van je huidige energiecontract nodig. Deze einddatum kun je op verschillende plekken vinden:

  • Mijn-omgeving – Log in op de website van je energieleverancier. Vaak vind je de einddatum dan bij contractgegevens of je producten.
  • Bevestigingsmail – De einddatum staat op de contractbevestiging van je huidige leverancier, deze wordt vaak per e-mail verstuurd.
  • Klantenservice – Neem bij twijfel contact op met je huidige leverancier. Zij kunnen je ook vertellen wat de einddatum is.

Voordeligste energieleverancier van 2021

Met overstappen kun je veel geld besparen, dit is inmiddels bij veel huishoudens wel bekend. Zeker nu de energietarieven fors stijgen is het verstandig om het energietarief vastzetten te overwegen. Maar vergelijk dan wel eerst de energieleveranciers. Zo vind je de goedkoopste energieleverancier voor je persoonlijke situatie. Onze energievergelijker staat standaard gerangschikt op prijs. Het goedkoopste energiecontract staat altijd bovenaan. Van welke energieleverancier dit contract is, hangt voornamelijk af van het verbruik. Als je bijvoorbeeld veel gas verbruikt, dan is een leverancier met een laag gastarief voordelig. Daarnaast beïnvloeden je persoonlijke voorkeuren ook welke energieleverancier het voordeligste contract biedt. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat een leverancier groene energie uit Nederland levert? Dan kun je dit filter aanzetten. Niet alleen staat dan het goedkoopste energiecontract bovenaan, maar bevatten de resultaten ook allemaal duurzame energie uit eigen land.

Hulp nodig? Wij zijn dagelijks bereikbaar

Kortom, je energietarief vastzetten is heel eenvoudig. Twijfel je nog over het overstapproces? Lees dan ook de blog vergelijken en overstappen: waar moet ik op letten? eens. Natuurlijk staan onze energie-experts dagelijks voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. 

servicedeskcontactform.png

Stijgende energierekening | energietarief vastzetten
Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 26 mei 2021

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje is sinds 2019 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com. Haar werkzaamheden zijn ontzettend veelzijdig, van het bedenken en uitvoeren van media- en marketingcampagnes tot contact met energieleveranciers over nieuwe energie producten en diensten. Daardoor is Maartje altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de energiemarkt.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden
Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie