Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Vergelijk energie in Overijssel

Selecteer uw situatie (stap 2 van 2)

De standaard leverancier in het grootste gedeelte van de provincie Overijssel is Essent. Enkele plaatsen als Almelo en Steenwijk zijn uitgezonderd, waar ENGIE de standaard leverancier is. In 2004 is de energiemarkt geliberaliseerd. Sindsdien kunt u zelf energie vergelijken en overstappen naar een andere energie aanbieder. Als u nog nooit bent overgestapt naar een andere energieleverancier, dan bent u klant bij Essent of ENGIE.

Verschillen in energieprijzen

Energie aanbieders mogen zelf de prijzen voor gas en stroom bepalen. Hierdoor ontstaan verschillen tussen energieleveranciers. Door de energieprijzen van alle energieleveranciers in Overijssel met elkaar te vergelijken, kunt u mogelijk besparen op uw jaarlijkse energierekening. 

Netbeheerder in Overijssel

Netbeheerder Enexis beheert hoofdzakelijk het leidingennetwerk voor stroom en gas in Overijssel. Een netbeheerder is de beheerder van alle meters stroom- en gasleidingen. Een netbeheerder is in iedere regio wettelijk bepaald. U kunt dus ook niet zelf een netbeheerder kiezen. Ook als u overstapt van energieleverancier blijft deze hetzelfde. Een netbeheerder is wettelijk bepaald, zodat er één partij verantwoordelijk is voor het onderhoud en de aanleg van het elektriciteits- en gasnetwerk. Zo bent u er zeker van dat het licht blijft branden en uw woning verwarmd wordt.

Regio Steenwijk en regio Almelo; andere leverancier en netbeheerder

In het grootste deel van Overijssel is Enexis de netbeheerder en Essent de standaard energieleverancier. In de omgeving van Steenwijk en omgeving Almelo is echter Electrabel de standaard energieleverancier. De netbeheerder in de regio Steenwijk is Rendo netbeheer. In de omgeving Almelo is de netbeheerder Cogas (per 1-9-2017 onder de naam Coteq Netbeheer). Ook als u in deze regio's woont kunt u uw energie vergelijken en overstappen naar een andere energieleverancier.

Gasregio's afgeschaft in 2020

Tot 2020 werd er voor het transport van gas een toeslag gerekend. De hoogte van deze toeslag was afhankelijk hoe ver de locatie waar gas afgenomen werd, lag van het gaswingebied in Slochteren (Groningen). Hoe verder de locatie van het gaswingebied lag, hoe hoger de gastoeslag. In 2020 is de gastoeslag afgeschaft. Er geldt nu één gasprijs afhankelijk van het gekozen energiecontract.

Gasregio's in Nederland: regio 4 en 8

Lagere stroomprijs: dubbeltarief in Overijssel

U kunt kiezen voor een dubbeltarief als u een slimme meter heeft. Hiermee betaalt u in de daluren een lager stroomtarief en buiten de daluren een hoger stroomtarief. In Overijssel zijn de daluren van 23.00 uur tot 07.00 uur, in het weekend en tijdens feestdagen. Afhankelijk van uw leverancier, verbruik en op welk tijdstip u veel elektriciteit gebruikt, kan een dubbeltarief voordelig voor u zijn. Hierbij houden we doorgaans aan dat wanneer meer dan de helft van uw verbruik in de daluren is, een dubbeltarief voordelig voor u kan zijn.

Stadsverwarming in Overijssel

In bepaalde delen van Overijssel komt stadsverwarming voor. Hierbij worden huizen en water verwarmd door middel van een warmtebron in de wijk. In Overijssel hebben de volgende delen stadswarmte:

Stad - wijk/stadsdeel

  • Almelo - Windmolenbroek
  • Deventer
  • Enschede - Helmerbroek, Wessselerbrink, 't Zwering

Wanneer u stadswarmte heeft kunt u niet overstappen naar een andere leverancier van stadswarmte. U kunt wel uw stroom vergelijken in de Stroomvergelijker. Hiermee kunt u mogelijk besparen op uw stroomrekening.


Geactualiseerd: donderdag 4 augustus 2022
Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.