Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Vergelijk energie in Noord-Brabant

Selecteer uw situatie (stap 2 van 2)

De standaard leverancier in de provincie Noord-Brabant is energieleverancier Essent. Een uitzondering hierop vormde de regio Eindhoven. De energiemarkt is in 2004 geliberaliseerd. Sindsdien mag u zelf uw energie vergelijken en een andere energieleverancier kiezen. Bent u nog nooit overgestapt, dan heeft u op dit moment een contract voor de levering van gas en/of elektriciteit bij Essent.

Energieprijzen: verschillen tussen de energie aanbieders

Energieleveranciers bepalen zelf de prijzen voor stroom en gas. Er bestaan verschillen tussen de energieprijzen van alle leveranciers in Nederland.

Door de energieprijzen van alle energie aanbieders in de provincie Noord-Brabant te vergelijken via deze website, kunt u mogelijk besparen op uw jaarlijkse energierekening. 

Verzekerd van stroom en gas: Netbeheer in Noord-Brabant

Het leidingennetwerk in Noord-Brabant voor stroom en gas wordt beheerd door netbeheerder Enexis. Het is niet mogelijk om zelf uw netbeheerder te kiezen. De netbeheerder in uw regio is wettelijk bepaald. Op deze manier bent u ervan verzekerd dat er één partij verantwoordelijk is voor de aanleg en het onderhoud van het uitgebreide elektriciteits- en gasnetwerk. De meters voor stroom en gas zijn ook eigendom van de netbeheerder. De netbeheerder vraagt jaarlijks uw standen op en geeft deze door aan uw leverancier.

Bij het overstappen naar een andere energieleverancier blijft uw netbeheerder hetzelfde. Zo bent u er dus altijd zeker van dat het licht blijft branden en uw huis verwarmd wordt.

Regio Eindhoven; andere leverancier en netbeheerder

In Noord-Brabant is Enexis de netbeheerder en Essent de standaard energieleverancier. In de regio Eindhoven was Endinet de netbeheerder, maar sinds 2016 is het netwerkgebied in de regio Eindhoven en Zuidoost-Brabant (Endinet) eigendom van Enexis. Ook in de regio Eindhoven en Zuidoost-Brabant kunt u uw energie vergelijken en overstappen naar een andere energieleverancier.

Gasregio in Noord-Brabant

Voor het transport van gas via het landelijke transportnet van de Gasunie werd tot 2020 een toeslag gerekend. Dit was de zogenaamde regiotoeslag of transporttoeslag. Het belangrijkste gaswingebied van Nederland ligt in Groningen, in Slochteren. Hoe dichter je bij het gaswingebied in Groningen woonde, des te lager de regiotoeslag voor gas. Nederland was verdeeld in 10 gasregio's.

Gasregio 5, 6 en 9

Gasregio's afgeschaft in 2020

Per 1 januari 2020 mag de gastoeslag niet meer afhankelijk zijn van de regio. Dit betekent dat het niet meer uitmaakt waar in Nederland je gas afneemt. Dat houdt in dat overal in Nederland hetzelfde tarief geldt (net als voor een postzegel) en dat er daarmee geen gasregio’s meer zijn. Er geldt één gasprijs afhankelijk van het gekozen energiecontract.

Lagere stroomprijs: avondtarief in Brabant vanaf 21 uur

Heeft u een slimme meter, dan kunt u kiezen voor het dubbeltarief. Met dit tarief betaalt u een lagere stroomprijs in de zogenoemde daluren; van 21:00u 's avonds tot 7:00u 's ochtends, in het weekend en tijdens feestdagen. In de overige uren betaalt u het normale tarief, een hogere prijs per elektriciteits-eenheid. In vrijwel heel Nederland gaat het daltarief pas om 23 uur in. De provincie Noord-Brabant vormt hierin dus een positieve uitzondering met daluren die al vanaf 21 uur ingaan.

Afhankelijk van uw leverancier, verbruik én op welke tijdstippen u veel elektriciteit gebruikt, kan een dubbeltarief u besparingen opleveren. U kunt hierbij doorgaans aanhouden dat u voordeliger uit bent met een dubbele meter wanneer meer dan de helft van uw verbruik in de daluren valt.

Stadsverwarming in Noord-Brabant

In delen van Noord-Brabantkomt stadsverwarming voor. Stadsverwarming is een manier om uw huis te verwarmen en warm water te krijgen, zonder het gebruik van gas. In Noord-Brabant komt in de volgende steden of stadsdelen stadsverwarming voor:

Stad - wijk/stadsdeel

  • Bergen op Zoom
  • Breda - Haagse Beemden
  • Dongen
  • Eindhoven - Meerhoven
  • Geertruidenberg
  • Helmond - Rijpelberg, Brouwhuis
  • 's-Hertogenbosch - Paleiskwartier
  • Oosterhout
  • Tilburg - Reeshof, Tilburg Noord en delen van Tilburg Centrum

Heeft u stadsverwarming in uw woning, dan is overstappen naar een andere warmteleverancier niet mogelijk. U kunt natuurlijk wel de tarieven en pakketten voor elektriciteit vergelijken met de Stroomvergelijker.

Energie vergelijken en direct overstappen

In 2020 is een recordaantal mensen overgestapt van energieleverancier. Dit constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar Energiemonitor 2020. De energieprijzen zijn het afgelopen jaar flink gestegen. 78% van de consumenten ervaren de energieprijzen als hoog of zeer hoog. Dit constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar Energiemonitor 2022. Ondanks de (zeer) hoge prijzen, kan het toch lonen om uw huidige tarieven te vergelijken met de tarieven van de andere leveranciers. Mogelijk kunt u besparen op uw energie rekening.

Door bovenaan deze pagina aan te geven wat uw gezinssamenstelling is, kunt u uw energie vergelijken. U kunt direct de tarieven van de  verschillende leveranciers bekijken, en deze vergelijken met uw huidige tarieven. 

Heeft u op dit moment een langlopend contract met een opzegtermijn? Maak dan gebruik van de Contractwekker.


Geactualiseerd: donderdag 4 augustus 2022
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.